Onödiga kostnader för skolorna

Rädslan i samhället breder ut sig. Nu snackar vissa skolor om metalldetektorer. Sånt har USA försökt med sen lång tid tillbaka. Och har ju misslyckats kapitalt. För det finns väl knappast någon som kan hävda att amerikanska skolor är säkrare än svenska.

Skolorna satsar också på ökad övervakning. Men det finns inga belägg för att övervakning faktiskt hjälper. Jo, det kan hjälpa mot skadegörelse och klotter, men inte mot allvarligare brott. De kommer att äga rum ändå.

Att satsa på metalldetektorer och övervakningskameror är enligt den samlade erfarenhet som finns att kasta pengarna i sjön. I alla fall om man vill förhindra allvarliga brott. Speciellt onödigt är det med tanke på att våldet i skolan inte ökar.

Kanske man skulle pröva något som man inte prövat i USA. Mjuka åtgärder som exempelvis mer personal. Social kontroll har i alla tider varit det effektivaste för att förhindra brott. Mer personal skulle innebära ökad social kontroll samt ytterligare effekter som är bra för ungdomar. Det är bra att behöva konfronteras med olika vuxna på mer regelbunden basis. Det är bra med blandade åldar på skolgårdar och i uppehållsrum. Mer personal skulle kunna skapa en sån miljö.

En annan onödig kostnad är reklamkostnaden. Fast ska vi slippa den behöver skolan åter göras till en enhetlig offentlig skola. Nåt som också vore bra för att motarbeta segregation. Och för att få bort problemen med orättvist satta betyg och marknadsanpassning.

Bloggat: MinaModerataKarameller, Thomas Hartman
Borgarmedia: Dagen, AB, DN1, DN2
Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Advertisements

2 Replies to “Onödiga kostnader för skolorna”

  1. Inte bara onödiga kostnader för skolorna med metalldetektorer. Förman kan ju se framför sig vad som ksulle hända om en sådan gav utslag. Vad gör man då på skolan? Låser dörrarna och blir hysterisk? Ringer polisen som ber att man ska gå ut och kolla vad det verkar vara för vapen som hände vid en skola härförleden.

    Ringer man polisens växel? Och får veta att det tyvärr inte finns någon bil ledig just nu. Att de kommer om en timme…

Kommentarer inaktiverade.