Militärdiktaturen som gynnas av Sverige och svenskarna

Thailand är militärdiktaturen som Sverige säljer stridsflygplan till och där mängder med svenskar firar jul. Borde man inte i stället göra som svenskarna gjorde med militärdiktaturen i Grekland på 1970-talet. Något som Wolfgang Hansson i Aftonbladet också tycker:

Förr ropades det i Sverige på bojkott av länder med förtryckarregimer. Ett tag var det skamligt att åka till Spanien. Grekland och Turkiet har också stått på svarta listan.

Men det hela är väl bara ytterligare ett led i uppslutningen bakom USA:s krigspolitik. Vapenförsäljning till USA:s handgångna män i den thailändska militärjuntan. En junta som kanske inte är så brutal som en del andra militärregimer, men ändock som Hanssons skriver:

Militärjuntan är inte någon skräckregim i stil med Nordkorea eller Mugabes Zimbabwe. Men hårdhandskarna finns bakom leendet. Kritiker fängslas och förföljs, enligt Human Rights Watch. Några mördas eller försvinner spårlöst. Nästan aldrig grips de skyldiga.

Störtade premiärministern Thaksin Shinawatras parti Thai Rat Thai är bannlyst. 111 av partitopparna har förbjudits att ägna sig åt politik i fem år.

Ingen regim i Thailand sen 1932 har kunnat styra utan att militären lagt sig i. En militär som byggts upp av och stöds av USA. Frågan är om vi svenskar verkligen ska ge stöd i olika former till ett sånt land och såna regimer. Att vi inte borde sälja vapen är däremot självklart som jag ser det.

Att tro att valet kommer att går rätt till och vara utan valfusk är att vara alltför naiv. Militären kommer säkerligen att se till att valutgången blir den de önskar. Eller så gör en ny kupp.

Intressant?
Borgarmedia: SVD1, SVD2, SVD3, DN1, DN2, DN3, DN5, DN4
Andra bloggar om: , , , , , ,

Advertisements
 • Michael Pedersen

  Vilket kvalificerat skitsnack av kommunisten Anders_S. Självklart gillar han inte Thailand bl a för att kommunistiska partier är förbjudna där.

  Anders_S vräker ut sig en massa skitsnack om valfusk och att regimen kommer att se till att valutgången blir som de önskar. Detta visar bara hur jävla fel han har, eftersom PPP (People’s Power Party) vann valet. PPP är inte regimens favoritparti, PPP består ju för fan av Thaksins väljare!

  Nej, Thailand gör bäst som håller kommunisterna kort, det vore livsfarligt annars. Tänk på att landet är omringat av de kommunistiska diktaturerna Burma, Laos, Kambodja och Vietnam!

  Thailand är en fristad för flyktingar från Burma. Thailand är frihetens ö från det kommunistiska oket i sydostasien. Thailand är vi västerlänningars semesterparadis, den vänliga buddhistiska kulturen genomsyrar folket där. Det är billigt där, mycket god mat, härliga stränder, mycket hålligång och vackra kvinnor! Allt detta gör att vi ”normala” svenskar älskar jag Thailand!

  /Michael

 • Anders_S

  Micahel, du verkar ju väldigt kunnig. Burma kommunistiskt? En Kinastödd militärdiktatur är vad det är. Inte ens Kina (som du ju glömde räkna upp bland grannarna) är väl längre att betrakta som kommunistiskt. Utan rätt och slätt bara en partidiktatur. Kampuchea kommunistiskt? Där har väl inte några kommunister eller ens några som kallar sig kommunister styrt på hur länge som helst? Och man kan nog inte säga att Vietnam och Laos är kommunistiska heller trots att i alla fall Vietnam styrs av ett parti som kallar sig kommunistiskt.

  Och sist men inte minst. Jag är socialist. Inte kommunist. Har aldrig stött de partier eller regimer som finns i Kina elelr Vietnam. Det har aldrig min politiska strömning gjort heller. Wolfgang Hansson som har samma åsikter som jag är ju knappast kommunist han heller.

 • Thailand är den främsta handelspartnern med Burma och den som ser till att hålla regimen där vid makten. Det är alltså ett ytterligt märkligt uttalande från Michael. Jag har skrivit om det här och Los Angeles Times här.

 • Michael Pedersen

  Ni gamla kommunister må kalla er ”vänster” eller ”socialister”, men egentligen är det samma sak som kommunister. Ni försöker bara tvätta bort kommunismens dåliga rykte genom att byta namn, men er politik den är detsamma!

  Sen är visst militärdiktaturen i Burma kommunistisk eller ”socialistisk” om det ordvalet passar dig bättre. Då militären i Burma tog makten sade de sig stå för en socialistisk politik. Kina hejar ju på dem också! Är inte Kina en kommunistisk diktatur?? De försöker bara med nåt nytt socialistiskt marknadsekonomiexpriment. Det är noll frihet i Kina. I grund och botten är det samma kommunistiska politik som de alltid fört.

  Visst Kina glömde jag nämna, eftersom Kina inte har en direkt gräns mot Thailand. Det har iof inte Vietnam heller, dock är det bara thailandsbukten som skljer dem åt.

  Kambodja heter inte ”Kampuchea” längre, det gjorde det då Röda khmererna styrde landet. Kambodja är dock ”socialistiskt”. Mänga av de som styrde under Röda khmererna sitter fortfarande på makten där, ostraffade.

  Även Laos är ”socialistiskt”.

  Då jag anser att socialism = kommunism, så skrev jag som jag skrev.

  God Jul på dig!
  /Michael

 • Martin

  Michael, tänk efter hur realpolitiken ser ut i regionen. Burma ligger mitt emellan Kina och Indien, Kina är en uttalat kommunistisk stat och Indien har en lång historia av socialistiskt styre med starkt samarbete med kommunister. Att kalla sig kommunister är det enda sättet att överleva i regionen, eller så befarade i alla fall juntan det när de gjorde uppror.

  Att sen likställa socialister och kommunister tyder faktiskt enbart på okunskap. Det är svårt att ta det andra du säger på allvar när du kommer med den typen av påståenden.

 • Micael

  Om den artikeln får kallas analys så är det inte bara Thailändarna vi ska beklaga idag. Oavsett valutgång lär inte Thailändarna få uppleva nån demokrati på många år än.

 • Henrik

  Socialist / kommunist, de har samma ursprung och grundvärderingar.
  Man ser ju tydligt kommunistdravlet i artikeln, alla länder som tas upp som militärdiktaturer är/har varit styrda av högertomtar.
  Det har väl aldrig funnits kommunistdiktaturer, va ? ;-(
  Plus det vanliga dravlet att dra USA. suck.
  Vad är det för skillnad på en polisstat styrd av Thaksin, som kom till makten via ”valfusk” = betalade bönder 10000 Baht per röst eftersom han visste att de flesta lever dag för dag och inte planerar, och en militärdiktatur ?

  citat:
  ”Men hårdhandskarna finns bakom leendet. Kritiker fängslas och förföljs, enligt Human Rights Watch. Några mördas eller försvinner spårlöst. Nästan aldrig grips de skyldiga.”
  Något liknande hände förstås inte under Thaksins tid ?
  De tusentals som dog i ”striderna mot knarket” under Thaksins styre där polisen sköt först och frågade sen ?

  Försök gärna vara lite objektiv.

  lite info:
  Har besökt Thailand sedan 1992 och är gift med en thailändska, vi har barn tillsammans och har ett hus därnere i en halvstor stad. Hennes familj tyckte Thaksins pengar var jättebra i början tills vi förklarade hans tanke bakom.
  De flesta grannar till min frus bröder har inte förstått att det bara var ett lån, det förklarades aldrig tydligt när de fick pengarna, de trodde att det skulle återkomma varje år, detta erbjudande.

 • Anders_S

  Michael: Ja, Khmer Rouge-ledarna är fortfarande ostraffade. Även om några fängslats den senaste tiden. Anledningen till detta är dock knappast att landet skulle vara speciellt socialistiskt. Den stormakt som in i det sista stödde Röda Khmererna var USA inklusive deras allierade Thailand. Där tror jag vi kan hitta anledningen till att Pol Pot-gänget så länge kunnat leva utan att rättvisan tagit itu med dem. (läs gärna det flertal artiklar jag skrivit om Pol Pol och hans gäng)

  Ja, låt oss kalla Kina en kommunistisk diktatur. Det spelar egentligen ingen roll. För det gör ändå inte Myanmar (som Burma ju heter idag enligt militärjuntan) til nån from av socialism eller kommunism.

  Om Michael bara bemödade sig att ta reda på sanningen skulle han finna att det finns vänsterorganisationer i Thailand som har samröre med den politiska strömning jag representerar. Att de politiska fångar som suttit längst tid i hela världen är mina kinesiska kamrater som kom ut för några år sen efter mer än 45 år i fängelse. Att de vietnamesiska kommunisterna mördade tiotusentals av min kamrater i Vietnam osv. Men Michael är kanske inte intresserad av sanning, utan föredrar att behålla sina fördomar.

 • strutz

  General Ne Win genomförde 1962 en militärkupp och upprättade ett militärt revolutionsråd som landets regering. Landets federala uppbyggnad behölls, men kompletterades med en hierarki av arbetar- och bonderåd. Ett nytt parti under namnet Myanmars socialistiska programparti grundades och fick status som enda tillåtna parti. Näringslivet förstatligades efter sovjetiskt mönster, och landet isolerade sig från omvärlden. (Wikipedia)

  Burma är kommunistiskt, punkt och slut.

  Bojkotta Thailand. Då, om inte förr blir det revolution i Sverige. Fast kanske inte på de grunder du tänkt dig…

  Nu kan Thailand köpa Gripen! Hurra!

 • Anders_S

  Henrik: Jag förstår uppriktigt inte. Jag försvarar ju knappast den korrumperade Thaksin. Men jag kan inte heller förstå att icke-demokratiskt styre skulle vara nåt att försvara.

 • Realist

  Visst finns det saker att kritisera om Thailands demokrati?
  men njut av att folket mår bra och ta tag i orättvisorna och det korrumperande politiska systemet i Sverige istället, rikta hela tiden blickarna utomlands så ser vi inte orättvisorna hemma detta är ett gammalt knep och svenska politiker och s.k. tyckare är mästare på att utnyttja detta. Leve Thailand och dess leende folk! Jag tror Göran (skattebefriad) även håller med och Th…. och alla andra som utnyttjat mideråriga inte vill ha en inhemsk debatt om moral och utnyttjande av maktpositioner.

 • Anders_S

  strutz: Så om Socialistiska Partiet döper om sig till Liberala Partiet så är vi liberaler? Naturligtvis inte. Det finns partier som kallar sig socialdemokratiska som i själva verket är konservativa partier och Ne Win blir inte kommunist bara för att han kallar sig det.

  Och att använda sig av Wikipedia som förmodad sanningskälla är ju bara korkat.

  Förstatligande av företag har också ägt rum i många latinamerikanska militärdiktaturer. Blir de diktaturerna därför kommunistiska? Naturligtvis inte.

  Sen kan ni också leta upp och se vad jag skrivit om Burma på andra ställen på min blogg. Fler inlägg om Burma, Kina, Vietnam eller Kambodja etc kommer att betraktass som off-topic och tas bort.

 • Z

  Se bara på ”Venstre” i Danmark. Ett parti kan kalla sig saker och inte vara det.

 • Z

  Anders, förresten. Skicka dem bara till engelska Wikipedia. Texten de har om Burma är oändligt mycket bättre än den Svenska ( som det alltid är ) och skriver precis som det är. Det är en bättre slutkläm än att bara ta bort allting 🙂 Exakt samma går för Kambodja, som är en monarki nu för tiden. Här har ni länkarna:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Cambodia

  och

  http://en.wikipedia.org/wiki/Myanmar

  Bra utläggningar om deras politiska statsskick etc.

 • Michael Pedersen

  Martin, vad är det DU svamlar om?? Varför skulle man måsta kalla sig för kommunist för att överleva i regionen? Gör Thailand det?? Nää, istället tar de i med hårdhandskarna så fort det dyker upp kommunistiska strömningar, vilket jag tycker är mycket bra!

  Martin, att likställa socialism med kommunism går mycket bra. Socialism är synonymt med kommunism. Det är exakt samma grundvärderingar.

  Anders, vad är det för sanning jag ska ta reda på tycker du? Kommunistiska partier är förbjudna i Thailand, det vet jag och tycker är mycket bra. De kommunister som eventuellt finns i Thailand finns alltså under jorden.

  Anders, att försvara ett icke-demokratiskt styre kan iof vara försvarbart i vissa fall.

  Ni socialistiska romantiker behöver bara titta på de olika ländernas välstånd i regionen. Thailand ligger i topp tillsammans med Singapore och Malaysia. Era kära socialistländer i regionen är bra mycket mycket fattigare, trots att de har naturtillgångar. Så saken borde väl vara klar vilken politik som är bäst för dessa länder, eller hur? Det är marknadsekonomi som gäller, att få utländska företag att satsa i landet och att få fart på turismen!

 • Henrik

  citat:
  ”Henrik: Jag förstår uppriktigt inte. Jag försvarar ju knappast den korrumperade Thaksin. Men jag kan inte heller förstå att icke-demokratiskt styre skulle vara nåt att försvara.”

  Problemet med din artikel är ju att den är så ensidig.

  Thaksin är ju minst lika mycket höger som militären.
  USA har ju fördömt militärjuntan hårdare än Sverige, så lägg ner alla klyschor från 40 år sedan.

  Sossar i ett nötskal:
  – klagar på moderaternas fusk
  — glömmer bort sin egen fifflar-historik. Mona, Göran m.fl.

  – gnäller över muslimer som är terrorister
  — Sjunger Internationalen ( kan det bli mer fundametalistiskt ? )

  – skryter om sitt skattefuskande ( 90% av alla sossar jag känner )
  — HATAR ”kapitalet”

  Ha gärna lite självkritik innan du dömer andra.
  Jag pratar aldrig thaipolitik med min fru, inte ens om det rör frågor som påverkar min framtid som boende i Thailand.
  – Jag är inte uppfödd där, har således ingen historik att ta med mig när jag tycker att det sker märkliga val där.
  – Jag kan inte heller sätta mig in i deras livssyn, logik, religion m.m. på ett tillräckligt bra sätt för att kunna döma dem i deras val.
  Precis som USA aldrig kan styra Irak eller Sovjet någonsin hade verklig kontroll i något av de länder de ockuperat.

  Men om du vill leva i din gamla dimma att det är bättre med socialism:
  – Alla ska ha det lika dåligt, utom vi i Politbyrån (eller sosseregering)
  jämfört med riktiga demokratier där människor faktiskt har möjlighet att leva som de vill, välja vad deras inarbetade pengar går till.
  Jag är jävligt trött på alla parasiter i detta land som förskingrar mina skattepengar, Anders Borg är på rätt väg med Sverige, även om han har lagt 4-5 förslag som gör mig riktigt förbannad.

 • Chreca

  Anledningen till Thailands välstånd gentemot grannländerna är att de agerat USA:s högra hand i regionen,dessutom är en stor del av ekonomin grundad på heroinhandel från Myanmar.
  Taksins knähundar vann valet idag tack vare populism och röstköp återigen (pratade precis med släktingar som jobbar inom administrationen i norra delen av landet vilka bekräftade detta)
  Förövrigt finner jag det mycket roande att ta del av antikommunisternas vilja att förbjuda kommunistiska partier. Frågan är vilka som är de största antidemokraterna?

 • Anders_S

  Henrik: jag skrev ett inlägg om Thailands militärregim och militärer. Inte ett inlägg om Shinawatra. Det kan jag göra nån annan gång kanske.

  Jag har också konstaterat att USA fördömt juntan hårdare än vad Sverige gjort i ett tidigare inlägg. Det har ju inte hindrat USA från att stödja militären. Så det förändrar ju inte detta inlägg.

  Sen vet jag inte riktigt vad sossarna har med detta att göra. Jag är inte sosse, Thaksin är inte sosse, Thailands militärer är inte sossar. De är båda lika mycket höger, visst. Det tycker jag, men jag skrev om militären, inte om Thaksin. Så vad är problemet? Så ärligt sagt igen. Jag begriper inte vad du vill.

  Inte heller begriper jag vad Anders Borg har med Thailand att göra.

 • Mikael C

  I Thailand är politik en sak, realitet en annan. Det mycket få verkar fatta är hur stor makt Kungen fortfarande har i Thailand, ekonomisk såväl som politisk. Kungen har en pyramid av ”adel” under sig som styr det mesta av ekonomin, cirka 60-90 familjer. Det är lite som en maffia, du måste ha ”beskydd” av den för att komma nån vart i äffärslivet. Thaksinlägret utmanade den pyramiden och Thaksin blev för tung utanför pyramiden, därför måste han bort (notera dom gula banden på soldaternas vapen under kuppen, gult är Kungens färg, alla vet det). Man måste alltså hitta något mygel som Thaksin gjort, men som man helst inte kunde anklagas för själva. (ALLA i statlig tjänst av vilket slag eller nivå det än är, från trafikpoliser till riksbankschefer har mutor att tacka för sin karriär.) Alltså blev det försäljningen av AIS till Temasek Holdings som man tog fasta på, för det var ju en ganska unik grej som ingen annan gjort.

  Kampen mellan pesten och koleran går alltså vidare i Thailand. Det enda man är säker på är att småfolket kommer fortsätta att förlora, så länge man är hjärntvättade till att älska Kungen som man gör, samt att korruption och mygel kommer att höra till vardagen.

  Sen tycker jag att somliga borde lägga av med att försöka definiera vad som är socialistiskt/kommunistiskt hitan och ditan. Det finns ju lika många avarter som det finns anhängare.

  Jag bor i Thailand och reser runt i hela Asien och jag har funnit att politik sällan är en fråga om ideologi här nere (är det det nånstans längre förresten?) utan mest en fråga om maktrealiteter och pengagirighet. Ungefär som det alltid har varit.

 • Jag förstår absolut inte varför Sverige måste sälja vapen överhuvudtaget.

  Oj! Vilken bra reklam för Sverige!

  Ännu värre blir det ju när de får tanken att sälja vapen till en diktatur, var går gränsen?

 • Henrik

  Anders_S Says:
  23 Dec 2007 at 12:12
  ”Och sist men inte minst. Jag är socialist. Inte kommunist.”

  Anders_S Says:
  23 Dec 2007 at 17:12
  ”Sen vet jag inte riktigt vad sossarna har med detta att göra. Jag är inte sosse…”

  Nu förstår inte JAG… har du ändrat dig under dessa timmar ?

 • Pingback: Jinges politik och fotoblogg - politik, mellanˆstern, sverige, mediekritik, foto, regeringen, v‰nster, tidningar, bˆcker » Thailand ñ det fˆrbjudna landet()

 • Anders_S

  Henrik, allvarligt. Du behöver läsa på. En sosse är inte det samma som socialist.

  Socialdemokrater är ju inte ens anhängare av socialism utan av kapitalism. En socialist vill ha ett annat samhälle som inte är kapitalistiskt. Det vill inte socialdemokratin som organisation (Däremot säkert många socialdemokratiska medlemmar och väljare).

 • Herrn

  Vilket dravel. I Thailand har jag aldrig förföljts för min åsikters skull. I Sverige om dock endast där är jag förföljd bara för att jag tycker det är sjalvklart att betala för en hora. Desutom ser jag som majoriten av jordens befolkning ner på en skild kvinna. Och för att jag följer mitt samvete och min inre röst så förföljs jag av de andliga gnomer som så härjar i den svenska ”debatten”.

  P.S I Burma har jag varit som gjorde ett bättre intryck med avsaknad av bilar, vackra kolonialhus och betydligt mer grönska än på den thailändska sidan av gränsen.

 • Pingback: Svensson » Blog Archive » USA och Sydostasien()

 • Pingback: Svensson » Blog Archive » Bloggåret 2007()

 • Niklas

  Vad är det för opålästa idioter som lämnar kommentarer här igentligen.

  Henrik:

  ”Anders_S Says:
  23 Dec 2007 at 12:12
  ‚ÄúOch sist men inte minst. Jag är socialist. Inte kommunist.‚Äù

  Anders_S Says:
  23 Dec 2007 at 17:12
  ‚ÄúSen vet jag inte riktigt vad sossarna har med detta att göra. Jag är inte sosse‚Ķ‚Äù

  Nu förstår inte JAG‚Ķ har du ändrat dig under dessa timmar ?”

  Helt otroligt hur ni på bloggen orkar svara på sånt. Bra jobb i alla fall.