Misslyckande i Salem

Trots bland annat en lyckad demo som NMR genomförde. Det finns nog också en del som skulle hävda att anarkisternas minoritetsaktioner var lyckade. För att man lyckades försinka nazidemon med två timmar. Men det var i själva verket motsatsen. Nazidemon blev faktiskt större på gund av att den var försenad. Vid den urspungliga avgångstiden hade inte alla pendeltåg med nazister anlänt än på grund av försening från Östertälje.

Enligt en del poliser var detta den egentliga anledningen till att nazisterna inte marscherade iväg vid rätt tid. Inte det faktum att ett antal vänsteraktivister snurrade omkring i de blöta och mörka Salemskogarna för att försöka göra vad? Slåss med nazisteer? 200 vänsteraktivister mot 600 nazister känns ju faktiskt som ganska dåliga odds. Och med nåt 100o-tal poliser i området också verkar det ju rent ut sagt ointelligent.

Som jag ser det finns det två sätt att så att säga ”besegra” nazisterna. Det ena är att se till att nazimarschen inte kan äga rum. Förutsättningarna för sådant agerande är mycket dåliga i Salem. Man behöver vara 10 gånger så många som nazisterna och poliserna för att det ska vara möjligt. Att få ut så mycket folk (6000 – 10000) till Salem är logistiskt omöjligt. Därför är hela den idé enligt vilken anarkisterna agerade i Salem detta år (2007) och många år tidigare helt dödfödd.

Det andra sättet att ”besegra” nazisterna är att genomföra en lugn och värdig demonstration mot rasism med enormt mycket fler deltagare. En sådan demonstration fungerar bäst om den genomförs inne i Stockholm. Om alla olika politiska vänsterinriktningar samarbetar finns det förutsättningar för att bli uppemot 10 000 i en sådan demonstration. Jag hoppas att anarkisterna inför nästa år kan ändra sin rent ut sagt korkade inställning i denna fråga. Att vara många inne i Stockholm är betydligt bättre än att vara få och förvirrade i Salemskogarna. Masslinje är att föredra framför upplopp helt enkelt. Av många skäl.

Som det i år blev i Salem kan det inte karaktäriseras som annat än ett misslyckande. Inte för att jag alltid eller principiellt tycker det är fel att slåss med polisen (i dagens Sverige är det i stort sett alltid fel och dessutom kontraproduktivt att slåss med polisen annat än i rent självförsvar och även det är i många fall kontraproduktivt) eller med nazister. Men det måste för fan finnas ett överkomligt mål, en reell möjlighet att lyckas med att uppnå målet och det måste finnas möjlighet att vinna vanligt folk för det man gör. Går inte det är man ute på fel väg.

I Salem igår fanns varken ett vettigt eller ens i teorin realiserbart mål eller någon reell möjlighet att uppnå det uppsatta målet för anarkisterna. Inte heller något stöd från folk för anarkisternas agerande. Stöder inte vanligt folk det man gör, handlar man kontraproduktivt. Anarkisternas agerande i Salem igår var meningslöst och kontraproduktivt för den antifascistiska och antirasistiska kampen. Ett misslyckande helt enkelt.

Utifrån de aktuella omständigheterna måste dock själva den lugna och sansade vänsterdemonstrationen (Som dock överskuggades av anarkisternas minoritetsaktioner), ordnad av NMR anses som lyckad med strax över 1000 deltagare. Men genom anarkisternas meningslösa minoritetsaktioner hamnade demonstrationen helt i uppmärksamhetsskugga. Vilket också var fallet för den demonstration som ordnades inne i Stockholm mot rasism och högerextremism. Sammantaget var dagen ett misslyckande för det antirasistiska arbetet som jag ser det.

Intressant?
Borgarmedia: SVD1, SVD2, SDS1, SDS2, DN1, DN2
Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Advertisements
 • Stefan

  Du skriver: ”Om alla olika politiska vänsterinriktningar samarbetar finns det förutsättningar för att bli uppemot 10 000 i en sådan demonstration.”

  Varför begränsa dig så? Jag har alltid röstat med antingen c eller fp, och är den förste att ställa upp på ett sådant initiativ. (Not: Röstat på fp en gång och det var när Bengt Westerberg var den som tydligast tog ställning mot främlingsfientligheten och avstånd från Ny Demokrati-gänget. Tyvärr blev jag en ”loser”, han förlorade ju sin del av valet på det. Sorgligt.) I alla fall, du har minst lika många äkta humanister bland ”alliansare” som på vänsterflanken. Kasta inte bort det.

 • För det första kan jag lova dig att en hel del av demonstranterna igår inte är anhängare av anarkismen, t.ex. såg jag en eller två SSU:banderoller på plats. För det andra var målet aldrig, aldrig, att slåss med snuten. För det tredje var snuten inte alls överlägsen! Och att det endast skulle röra sig om tvåhundra aktivister som var ute i skogen och kaosade stämmer inte någonstans. Stundom var det runt 3-400 – om inte mer. Tanken var inte att konfrontera nazisterna. Nej. Tanken, såsom jag uppfattade av folk som var där som förklarade för mig i efterhand, var att bryta sig loss från demotåget, vilket man lyckades med briljant, för att agera på egen hand och i smågrupper ute i skogen och ”kaosa” (men inte förstöra privat egendom, bråka, bränna bilar eller något annat tokigt utan) för att skapa intrycket hos polisen att de inte hade koll på läget. Vilket de heller inte hade. Polisen hade absolut inte räknat med den taktiska manövern då en del militanta antifascister fullständigt sopade mattan med polisen. Förra året då man var antifascisterna trettio minuter från att den nazistiska marschen skulle ställas in pga att man inte kunde garantera deras säkerhet. Demonstranterna igår lyckades försena demonstrationen med drygt två timmar, och till och med väldigt nära på tre, vilket skulle ha kunnat betytt att nazisternas marsch skulle sakna tillstånd och därmed med all trolighet inte tillåtas gå av stapeln. För det fjärde och sista: man kan inte kalla ”anarkisternas” aktioner för ”minoritetsaktioner” när de omfattade minst 60-70 % av demonstranterna i NRM:s tåg.

  ”Anarkisternas agerande i Salem igår var meningslöst och kontraproduktivt för den antifascistiska och antirasistiska kampen.” – det här stämmer inte någonstans. Man har varit väldigt nära att få nazisternas marsch inställd flera gånger, det är fakta. Igår var man väldigt nära.

  Trots att jag aldrig var ute i skogen och härjade så vet jag detta, dels genom information från pålitliga kamrater, men också från poliser.

 • Stefan: Röstar du på fp och på allvar tror dig tillföra något i den antirasistiska kampen, genom att stödja fp (rojas, sabuni osv), bör du tänka igen!

 • Anders_S

  Johan, du får ursäkta, men jag litar nog mer på de samlade uppgifterna från Motkraft, NMR och snuten än på dig i detta fall. Motkraft uppskattade inte någon gång antalet som ”kaosade” till mer än 200. 200 är, om vi godtar NMR:s demosiffror, 20% av demonstranterna, vilket ju är en minoritet (inte ens en majoritet ”kaosade” om vi godtar dina siffror Johan). Det är klart att de som demonstrerade var från en mängd olika politisk riktningar, det finns ingen som ifrågasätetr det.

  Som helhet var det oavsett siffror ett misslyckande. Nazidemon stoppades inte. Folk har bibringats en negativ uppfattnign av vänsteraktivister återigen. Dessutom till ingen nytta.

  Visst man lyckades ”lura” polisen och bryta sig ut. Men till vilken nytta och i vilket syfte. Skapa ”kaos”. Till vilken nytta och vilket syfte?

  Stoppade vi nassarna? Spöade vi upp nassarna? Var vi fler än nazisterna? Fick vi bra publicitet?

  Nej, vi har aldrig varit nära att få nazisterna marsch inställd (Jag har varit inblandad i det hela på olika sätt sen 2001). Det är rent önsketänkande att tro det.

  Och som sagt försena nazidemon är ingen framgång alls. Speciellt inte eftersom den blev större pga det.

  När vi i Göteborg fått och får nazistdemonstrationer att bli inställda och reduceras till 50 personer som står på en iskall gatuplätt i hamnen eller nån annan stans så har det inte berott /beror det inte på att vi ”kaosat” eller stökat till det. Det har berott på att vi varit många. Masslinjen helt enkelt.

 • Du skriver: ”Det ena är att se till att nazimarschen inte kan äga rum. Förutsättningarna för sådant agerande är mycket dåliga i Salem. Man behöver vara 10 gånger så många som nazisterna och poliserna för att det ska vara möjligt. Att få ut så mycket folk (6000 – 10000) till Salem är logistiskt omöjligt.”

  och vidare att

  ”Inte heller något stöd från folk för anarkisternas agerande. Stöder inte vanligt folk det man gör, handlar man kontraproduktivt. Anarkisternas agerande i Salem igår var meningslöst och kontraproduktivt för den antifascistiska och antirasistiska kampen.”

  Menar du att om vänstern kunnat få ut tillräckligt många ”stridande” och om det funnits visst stöd från vanligt folk så borde man attackerat och besegrat poliserna och högerdemonstranterna?

 • Okej, jag har också fått uppgifter från polis (men kanske mest aktivister), men å andra sidan ska man inte lita på vad enskilda polismän säger till sina kollegor, de sade t.ex en gång att de hittat misstänkt sprängvapen vid en skola så.. ja. Ska vara mer källkritisk – men låt oss enas på några punkter: ”Som helhet var det oavsett siffror ett misslyckande. Nazidemon stoppades inte. Folk har bibringats en negativ uppfattnign av vänsteraktivister återigen. Dessutom till ingen nytta.” – stämmer helt och hållet, tyvärr. Jag har faktiskt bara varit på tre salemdemonstrationer så jag rest my case när det gäller de tidigare demonstrationerna, du är mer trovärdig om du varit inblandad i dem, (då jag inte ens var politiskt intresserad). Sammanfattningsvis kan jag säga att vi vilar ju lite på olika bilder av händelsen, men eftersom jag (ärligt talat) inte kan säga emot dig längre så antar jag att vi får låta det vara så, hoppas du inte tog illa upp av att jag ifrågasatte lite. 🙂

 • Anders_S

  Grue:
  Om majoriteten av svenskarna hade tyckt (vilket jag tror att majoriteten också tycker, men de vill nog inte det ska ske med våld) att det var vettigt att köra bort högerextremisterna från Salem, så javisst varför inte. Om det hade kunnat ske utan våld och utan att polisen la sig så hade det naturligtvis varit det bästa. Eller ännu bättre, att befolkningen i Salem gick och körde bort nazisterna från Salem. Utan hjälp av vare sig vänsteraktivister eller poliser.

  I Göteborg brukar ju tusentals människor se till att nazister inte kan demonstrera. Ett kompakt folkligt missnöje med nazismen alltså. Om vänstern uppförde sig på ett vettigt sätt även i Stockholm, skulle den typen av agerande vara möjligt där också. Genom att vara många kan vi lätt ”besegra” nazisterna utan att behöva använda våld. Vi har visat det många gånger i Göteborg. Det borde vara möjligt i Stockholmsområdet också.

 • Anders_S

  Johan – det är bra att du ifrågasätter. Jag var inte där, vilket gör att jag kan ha en felaktig bild. Men jag följde hela tiden Motkrafts rapportering och baserar mig främst på den. Man får en annat slags bild när man är där. Mer personlig. Säkerligen har jag fler fel i detaljer. Men vi är uppenbart överens om slutsatserna. Min bedömning av hur nära vi varit att stoppa nazisterna bygger på all erfarenhet jag har av demos. Man stoppar bara demos om man är 10 gånger fler. Om det finns 50 nassar måste man vaar 500 osv. I Göteborg brukar det vara 50 nassar mot 1000 – 2000 motdemonstranter.

  Jag (och mitt parti) har sen 2003 drivit linjen om demo inne i Stockholm istället. Men när det blir demo i Salem uppmanar jag personligen till att delta i den istället för inne i Stockholm. Samt att kommunen i Salem skaffar egna tillstånd och inte tillåter rasister att vara med i arrangemangen.

 • Ja, jo jag fick också motkrafts uppdatering och hängde med flera som är erfarna och pålitliga aktivister, men visst, när man är där är man mottaglig för en massa subjektiva bedömningar av läget som kanske inte alltid hinner genomgå hjärnans ”okej är detta rimligt”-undersökning. Bra initiativ där!

 • Byggaren

  Frågan är om anarkisternas motdemonstration var misslyckad? Det beror på vad det egentliga syftet var. Om det var att stoppa högerextremisternas framfart så var den som väntat ett stort misslyckande. Snarare tar anarkisternas våldsdåd bort fokuset från högertomtarnas ideologiska trams och i stället skapar man indirekt sympati för rasisterna. Men detta var som sagt väntat och man undrar varför anarkisterna ändå genomförde detta. Jag tror att det handlar om profilering inom den egna rörelsen. Man struntar egentligen i allmänhetens gillande/ogillande utan riktar sig främst till de redan frälsta. Genom sina aktioner kan man skapa en mer hardcore profil inom vänsterrörelsen och attrahera unga som gillar enkla våldsamma lösningar. På detta sätt kan man nå en större kaka inom en vänsterrörelse som får en successivt minskande acceptans bland allmänheten. Dvs vänstern/antirasismen förlorar men de hårdföra vinner. Suboptimering är ett annat ord.

 • Byggaren: ”..i stället skapar man indirekt sympati för rasisterna.”, jag förstår innebörden av Indirekt, men måste ändå fråga dig, för jag tycker det resonemang är lite knäppt; känner du sympati med nazisterna efter i år? Tycker du synd om nassarna?

 • Mattias

  [14.40] Två lysraketer skickas upp i riktning mot Ishallen. Ungefär hälften av demonstrationen bryter sig ur, och tar sig ut i villaområdet.

  [17.48] Nazisternas tåg har fortfarande inte avgått, de ropar ut att det är på grund av att ”ett femtiotal rödingar gömmer sig i skogen”.

  http://www.motkraft.net/nyheter/2923

  Om man nu har som mål att stoppa nazisternas demonstrationen, vilket jag tycker ska vara vårat mål, så måste vi trotsa polisen, och då blir det automatiskt i media klassat som våldsamt. Fokus föll ju dessutom helt bort från nazisternas manifestation och blev mest ett arrangemang för inbördes beundran.

 • JohanF:

  Du får mig att bli riktigt glad 🙂 Din fantastiska svada påminner skarpt om det gamla sovjetryska skämtet att ”det krävdes hela 42 kapitalistiska Formel 1-förare för att besegra en ensam Rysk Hjälte”.

  M ao – en elegant retorisk fint fylld av fina floskler. Men, som ofta är fallet med floskler, innehållslös.

  (Jag delar vanligtvis inte Zaramis åsikter, men i det här fallet får jag nog mumla ett ‘tack, kamrat’ – fast jag inte ens är vänster. Iaf inte så mycket 🙂 Du har en utmärkt analys av läget, Zaramis; nykter och kontrollerad, utan luftiga slagord, som hos andra … )

 • Äh vaffan, jag menar Svensson. Läste URL:en istället för blognamnet.

  Ursäkta *rodna*

 • Anders/ Ja men vad jag menade var våldsanvändning. Tycker du att det är rätt att angripa polisen och salemfondens demonstranter med våld om det tjänar era syften?

 • Byggaren

  ”känner du sympati med nazisterna efter i år? Tycker du synd om nassarna?”

  Som liberal så avskyr jag nassarnas totalitarism. Jag tycker inte synd om nassarna. Däremot tas fokuset från nassarnas avskyvärda ideologi och sätts i stället på några förvirrade anarkisters våldshandlingar och det är ingen annans än anarkisternas fel.

 • Byggaren: Demonstranterna var inte uteslutande anarkister, jag såg flera SSU-banderoller på plats och dessutom är t.ex AFA ingen anarkistisk organisation som på 90-talet då man profilerade sig mycket mer på det sättet. ”Däremot tas fokus från nassarnas avskyvärda ideologi”? Så du menar att gemene man och kvinna inte känner till avskyvärdheten med den redan? Om man ägnar en endaste dag om året åt att tänka på huruvida nassarnas ideologi är avskyvärd eller inte, så tycker jag inte man borde kalla sig antirasist, men det kanske du inte gör heller. Jag kan bitvis hålla med om taktiken och handlingarna under Salem, men precis som det inte går att snacka om nån liberal feminism har jag aldrig sett nån liberal prata seriöst om antifascistiskt arbete.. eller ”antirasistiskt”, om det låter mindre våldsamt. Ingen slump att det alltid – alltid – är vänsterorganisationer och partier som demonstrerar mot rasism, än lagligt, än olagligt, än våldsamt, än fredlkigt. (Snälla rätta mig om jag har fel..)

 • Byggaren

  ”Demonstranterna var inte uteslutande anarkister, jag såg flera SSU-banderoller på plats och dessutom är t.ex AFA ingen anarkistisk organisation som på 90-talet då man profilerade sig mycket mer på det sättet.”

  Menar du att SSU var med och löpte amok eller utförde de bara en stillsam demonstration? Skillnaden är milsvid.

  ”Så du menar att gemene man och kvinna inte känner till avskyvärdheten med den redan? ”

  Det borde nog gemene man/kvinna göra. Men om du anser att det inte spelar någon roll hur du beter dig för att alla vet hur nassarna är så har du fel. I jämförelse med nazisterna som hade vett nog att framställa sig som lugna inför kamerorna, (även om de gärna skulle lekt SA om de fick tillfälle), så hade anarkisterna inte det och framställde sig som ett större hot mot demokratin än vad nassarna gjorde. Vilka tror du vann respektive förlorade på detta? Tänk lite innan du svarar…

  ”Om man ägnar en endaste dag om året åt att tänka på huruvida nassarnas ideologi är avskyvärd eller inte, så tycker jag inte man borde kalla sig antirasist, men det kanske du inte gör heller.”

  Om att tänka är att idka våldshandlingar mot meningsmotståndare så har du rätt i din observation. Jag är döremot emot rasism och jag vill ha en värld utan restriktioner på vart folk får bosätta sig, ja.

  ”…men precis som det inte går att snacka om nån liberal feminism …”

  Med din snäva definitionsram kanske. Det finns som du kanske vet en rad olika inriktningar på feminismen men jag antar att det bara får finnas en rätt definition. dvs din.

  ”…har jag aldrig sett nån liberal prata seriöst om antifascistiskt arbete.. eller ‚Äúantirasistiskt‚Äù, om det låter mindre våldsamt. ”

  Är ”Arbete” är lika med ”Tänka” som är lika med att slå någon i huvudet tills han ändrar synpunkt så har du rätt.

  ”Ingen slump att det alltid – alltid – är vänsterorganisationer och partier som demonstrerar mot rasism, än lagligt, än olagligt, än våldsamt, än fredlkigt. (Snälla rätta mig om jag har fel..)”

  Just genom att vänstern har kidnappat frågan och utvidgat fiendegrupperingen genom Esbatis ”fascistisering” och AFAs utmålande av exempelvis porrbutiksinnehavare som fascister har man uttunnat vad rasism/fascism egentligen är och därigenom urladdat definitionen och gjort rasisterna en stor tjänst. Och då är vi tillbaka till det jag ursprungligen påstod: Att ni skadar antirasismen är självklart samtidigt som ni ökar er status inom den egna rörelsen, vilket antagligen är ert egentliga mål. De flesta ser Salem som er och nassarnas egen lekstuga och skulle för allt smör i småland inte vilja bli sedd i närheten av någon av er. Tror du på fullt allvar att det bara finns 200 antirasister i Sverige? Skulle det gjorts en väljarbarometer före och efter Salem så skulle nog SD’s anhängare ökat några promille efter, och det är er förtjänst.

 • 100 % av alla gripna var vänster, noll % nationella – i år igen.

  /*Något editerad, tog bort off-topickommentar*/#Anders_S

 • Byggaren

  ”100 % av alla gripna var vänster, noll % nationella – i år igen.”

  Tittar vi på andelen mord i Sverige så väger dock vågskålen över på högerextremisterna. För att ni lyckats strama upp era demonstrationståg betyder inte det att ni är några änglar. Det enda det betyder är att era motståndare är för puckade för att göra likaledes.

  Ordet ”nationella” är för övrigt lika missvisande som ordet ”aktivister”. Jag föredrar att kalla er rasister/nazister precis som jag föredrar att kalla aktivister för vänsterextremister.

 • ”Menar du att SSU var med och löpte amok eller utförde de bara en stillsam demonstration? Skillnaden är milsvid.”

  Nej, har jag påstått det? Det är du som är otydlig.

  ”Det finns som du kanske vet en rad olika inriktningar på feminismen men jag antar att det bara får finnas en rätt definition. dvs din.”

  Usch ja, men kan du inte rabbla upp vad borgerlig feminism åstadkommit för förändringar gentemot den rättframma feministiska rörelsen vi såg på 60 och 70-talet som definitivt inte var borgerlig? Återigen försöker du marginalisera genom att kalla det för ”min” syn på feminism, men visst, jag har oftast rätt i det jag säger.

  ”så hade anarkisterna inte det och framställde sig som ett större hot mot demokratin än vad nassarna gjorde. Vilka tror du vann respektive förlorade på detta? Tänk lite innan du svarar”.

  Naw, puttinutt, du menar bara inte att anarkister framställs som hot i borgerlig media i tider som dessa? Jag tror inte att anarkisterna räknar med att ”vinna” i god medieuppmärksamhet. Tänk lite innan du svarar.

  ”Är ‚ÄúArbete‚Äù är lika med ‚ÄúTänka‚Äù som är lika med att slå någon i huvudet tills han ändrar synpunkt så har du rätt.”

  Full av förutfattade meningar och okunnighet. Det osar riktigt illa kring vartenda ett av dina yttranden. Självklart propagerar jag aldrig för meningslöst våld, eller våld överhuvudtaget (annat än självförsvar). Men du, kan du inte redogöra för oss alla vad du menar med antirasistiskt arbete? Vad har du bidragit med? Jag går i alla fall på dom demonstrationer mot rasism som utlyses av något som fredligt som NMR; sedan vad militanta autonoma får för sig att göra får stå för dem. Jag ”bråkade” aldrig i Salem.

  ”Just genom att vänstern har kidnappat frågan”

  Skitsnack. Borgerlig politik tvingar fram extremhögern. Ni är en del av det som föder och när rasistisk verksamhet. Nedskärningar, utförsäljningar av vår gemensamma välfärd och privata rikemanslösningar istället för offentlig sektor och solidaritet får självklart konsekvenser och de människor som drabbas letar desperat efter någon syndabock. I takt med att ni högerpatrask inte kan hantera integrationspolitiken riktar många desillusionerade svenskar sitt hat mot invandrarna.

  Seså, svara nu.

 • Bra skrivet! Jag har citerat dig och länkat till dig från min blogg. Jag hopas det är okej. Annars får du höra av dig så tar jag bort det omedelbart.

 • Byggaren

  ”Nej, har jag påstått det? Det är du som är otydlig.”

  Läs min fråga igen. Det fanns flera alternativ.

  ”Usch ja, men kan du inte rabbla upp vad borgerlig feminism åstadkommit för förändringar gentemot den rättframma feministiska rörelsen vi såg på 60 och 70-talet som definitivt inte var borgerlig? Återigen försöker du marginalisera genom att kalla det för ‚Äúmin‚Äù syn på feminism, men visst, jag har oftast rätt i det jag säger.”

  Så ideologins rätt att existera är beroende av hur mycket mark den vunnit? Isf är det just liberalismen som givit män och kvinnor dess liberala rättigheter medan socialismen bara givit förtryck.

  ”Naw, puttinutt, du menar bara inte att anarkister framställs som hot i borgerlig media i tider som dessa? Jag tror inte att anarkisterna räknar med att ‚Äúvinna‚Äù i god medieuppmärksamhet. Tänk lite innan du svarar.”

  Du svarar inte på frågan. Tror du att anarkisternas uppförande under er demo gav SD och de andra rasisterna ett större eller mindre antal sympasitörer?