Kollektivavtalen och invandringen

En debatt om kollektivavtal och hur man kan skyddar papperslösas i fackliga intressen har pågått en tid inom den svenska vänstern. Det hela började med att Syndikalisterna SAC återuppväckte den s.k. registermetoden i samband med sitt arbete att organisera papperslösa arbetare.

SAC:s linje och kampanj har fått kritik från flera håll, däribland från Ung Vänster, De papperslösas organisation i Stockholm och från den facklige veteranen Göte Kildén i Socialistiska Partiet.

De papperslösas organisation menar att kampen för asyl, för att få papper måste prioriteras. Det håller jag med om. För får man bort förekomsten av grupper med illegal arbetskraft får man också bukt med lönedumpning och dessutom en del kriminalitet. Enda sättet att bli av med papperslösa arbetare är att göra det lättare att få asyl, lättare att fly från krig och elände till Sverige och Europa. Något som också skulle förstöra marknaden för s.k. flyktingsmugglare och minska den illegala människohandeln och därmed motverka brott.

En helt fri invandring kan eventuellt skapa problem med de kollektivavtal som Göte Kildén försvarar i sitt inlägg i debatten. Kollektivavtal som Göte ockås menar hotas av SAC:s garende och deras registermetod. Jag kan se att Göte har rätt i många av de saker han skriver, men tror samtidigt inte att vi kan försvara kollektivavtalen om vi bara nonchalerar förekomsten av illegal och svart arbetskraft. Nåt måste göras för att hantera problemen.

Socialistiska Partiet har därför föreslagit en politik för fri invandring som bygger på en respekt för kollektivavtalen. Som jag ser det är detta den enda framkomliga vägen och den löser dessutom flera samhällsproblem på en gång.

Intressant?
Vänstermedia: Arbetaren1, Flamman, ETC, Internationalen

Flera bloggare har skrivit om frågan. De flesta har försvarat SAC:s linje:
Bloggat: Petter Partikulärt1, Spektrum, Horisont, Petter2, Autonoma Kärnan, Slutstadium, Kaj Raving
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

Advertisements