Ekofascism bakom morden i Jokela?

I min tidigare postning om skolmassakern i Finland nämnde jag att en viktig orsak till det inträffade var att den misstänkte mördaren hade högerextrema åsikter. Nu har detta bekräftats i flera tidningar. I DN uppges att han var anhängare av en politisk-filsofisk inriktning som kan kallas ekofascism. En politisk åskådning där den starkes rätt alltid gäller. Där egoism jämställs med utvecklingsläran och darwinism i en slags vansinnig tolkning. Ett vanligt ord för sådant är fascism.

Denna ”koppling” till utvecklingsläran har fått en skribent på tidningen Dagen att gå i taket och hävda att det hela är evolutionsterorins fel. Att evolutionsteroin delvis var orsken till massakern. Som stöd för detta påstående används en finsk biologs påståenden. Naturligtvis drar den frireligösa kristna tidningen också in Internet som en orsak till skolmassakern. Inte nog att vi får dras med knäppgökar som skjuter folk. Vi måste också dras med kristna knäppskallar.

Dagens galna teorier om massmordet i Finland kommenteras bra av bloggaren Johan Persson liksom av Blogge Bloggelito och Biology and Politics.

Jag själv nöjer mig denna gång med att enbart påpeka att det återigen visat sig finnas en högerextrem ingrediens i ett uppmärksammat våldsdåd.

Bloggat: Roya och Matilda,
Borgarmedia: DN1, DN2, EX, Dagen1, AB1, AB2
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Xedome

  Det riktig märkliga med epitetet ”ekofascist” – som DN väljer att sätta på Linkola, är väl hur en dagstidning går tillväga när man benämner utländska filosofer (det är väl inte troligt att Linkola själv använder denna benämning).

  Känns inte så seriöst att läsa DN längre..

 • Pingback: Svensson » Blog Archive » Märkligt om massakern i Finland()

 • Jerker

  Du är väl lite fel ute här. Skribenten på Dagen har väl inte gått i taket och hävdat någonting. Han har gjort en intervju med någon som heter Mats Molén och som för fram en rad tankar och påståenden. Kanske är Molén fel ute, kanske är han en ”knäppgök”. Men vad tidningen Dagen eller reportern anser on något eventuellt samband mellan evolutionsläran och skolmassakern framgår aldrig. Precis som i andra tidningar redovisas tidningens ståndpunkt på ledarsidan och reportrarna på nyhetsplats refererar olika ståndpunkter och intervjuar olika personer utan att nödvändigtvis hålla med dom om vad de säger.

 • Rocket

  Ingen som ser samband med SSRI (antidepressiva mediciner)? Kanske är det inte svårare än så. Jämför med t.ex. Columbine.

  Varför ingen debatt om detta i Sverige när det finns överallt annars?

  För oberoende studier rekommenderas sökord ‚ÄúDavid Healy, Andrew Herxheimer, David B. Menkes‚Äù.