Regeringens förföljelse av sjuka

När Cristina Husmark Pehrsson igår lade fram ytterligare ett i raden av alla förslag som syftar till att göra det besvärligt för sjuka skrev jag att det skulle innebära att människor som faktiskt är sjuka skulle kunna förlora all form av inkomst, förutom socialbidrag då. Det är förstås inte bara jag som dragit den slutsatsen utan många fler som exempelvis socialdemokraterna och IF Metall.

Att förslaget i borgarmedia försetts med en rubrik som ska få förslaget att framstå som positivt visar bara än en gång på borgarmedias cynism och totala upplsutning bakom alliansregeringen. Det är långt ifrån det oberoende som tidningarna själva gärna vill hävda att de har.

Regeringens cynism och deras vidriga syn på sjuka människor visas också tydligt när man tar bort medel från sjuka och förföljer dessa på allehanda sätt samtidigt som man ger mer pengar till kungahuset.

Det är bedrövligt att vi ska leva i ett samhälle och land som har en regering som verkar anse att alla sjuka är simulanter och fuskare. Det är bedrövligt att vi har en regering som förföljer de som har det sämst och gynnar de som har det bäst.

Bloggat: Trotten, Fredrich Legnemark, LOKE, Feministisk vänstertjej, Ett hjärta rött
Borgarmedia: SVD1, SVD2, SVD3, SVD4, DN1, SDS
Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Men Svensson…

  Är inte det här mycket en lek med ord? Även borgerliga blir sjuka och använder sjukförsäkringen. Landet är inte uppdelat i friska borgare och sjuka socialister. Det låter så ibland i argumentationen.

  Personligen så tycker jag att det är bra att det tvingas fram hjälp till den som behöver. Det handlar inte bara om den sjuke utan också om de krav som ställs på den som handlägger ärendet. Jag skrev väl igår om undersköterskan som vill jobba trots att hon inte orkar så mycket på grund av lungcancer och stroke.

  Nu tvingades arbetsgivaren att fixa fram ett jobb som hon orkar med. Tidigare hade hon blivit hemförlovad med ett utbetalningskort, eftersom det då inte fanns jobb som passade henne. Men nu fick de anstränga sig där på arbetsplatsen och hon är nöjd. Alla är nöjda.

  Detta är inget påhittat exempel, ty den här kvinnan står mig nära.

  Sen kan jag tycka att kommunikationen kring förändringarna är bedrövliga och hoppa sockså att det kommer att sitta människor med kunskap om människor på de handläggande positionerna.

 • SL

  Typisk socialdemokratisk propaganda. Det är inte så ”djävligt” som du påstår. Visst kan det utåt synas jobbigt att vara sjuk, men de ska hjälpas att bli friska om det går, är det så svårt detta.Vet hur det var förr i tiden- då blev vi inte alls sjukskrivna för symtom som i dag sjukskrivs för. Ingen ifrågasatte detta då!Vi är mera bortskämda i dagens läge – helt klart. Är man sjuk i dag så får man hjälp och man blir faktiskt sjukskrivern också. Jag vet nämlingen detta, och är bara i sin ordning. Den skrämselpropaganda som nu ”ekar” från flera håll är inte rumsren. Visst finns det personer som ”faller mellan stolarna” och detta är absolut inte bra. Så är det alltid och kommer så att vara.
  Att få hjälp att blir frisk verkar på vissa som något helt fel- mycket märkligt ställningstagande.

 • Anders_S

  Socialdemokratisk? Jag är inte socialdemokrat. Jag anser att de också har en felaktig politik. Inte väsenskild från de borgerliga partierna alls.

  Mary, jag är säker på att socialdemokratiska väljare och väljare ännu längre vänsterut är sjukskrivna oftare än borgare (överklass). Därför att arbetraklass är oftare sjuka och sjukskrivna.

  Det borgerliga förslaget handlar inte om att kunna få mer hjälp än idag. Det handlar om att ta bort ekonomiska medel från sjuka. Som Mary skriver så har arbetsgivarna redan idag ansavert för att fixa fram jobb som sjuka kan klara av. De flesta arbetsgivare skiter i detta. Borde det då inte vara arbetsgivarna vi klämmer åt istället för de sjuka. Man kan inte tvinga någon annan att hjälpa en sjuk genom att straffa den sjuke. Det är ju helt bakvänt. Men det är så den borgerliga regeringen tycks resonera.

 • doktorn

  Äntligen har Sverige vaknat. Det är ju bara i Sverige som folk får ont i nacken åratal efter olyckan ( om rtg inte visar någon skada).

 • Dan S

  Det här är ett sätt att för företagen att slippa ta ansvar för rehab och ett sätt att få medlemmar att lämna facket för att dom känner sig svikna (bra jobbat aliansen med svenskt näringsliv i som nu visar vad dom tycker)Vad kommer medlemar som har slitit ut sig i sitt arbete få för tack?
  En dålig ekonomi+värk samt dålig pension.Tack till alla som har sett till att vi får på detta vis

 • Alliansen inbjuder till att man önskar hela bunten, cancer, pest och kolera och lite lagom ruttnande skelett.

  Nejdå, jag önskar dem naturligtvis inte ett sådant elände, men visst anstränger de sig för att få oss att göra det.

 • SL

  Jag har haft en sådan skada som talats om här, men inte blev jag sjukskriven för denna. Fick hanka mig fram så gått det gick. Inte trevligt.
  Nu är det rena hysterin på alla som får det sämre, men jag har inte träffat på någon som klagat. Det finns säkert personer som kommer i kläm. Politiker de lovar och lovar så vi får se vad slutresultatet blir nu. Hoppas att alla kan komma med i en kommande a-kassa, för nu står alldeles för många helt utan skydd, vilket är helt förkastligt.

  Förlåt, Anders om jag har stämpöat ”fel”. Jag hoppas Du ursäktar för detta.
  Nu tänker jag lämna datorn ett tag och passar på att önska blogginnehavaren och alla andra här EN RIKTIGT GOD JUL!

 • vapari

  Den springande punkten här är väl vad man menar med sjukdom? Vem har tolkningsföreträde? Är det patienten som bestämmer när han/hon skall betraktas som sjuk elller kan samhället ha synpunkter? Som läkare tycker jag att det är bra att samhället sätter ner foten. Med den epidemi av unikt Svenska åkommor som finns måste naturligtvis något göras. Jag tror heller inte att en vänsterregering hade kunnat låta bli att ingripa. Faran är naturligtvis att man kastar ut barnet med badvattnet. På sikt kommer ett nytt jämviktsläge att uppstå med mer rimliga dianoser än idag samt starkare krav på objektivisering och stringens.
  Det tror jag att alla tjänar på!

 • SL:s argumentation är ju helt snurrigt. Först påstår SL att det är tråkigt att det finns människor, som SL formulerar det – ”faller mellan stolarna”. Men sedan konstaterar SL att det är så det skall vara för så kommer det alltid att vara… Herre Gud vilken människovidrig argumentation!

  SL verkar peka på en dystopisk situation i en svunnen tid då folk inte blev sjukskrivna för att man var sjuk. Det var rediga tider det! Det var bättre förr då sjuka inte blev sjuksrivna. Fy fan alltså, sådana där argumentationer gör mig så jävla förbannad att jag mår illa!

 • Pingback: Svensson » Blog Archive » Borgarregeringens julkappar - försämringar()

 • Pingback: I nyliberalismens fotspår följer nykonservatismen | Svensson()

 • Lillajag

  Har en sådan där skada som någon så ”roligt” uttalat sig om…Som inte syns på röntgen…Om du nu skulle vara lite mera påläst så säger all seriös forskning på området att det är väldigt sällan som en Whiplashskada syns på röntgen eftersom det sällan är skelett skador…Och sen så tror jag att om du fick en av mina veckor med kronisk värk i huvud, nacke, bröstrygg samt ländrygg, sömnstörningar, tinnitus, balanssvårigheter, kognitiva svårigheter mm. Så slipper du nog gärna. Man ska passa sig för att döma i sådant som man själv inte har någon aning om hur det är att genomlida.