Klimatet största hotet – skrota försvaret

Om nu klimatet är det största hotet mot Sverige enligt Försvarsberedningen. Varför inte satsa ordentligt på att åtgärda det.

Därför kanske vi ska lägga ner det nuvarande militära försvaret och använda pengarna till satsningar på åtgärder som minskar utsläppen av växthusgaser, både i Sverige och internationellt. Följden blir att vi kan dra hem soldaterna från Afghanistan, vi slipper diskutera om vi ska delta i NATO eller nån annna militärallians. Vi får mängder med pengar att satsa på miljöåtgärder.

Att lägga ner försvaret för att satsa på att bekämpa det som enligt försvarsberedningen är det största hotet mot Sverige känns som en win-winsituation. Varför kräver inte vänsterpartiet det istället för att hamna i en slags försvar av nationalstaten. Förresten, vänsterpartisten Jens Holm gör faktiskt det. I viss mån i alla fall.

Bloggat: Sven Elander, Alliansfritt Sverige, Ett hjärta rött, Arbetarens klimatblogg
Borgarmedia: DN
Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Advertisements
 • Eller också klimatanpassar vi försvaret. Återinför cykelskyttebataljonerna!

 • Folk på vänsterkanten i sverige har aldrig begripit något om försvarspolitik!

  Om dom säger att klimatet är största hotet mot Sverige, så menar dom uppenbarligen instabiliteten som eventuella klimatförändringar orsakar i angränsande samhällen.

  Men eftersom klimatförändringarna är ett hjärnspöke, medan Putin är verklig, kanske vi ska lägga ner sånt här trams, och satsa på krut och bly istället?

  Eller rättare sagt, vi riktiga människor kan göra det, så får ni på vänsterkanten fortsätta lalla på och jäsa maskrosvin i badkaren.

 • cmf

  Instämmer med Lennart, mer cyklar och mindre högteknologi som knappast kan sättas in mot varken uppretad mob eller illegala klimatflyktingar som kommer att komma i stora vågor när eländet Peakoil & Global Uppvärmning slagit sina påsar ihop på riktigt.

 • Nilsson

  Men herregud, vad har klimatet med försvaret att göra? O mängder av pengar—hmmm biståndet är snart lika stort som försvaret pengamässigt. Men det är inte lätt för en kommunist att räkna, det har vi märkt genom åren.
  På vad ska pengarna satsas?? Köpa en kula åt varje kines o indier så dom kan skjuta sig själva o på så sätt rädda miljön eller? fattar du hur små vi är i förhållande till resten av världen o hur små våra utsläpp är i förhållande till resten av världen…det vi gör o inte gör har väldigt liten betydelse om ens någon…..vidare finns ens någon växthuseffekt dvs någons som drivs på av människan o inte naturligt..tänk själv o tro inte på de som skriker högst

 • Stene

  Klimathotet är ett allt överskuggande verkligt hot som stadigt rullar på, vi har inte tid att ödsla tid och resurser på småskuren rädsla för ett osannolikt krigshot.
  nu gäller det hela jorden och hela mänskligheten, skulle Nu Putin komma in och göra anspråk på Sverige eller vad man nu fantiserar om så är det ändå en liten sak i förhållande till risken för en obeboelig planet för framtida generationer.
  Samma med dessa unga män som håller på och leker krig med Bushs gäng ute i världen, att hålla på att stödja sådant är närmast patetiskt sett i ljuset av vad som verkligen är allvar nu och här för mänskligheten.
  Det är inte frågan om vänster eller höger, det gäller allas framtid, det ligger i allas intresse.
  Men en del kämpar i förtvivlad desperation på med att fortsatt förneka, som hysteriska barn som inte vill gå och lägga sig, dom är inte trötta, det är inte sent.
  Jo, det är sent på jorden, men kanske inte för sent. Det är som att vända en supertanker, vi måste alla vrida på rodret av alla krafter, börja nu och hoppas på att utvecklingen kan vändas innan vi nått för nära världens ände.

 • Pingback: Den verkliga faran | Jinges web och fotoblogg()

 • Pingback: Svensson » Blog Archive » Lita inte på försvaret()