USA och Sydostasien

Thailands problem skapades av USA en gång i tiden. Närmare bestämt under den tiden då USA bedrev ett blodigt krig i regionen. Ett krig som brukar kallas Vietnamkriget. Det kriget inkluderade inte bara USA och Vietnam utan berörde många andra länder både direkt och indirekt. Direkt inlblandade var förutom USA och Vietnam också Australien som hade trupp som stred på USA:s sida, Kambodja/Kampuchea och Laos.

Indirekt inblandade var Thailand, Filippinerna, Guam, Diego Garcia med flera länder där amerikanska trupper var och i vissa fall fortfarande är stationerade. Även Kina var indirekt inblandade med sitt stöd till Röda Khmererna i Kambodja liksom Ryssland med sitt stöd till Vietnam.

Kambodja blev inblandade i kriget efter att USA bombat delar av landet i fruktansvärda bombräder för att försöka komma åt FNL:s försörjningsleder från Nordvietnam, som delvis gick över kambodjanskt territorium. Dessa bombningar skapade också en av mest brutala gerillarörelser världen skådat. De av Pol Pot ledda Röda Khmererna. En gerilla som efter befrielsen av landet från USA och dess lydregim, inledde ett folkmord av sällan skådat slag.

Vietnam å sin sida drabbades av de värsta bombningar världens dittills skådat. Något som landet inte helt hämtat sig från än. När USA och dess sydvietnamesiska lydregering besegrats (1975) och fredsavtal undertecknats dömdes USA att betala krigsskadestånd. Något de ännu idag inte gjort. En av anledningarna de angivit för att inte betala krigsskadeståndet är att Vietnam gick in i Kampuchea/Kambodja och störtade den brutala Pol-Pot-regimen. Något som fick Kina att angripa Vietnam samt USA att börja stödja mördarna i Khmer Rouge (Röda Khmererna) bland annat via Thailand där man hade trupper stationerade sen länge.

USA:s stöd och inblandning i Thailand är det som skapat den starka thailändska militären och det inflytande denna har på den thailändska politiken. Precis på samma sätt har det blivit och varit i ett antal andra länder där USA haft trupp stationerad och eller stött olika former av diktatoriska regimer, exempelvis Filippinerna och Turkiet.

I Thailand har amerikanska intressen varit verksamma mycket länge. Ända sen 1950-talet har de varit inblandade i knarkhandel, faktiskt med CIA som en central part i detta. Detta då då enskilda arménheter av den av USA-stödda Kuomingtang-armén i Kina slagit sig ner i den del av Burma som bebos av Thaitalande folk, de s.k. Shan-staterna. Dessa trupper slog sig på knarkhandel i samarbete med CIA (Källa Alfred W. McCoy, Heroin, pengar och politik) och det är samma maffialigor som än idag till stora delar kontrollerar Thailands knarkhandel och knarktillverkning.

Ett annat resultat av att USA haft stora mängder soldater placerade i Thailand och på Filippinerna är att det skapades en omfattande prostitution i dessa länder (något man tidigare också sett i Sydkorea och Tyskland). I Thailand har problemet med prostitution, inklusive utnyttjandet av minderåriga från detta utvecklats till att bli en lönsam industri och ytterligare ett sätt för maffiagrupperna i landet att tjäna pengar. Maffiagrupper som idag kanske inte samarbetar med USA:s underättelsetjänst och USA:s militär utan istället med Thailands militär.

Filippinerna har det, förutom de problem som nämnts i samband med Thailand, också skapats, som en reaktion på förtrycket från militären och USA, en stark maoistisk gerillarörelse, med tveksamma metoder (ex.vis. mord på fackföreningsaktivister och andra vänsteraktivister).

I Indonesien medverkade USA direkt i en militärkupp som ledde till ett av världens värsta massmord. Sammantaget kan man nog därför säga att USA är orsaken till och skaparen av en mängd av de problem som finns i dagens Sydostasien. Problem, ska det också sägas, som delvis förminskats genom en hyfasd ekonomisk utveckling i området. Men som vi sett i samband med det senaste thailändska valet och militärkuppen innan liksom vid senaste filippinska valet lever många av problemen med våld och korruption fortfarande kvar.

Läs mer om Asien.

Intressant?
Borgarmedia: SVD1, SVD2, SVD3, SVD4, AB1, AB2, AB3, DN1, DN2, DN3
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Fantastiskt att bara för att man har en blog så tror sig en del att man har en carte blanco med att häva ur sig socialistiska lögner om vad som ligger bakom händelser i världen idag.

  Ovanligt att en viktig käla som refereras är socialistiskapartiet.se – lite som att hänvisa till ND eller Info14 för om hur judar tar över världen.

  Din kunskap om Thailand är bristande, närmast till det barnsliga stadiet, och jag råder dig att söka källor utanför din begränsade källa som du just nu verkar bruka dig av.

  Och som vanligt så brukar du dig av ohederlig länkning. Se til exempel raden ”Thailands problem skapades av USA en gång i tiden.” som länkar en svd-artikel som int alls stödjer den slutsaten.

  Men du gör ju det i god vetskap att majoriteten av läsarna inte kolar källor, så du kan häva ur dig flosker utan uppbackning och komma undan i många fall.

  Hur vore det om du vart lite hederlig istället? Men det vore ju för mycket begärt av ett vänstertroll?

 • Viking

  Barnsligt och okunigt? Nej vare sig man gillar det eller inte så är det tragiskt nog en ganska så korrekt och sann historik över övergreppen i regionen. Förutom en timmes motstånd mot den japanska invasionen under andra världskriget och ett bidrag med en mindre styrka till USAs krig mot Vietnam har den Thailändska militären endast fört krig inom gränserna mot den egna befolkningen. Vilket troligen är orsaken till valresultatet, inte för något eller någon men mot militären.

 • Viking

  På tal om källor så kan jag rekommendera ”A History of Thailand” av Chris Baker and Pasuk Phonggraichit, Cambridge University Press, och ”Vietnams Historia” av Hans Hägerdal.

  Mvh
  Viking

 • Viking

  http://www.nationmultimedia.com/sunday/20060709/index.php

  Kastar lite ljus över historiken. ”Nationalist sensitivities were inflamed in May 1975 during the Mayaguez Incident, when it came to light the Pentagon sent 1,100 marines to U-Tapao without notifying the Thai authorities.” var anledningen till att Amerikanerna för gott fick lämna sina Thailändska baser.

  Viking

 • bodil

  USAfobi är enbart kontraproduktivt det har visat sig under
  de senaste åren.
  Människor som på grund av okunskap om USA kastar lögner och medvetna svartmålningar över just USA får i regel det att falla tillbaka på dem själva.
  Hur var det på 40talet när USA räddade EUropa?

 • Pingback: Dags för en utställning om liberalismens brott | Svensson()