Bhutto, USA och talibanerna

Ansvariga för skapandet av Talibanerna som rörelse är främst USA. Men även Pakistan och Benazir Bhutto bär ansvar för att talibanrörelsen växte fram. Nu är det eventuellt denna rörelses förgreningar i Pakistan som står bakom mordet på Benazir Bhutto. Så på något sätt kan Bhutto sägas ha skapat sina egna mördare. Hon har genom sitt agerande på den tiden hon regerade i Pakistan bidragit till skapandet av den kraft som förmodligen mördade henne.

Så här skriver Sveriges kanske främste Pakistan-expert, Farooq Sulehria i artikeln Benazir Bhutto och Pakistan:

Men Benazir Bhutto har spelat rollen som barnmorska, om inte Moder, i befruktningen och födelsen av talibanismen. Talibanerna både i Pakistan och Afghanistan lanserades, uppfostrades, beskyddades, finansierades och beväpnades av pakistansk militär. Och det var under Benazir Bhuttos andra period som talibanerna lanserades i Kabul. Hon försvarar till denna dag sitt beslut att sända talibanerna till Kabul. Och Bhuttos dåvarande inrikesminister, Naseerullah Babur (som brukade kalla talibanerna för sina ”grabbar”), försvarar fortfarande beslutet att sända talibanerna till Kabul med att Pakistan på det viset omintetgjorde ett internt hot. Det ska heller inte glömmas bort att allt detta gjordes med USA:s och Saudiarabiens välsignelse.

I artikeln Fundamentalisterna i Pakistan utreder Sulehria mer noggrannt den muslimsak fundamentalsimens utveckling i Pakistan, dess kopplingar till olika regimer inklusive Benazir Bhuttos olika. Kopplingarna till USA berörs också i den artikeln men huvudsakligen bhandlas USA, Pentagons och CIA:s kopplingar till talibanerna och den muslimsak fundamentalismen i artikeln Fundamentalismen och imperialismen där det bland annat står:

50- OCH 60-TALEN såg ett uppsving för folkliga, antiimperialistiska och klassbaserade rörelser. I USA utarbetades en plan för att gynna fundamentalisterna och därmed försvaga de folkliga rörelserna, som imperialismen fruktade kunde leda till socialistiska revolutioner i slutändan. Under ledning av USA:s utrikesminister John Foster Dulles byggde CIA upp förbindelser mellan fundamentalistiska partier i olika länder. Enligt denna plan inrättades ett nätverk mellan Muslimska Brödraskapet (Akwanul Muslameen) i Egypten, Hamas i Syrien, Sarakat ul Islam i Indonesien, Islamska räddningsfronten i Algeriet och Jamaat Islami i Pakistan. Under den perioden fick dessa partier fullt ekonomiskt och politiskt stöd.

//

UNDER AFGHANKRIGET kämpade tusentals gerillamän under CIA:s och Pentagons befäl mot den afghanska revolutionen. På den tiden var Usama bin Ladin en hjälte. Men efter det kalla kriget kom imperialismen och fundamentalismen på kontrakurs av åtminstone tre skäl. Det hade uppstått ett politiskt vakuum eftersom Sovjetunionens sammanbrott hade skadat den fackliga rörelsen och vänsterrörelsen i den muslimska världen, liksom på andra platser. Imperialismens politiska och ekonomiska stöd till de fundamentalistiska partierna upphörde Imperialismen behövde nu en annan potentiell fiende i stället för ”kommunismen”.

Det är klart att mordet på Benazir Bhutto skapat och skapar problem i Pakistan, inget tvivel om det. Och att Pakistan spelat en nyckelroll i Bush:s ”krig mot terrorn”. Men kanske inte på det sätt som de flesta borgerliga skribenter menar. Pakistan har istället för att var en bastion för kampen mot terrorn, fungerat som den viktgaste rekryteringsbasen (vid sidan av ett annat USA-allierat land, Saudiarabien, för extrema organisationer som vill ägna sig åt terrorism.

Den politik som olika korrumperade regimer och militärdiktaturer fört i Pakistan, oftast i samråd med USA, har alltså lett till motsatsen till ett stabilt och och lugnt land. Hon föll definitivt inte i fronten för ett civiliserat samhälle. Om man inte med det menar det samma som ett korrumperat samhälle. För även om hon stod för nåt annat än Musharrafs militärdiktatur så stod hon inte för civilisation om inte korruption inbegrips i detta begrepp. För hennes pakistanska regeringar har varit bland de mest korrumperade regeringar världen skådat.

Oavsett detta kommer nu situationen i Pakistan och området däromkring förmodligen att destabiliseras ytterligare för en tid framåt. Sammantaget innebär attentatet att risken för en större konflikt i området, än den som redan är i samband med ockupationen av Afghanistan, flerfaldigats.

Intressant?
Bloggat: Jinge,
Borgarmedia: SVD1, SVD2, SVD3, SDS1, SDS2, AB1, AB2, AB3
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

13 svar på “Bhutto, USA och talibanerna”

  1. Men Bhutto stod ju i nuläget ändå för en motkraft mot både militärdiktatur och talibanism. Hennes liberala islam kunde blivit en plattform för en utveckling mot stabilare förhållanden. Jag ser det som mycket illavarslande att hennes död redan nu blir en konfliktorsak inom Pakistan./VS

  2. Vilken förträfflig analys, naturligtvis, allt ont som drabbar världen är USA:s fel!

    Vi som inte delar vänsterns enögda världsbild är tacksamma över USA, Storbritannien och NATO som motkraft mot totalitarism och terrorism.

  3. Benazir Bhutto har varit död i mindre än ett dygn och Svensson gör redan en Naomi Klein.

    För oss som följt nyhetsflödet är det ganska uppenbart att Bhutto tog starkt avstånd från sina tidigare ämbetsperioder. I programmet ”Hardtalk” på BBC sa hon så sent som i januari att hon felat och att hon ångrade mycket hon gjort tidigare. Hon hänvisade till den högst mänskliga egenskapen att lära sig av misstag och försöka gå vidare.

    På hatbloggar som denna finns det naturligtvis inte utrymme för mänsklighet. Här handlar det om att pressa och trycka in varenda händelse i en dualistisk världsbild som utgår ifrån att allt amerikanerna gör är dåligt. Det är så förbannat trivialt.

    Med tanke på den status denna blogg fått i vänsterkretsar så antar jag att ribban nu satts för hur Bhutto ska minnas. Hon blir nu ingenting annat än en USA-marionett som förtjänade sättet hon dog på eftersom hade mage att motsätta sig sovjetimperialismen och begick misstaget att liera sig med islamister.

  4. Undrar om Sulehria anses av bloggaren som Pakistans främste expert beroende på hans politiska åsikter eller faktiska kunskaper.

  5. Allt är USAs fel – En ryggmärgsartad analys som överdriver USAs inblandning i Pakistan. Läs Taliban-Story of the Afghan Warlords av pakistanske journalisten Ahmed Rashid för en rättvisare bild.

  6. CLKA: Bhutto förtjänade inte alls att dö. Inte på något sätt. Den enda död som någon människa förtjänar är död av ålderdom.

    Men det förändrar inte faktum. Hon har gjort sig känd som en av Pakistans mest korrupta politiker genom tiderna. Hon var med och byggde upp talibanerna. Man måste kunna se alla sidor för att kunna göra en korrekt bedömning av en händesle och av en person.

    Ja, det var fel att liera sig med islamister som hon gjorde. Det var rätt att vara mot Sovjet. Min egen organisation lierade sig med islamister i Iran 1979. Det var också fel. Vi fick betala ett högt pris för det. Alla utom kanske 10 stycken blev dödade. Vi har också historiskt fått betala ett högt pris för att vi kritiserat Sovjet och stalinismen. Många har mördats och dödats i slavläger och liknande.

    Elake Måns: ”Pakistans främste expert” i vadå menar du? Jag har skrivit att han är den främste experten på Pakistan i Sverige.

  7. Anders S: Jag vände på orden Pakistan och främste.
    Jag tvivlar på att denne man är den främste experten på Pakistan eftersom du har benägenheten att hylla de skribenter som har samma/liknande politisk åskådning som du har samtidigt som du kallar andra för lögnare.

    Darför tror jag att du anser att han är främste experten på Pakistan pga hans politiska åsikter och inte på hans faktiska kunskaper.

  8. Det är ett misstag att tro at Benazir någonsin kontrollerat ISI. ISI är en stat i staten och följer sina egna lagar och sin egen logik.

    Däremot kanske man skall reflektera över Oriana Fallacis uppfattning att det visserligen var rätt att konfrontera Sovjetunionen och dess socialistiska förtryck men inte i Afgansitan. Stödet till mujahedin hade då just börjat. Fallaci såg inte världen som ett balanserande av maktcentra utan som civilisationens friktion med barabariet. I den kampen var, enligt Fallaci, det inte rätt att se Afganerna som fiendens fiende. Hon menade att det var bättre både för dem och för oss att låta ryssarna vinna.

Kommentarer är stängda.