Sansad ledare i SVD om flyktingfrågan

Med anledning av Göran Johanssons och Ilmar Reepalus helt hjärndöda inlägg i flyktingfrågorna skriver idag mina inte så goda vänner på SVD idag en vettig och balanserad ledare. Men jag noterar att det inte är Armodsson eller propgandaminister Per G som gör det. Dom brukar inte kunna var så sansade. Utan det är PJ Anders Linder som bland annat skriver:

Rätten till enskild asylprövning i Sverige har inget att göra med på vilket sätt man har tagit sig hit. Göran Johanssons förslag kan inte förverkligas idag och så bör det förbli. Asylrätten ska värnas, och det bästa sättet att bekämpa människosmugglare är knappast att straffa dem som har betalat dyrt för att få deras hjälp.

Det är så att Sverige tar emot mycket flyktingar och det är naturligtvis inte problemfritt. Bland annat har vi i Sverige en enorm bostadsbrist. Att ta emot många flyktingar i ett sånt läge vållar naturligtvis huvudbry. Men det är inte flyktingmottagandet som är fel i detta. Det är bostadspolitiken. Regeringens bostadspolitik leder automatiskt till bostadsbrist. Att tro att avvisning av flyktingar kan lösa ett sådant problem är bara naivt.

Men självklart ska flyktingsmugglare bekämpas. Eftersom majoriteten av flyktingarna som kommer till Sverige kommer från det krigsdrabbade och ockuperade Irak är det kanske där vi i första hand måste söka lösningen. USA:s ockupation av Irak måste helt enkelt upphöra som ett led i en strävan att uppnå fred i landet. Detta kommer att ta tid. Innan dess får Europa ta emot de flyktingar som kommer. Det vore enklare för dessa om vi gjorde det lättare att komma hit. Sverige måste också påverka andra europeiska länder och dessutom USA och Canada så att dessa tar mot fler flyktingar.

Flera av de förslag som Johansson föreslår är inte heller så dumma som jag ser det, exempelvis (snodde listan från Tommy i Kungsbacka):

1. Så fort en flykting kommer till Sverige så skall han eller hon få ett introduktionsår för att lära sig svenska.
2. De första en flykting ska träffa är en tjänsteman som tar reda på vad flyktingen har för kunskaper och utbildning, och en arbetsförmedlare – inte en socialarbetare.
3. Flyktingen ska få ett praktikjobb som stämmer med hans kunskaper.
4. Han eller hon ska samtidigt få svenskutbildning som även innehåller yrkessvenska – så att den som är snickare eller IT-ingenjör får specialutbildning i svenska som passar just den individen.


Borgarmedia: GT, Dagen
Bloggat: Hellman, Kärlek och Socialism
Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Börje Staaf

  Konstigt att våra grannländer inte blir utmobbade p.g.a. att de inte följer Genevekonventionen

 • Gunnar Karlsson

  Även om Johansson och Reepalu fått lite ovett från alla möjliga håll, är det inte omöjligt att detta är taktik. Om SAP menar allvar med att man vill försöka hindra att Sverige-Demokraterna kommer in i riksdagen nästa val, kan uttalandet bli ett verksamt medel. Om så blir fallet, kan det väl knappast finnas någon, ens på vänsterkantern, som tycker att det var fel?

 • Anders_S

  Gunnar: Att anpassa sig till högerextremister ger inga framgångar. Jo, det ger framgångar för högerextremisterna. Direkt kontraproduktivt alltså.

 • Gunnar Karlsson

  Anders: Efter som jag inte tror att du tycker det är bättre att ha SD i riksdagen istället för fler sossar, så förstår jag inte hur du tänker, försåvitt inte du är så principfast, att du anser att teorin är viktigare än verkligheten.

 • Anders_S

  Att använda samma retorik som SD leder till att SD kommer in i riksdagen. Det är så det fungerar. Det är SD som vinner på sånt. Det är så det funkat i andra länder (ex. Norge, Danmark, Frankrike)