Begränsningar hos Twingly

Primelabs har annonserat att de funderar på att införa begränsningar av antalet Twingly-länkar per blogginlägg. Jag kan se ett bra syfte med en sån begränsing. Nämligen att vi blir av med de bloggar som skriver kanske två rader och sen har 20 Twingly-länkar. Sammanfattningsinlägg som skriver lite om ditt och lita om datt samt länkar till både ditt och datt blir också svåra att skriva. Det tycker jag är bra, för jag har aldrig förstått meningen med såna inlägg. Det blev visst två bra saker förresten.

Men det finns problem också och en icke-bloggande läsare, Peter Olsson har skrivit en kommentar hos Primelabs som tar upp ett problem på ett bra sätt:

Nej, det gynnar ju ingen. Om någon vill kommentera samma sak på flera olika tidningar. Det finns ju dn, dagen, hd, idg, sds, svd och andra som skriver om samma sak. Skall det då krävas att skriva samma artikell eller posta samma artikell flera gånger? Det håller ju inte. Det blir ju ännu sämre. Ju fler sidor som är med i Twingly ju mer länkar blir det ju!

Däremot finns det ju vissa som skriver en mening med 10 länkar på måfå och som i sin tur låter resten av inlägget handla om något helt annat. Det är det mer problematiska. Eller de som skriver ett enda inlägg och som nämner olika nyheter med en enda mening. Här får det mer bli en fråga om att spärra ut de som slår ihop en massa i ett och ge mer pluspoäng för de som rör ett ämne och länkar till nyheter med det ämnet.

Så tycker jag, en av läsarna av bloggarna.

Något som följs upp av Magnus Persson:

Om man grundar resonemanget i det Peter skriver ovan (och dessutom betänker att det finns bloggare som likt mig skriver inlägg med visserligen många länkar, men ändå innehållsrika (eftersom de innehåller 3-4 skärmbilder text!), kanske man snarare ska premiera de inlägg som generellt har ett lågt länk/textmängd-förhållande. Ett inlägg med många länkar är ju inte per definition dåligt eller ens irrelevant för alla länkarna – ett långt inlägg kan ju generellt innehålla betydligt mer eget innehåll än länkar, och ändå vara länkrikt. Är inlägget däremot kort är det i bästa fall bara en inkörsport till andra nyhetskällor om samma sak, och i värsta fall helt irrelevant. Att premiera längre inlägg kommer om inte annat att tvinga twinglyhororna att skriva lite eget innehåll.

Något som Alter Ego delvis håller med om i en annan kommentar på samma inlägg.

Personligen skriver jag ganska långa inlägg med förhållandevis många länkar till dagstidningarna. Det är självklart då min blogg är att jämföra med flygbladsutdelning. Det gäller att nå så många som möjligt med så lite ansträngning som möjligt med den propaganda och agitation jag serverar på min blogg. Ibland kan det vara nödvändigt att länka till många artiklar på DN, då den tidningen (liksom Aftonbladet) inte länkar tillbaks från alla artiklar. Så för att garantera åtminstone nån tillbakalänk måste jag länka till många artiklar. För annars når jag ju inte så många läsare som möjligt.
Jag har haft mellan 0 och 19 Twinglylänkar på mina inlägg, men på de flesta har jag mellan 5 och 9 länkar. Därför är det uppenbart att jag är en av dem som kommer att få förändra mitt bloggande om Primelabs inför begränsingar. Jag vill ju fortfarande nå både skåningar (Sydsvenskan, HD), stockholmare och folk från hela landet (DN, SVD och Aftonbladet) och västsvenskar (fast här finns ju ännu ingen tidning med Twingly-länkar, men det är ju på gång). Det blir svårt om jag bara får använda max 5 länkar eller ännu svårare med 3.

Tänkbara förändrinagr på mitt bloggande är att jag får övergå till kortare och fler inlägg. Jag får skriva om samma sak flera gånger, med länkar till olika artiklar i de olika inläggen och korslänkar dem emellan. Resultatet blir förmodligen en kvalitetsmässig försämring av mina inlägg. Och det är ju raka motsatsen till vad Primelabs vill uppnå med sin föreslagna åtgärd.

Även om syftet är förståeligt och det faktum att åtgärden har positiva effekter är det alltså inte helt självklart att den kommer att få positiva konsekvenser totalt sett.

Ytterligare ett problem är att etablerade och stora bloggare kommer att gynnas. Såna som har en stor skara trogna läsare varje dag. Det blir svårare för nykomlingar att arbeta sig upp till toppen på det sätt som exempelvis jag och Bloggen Bent gjort. Udda, nya och små bloggar blir som jag ser det klart missgynnade. I alla fall om vi håller oss inom det politiska fältet som ju är den enda del av bloggosfären som jag känner ordentligt till.

Några som skrivit om Twingly och Twingly-länkar är: Novus, TDH, Stationsvakt, Jinge

Intressant? 

Andra bloggar om: , , , , ,

Advertisements
 • Pingback: Svensson » Blog Archive » Motsättningar inom polisen()

 • Martin Källström

  Hej, jättebra funderingar. Som du säger är du ett exempel på en bloggare som skriver seriöst men med många Twinglylänkar i inläggen.

  Med helheten i beaktande, tycker du ändå att en begränsning skulle vara bra av de anledningar du beskrev i inledningen? Eller innebär det för stor nackdel för dig?

  Kanske skulle du med tiden börja dela upp dina inlägg på flera posts. Det skulle trots allt ge bättre relevans i dina kommentarer för läsare som kommer från tidningen. Men läsare som känner din blogg och trivs med den kanske tycker det är skönt att kunna följa ett längre resonemang?

  Vad vi provar nu kommer inte skrivas i sten. Beslutar vi att utvärdera en begränsning i antalet artiklar ett blogginlägg kan kopplas till har vi en ny omröstning efter ett par månader och hör efter vad folk tycker då.

  Mvh Martin

 • Anders_S

  En viss begränsning kan nog vara bra. De problem jag då får kan jag nog hantera. I alla fall om begränsningen blir 5 Twinglylänkar eller nåt liknande. Med lägre än så blir det svårt tycker jag.

  Det kan ibland vara bra att dela upp, som jag gjort med Geijer-affären, men inläggen blir ändå ganska långa. Det är helt enkelt mitt sätt. Inget egentligt problem faktiskt (förutom tidsåtgången). Att inläggen blir långa även när jag delar upp dem alltså.

  Jag har faktiskt satt upp en målsättning för mig själv. Att försöka ha max 9 Twingly-länkar per inlägg. (3 DN, 3 SVD och 3 andra). Max alltså. Oftast har jag ju lägre antal. Aftonbladet är i en egen kvot. I inlägget jag skrev idag (fredag) om polisen (Motsättningar inom polisen) gick jag med flit över min egen gräns som en illustration av problematiken.

  Så okej, pröva. Men helst inte med lägre antal än 5. Som det är just nu, att tidningarna (DN och Aftonbladet) har tillbakalänkning avslagen är ju inte så kul.

 • Pingback: Svensson » Blog Archive » Konsekvenser av Twingly-begränsningar()