Vägen mot toppen

På lite mer än ett halvår har min blogg blivit en av Sveriges mest lästa politiska bloggar och därtill en av de allra mest länkade alla kategorier. Det senare alldeles oavsett mätmetod. Just i skrivande stund är jag trea på listan över flest knuffpoäng, femma över listan på mest inkommande länkar hos knuff, mest länkade blogg på bloggportalen och näst mest länkade politisk blogg på bloggportalen. På så väl bloggtoppen och bloggportalen brukar min blogg ligga bland de tio mest besökta och har så gjort under en viss tid nu.

Man kan väl säga att jag lyckats ta mig upp på den svenska bloggparnassen på nåt sätt. Även om jag upplever att jag tillhör den svenska bloggeliten. Dit hör ju såna lirare som citeras och omnämns i tidningar, men inte såna vänsterextremister som jag (ok, ok, jag var omnämnd i ett diagram i DN en gång).

Frågan är hur jag tagit mig upp toppen. Har jag fifflat och fuskat? Knappast . Jag har använt enkla metoder. Som att skriva regelbundet (flera inlägg varje dag) och länka dessa via Twingly till olika dagstidningar. Företrädesvis SVD, då det visat sig vara effektivast för mig, pga hur DN graderar bloggar. Under senare tid har jag dock fått allt fler besökare från DN och Aftonbladet också (och lagom till att jag börjat få besökare från de tidningarna så tar de i praktiken bort tillbakalänkningen). Men mitt beroende av Twingly-länkar minskar faktiskt allt eftersom. Så småningom kanske jag har skapat en ganska stor stadig läsekrets. Nu ligger den kring 600 per dag ungefär. Med Twinglys hjälp brukar jag en normaldag komma upp en bit över 1000 besökare per dag.

Samtidigt har jag hela tiden länkat mycket till andra bloggar, vänsterbloggar främst. Detta har inte gett mig speciellt många besökare tillbaka på de trackbacks/pingbacks som blir. Förutom från en blogg då, Esbatis Kommentarer. Däremot får jag en del besök från de bloggar som länkar till mig. Den blogg som ger mig flest besök om bloggaren där länkar till mig är Jinges. Men det är ju också Sveriges mest lästa politisk blogg.

Numera, när jag har en av de mest lästa bloggarna är jag säker på att jag ger mer besökare till alla de olika vänsterbloggar jag länkar till, än vad de ger till mig. Men vad som också hänt är att jag får allt fler länkar till mig från olika bloggar. Något som fått min ranking att stiga på alla rankinglistor.

Mitt syfte med att länka mycket har inte varit att jag ska dra nytta av det. Mitt syfte har varit att vänsterbloggemenskapen som helhet ska dra nytta av det. Så tror jag också det har blivit. För mig är kollektivet viktigare än min egen blogg. Det är viktigare att vänsterbloggarna som helhet får fler besökare och läsare än att jag personligen får det.

Sammantaget har alltså tre saker gjort att min blogg hamnat i toppen påalla listor.

  • Jag har skrivit många inlägg
  • Jag har länkat mycket till tidningarna (SVD och DN främst)
  • Jag har länkat mycket till andra bloggar

De två förstnämnda punkterna har gett mig besökare. Den sistnämnda liksom det faktum att jag har många utlänkar har gett mig högre ranking i olika sammanhang och på olika listor. Framförallt genom att andra bloggar börjat länka tillbaks mycket till mig.

Jag kommer att fortsätta länka mycket till andra vänsterbloggar, tipsa om artiklar där och så vidare. Helt enkelt för att det gynnar ”saken” i stort. Det gynnar kampen för ett annat samhälle om alla vänsterbloggar fick fler läsare. Därför har jag också skapat portalen Vänsterbloggar och nu har den fått en specialavdelning för de som registrerat sig som medlemmar, en sida med länkar till de senaste inläggen på Vänsterbloggars medlemsbloggar. Man kan också få ett RSS-flöde med länkar till de senaste nyheterna från Vänsterbloggars medlemsbloggar. Se nertill i min vänsterspalt (precis ovanför Google-annonserna) hur det ser ut.

De mest besökta av Vänsterbloggars medlemsbloggar är inte med i flödet då dessa tre (min egen, Jinge och Alliansfritt Sverige) tillsammans skulle dränka de andra bloggarna. Vi skriver så förbannat många inlägg helt enkelt. För senaste nyheterna från dem gå till portalens nyhetssida istället, eller besök bloggarna i fråga direkt. Så nu kan man säga att portalen Vänsterbloggar består av tre huvudsakliga avdelningar. Katalogen, Vänsterblogg-bloggen och Vänsterbloggars medlemsportal.

Andra bloggar om: , , , , , ,

Advertisements