Vad är det för fel med Svensson?

Jag kan inte förstå vad det är som driver människor att byta ut sina fullt resonabla traditionella namn. Å ena sidan klagar folk på inskränkningar i den personliga integriteten. Men det blir ju mycket enklare för myndigheterna att hålla reda på folk när man byter ganska anonyma namn som exempelvis mitt eget mot udda specialkonstruerade nymamn. Namn som dessutom väldigt ofta låter konstigt.

Man blir ju inte heller ”finare” eller mer speciell bara för att man har ett namn som verkar adligt, som Isenstierna, Lejonblad, Clintståhl och Guldhjelm. Inte heller blir man speciell för att man har ett udda namn. Snarare är det ju så att konstiga namn får många att rynka på näsan. Det är inte namnet som gör det. Det är du själv som gör det det. Som avgör vem du är. Då spelar det faktiskt ingen roll vad du heter. Men nog är det konstigt (eller är det bara ovant) när folk har hippieklingande fantasyrollspelsnamn som Draköga, Gåsull och Måntroll.

Så personligen tycker jag det är skönare och behagligare att ha ett helt ordinärt och intetsägande namn som det jag har. Det är inte fel att heta Svensson.

Bloggat: Signerat Kjellberg
Borgarmedia: DN, AB, SVD
Andra bloggar om: , ,

Advertisements
 • Arthur

  Den som har ett ovanligt efternamn måste tänka på vad han skriver. Det kan vara pinsamt senare. Jag skulle gärna heta Svensson och vara lite mindre unik. Hur folk kan byta samn till Skogsmus eller Måntroll är för mig obegripligt. Det måste ta en del värdighet i anspråk. Man kan i ala fall konstatera att det är deras eget fel. Barnen får det däremot inte speciellt lätt i skolan.

 • Älva MÅNTROLL

  Hej. Älva måntroll här. Fantasy har aldig vart min grej. Namnet är jag. det var därför (DET) valde mig. Jag är inte rädd för att nån gång senare bli ställd mot väggen för mina åsikter då jag snarare senare skulle vilja uppmanna folk att stå för dem. vad har vi att skämmas för. vi är ju bara enkla människor. och visst finns det saker jag skämms för. men enligt mig är det mycket enklare att förlåta sig själv, än att fördömma den människa jag faktist är. Hoppas Svensson verkligen passar dig även i hjärtat ditt.
  Följ dina drömmar. ha ett bra liv. Älva Måntroll

 • Älva MÅNTROLL

  skulle även vilja tillägga att barn vill jag ha. just nu är jag av åsikten att skulle vilja undvika skola så gott det bara går. mina barn ska klättra i träd. och om de nånsin kommer till en skola och blir mobbade försitt namn så skulle mamma säga till dem att vara stolta för de vackra personer de är och att mobbarna har stora problem med sig själva.

  sen skulle jag prata med barnen i fråga.

  vad övriga världen har för invändningar kan varken jag eller nån annan göra nåt åt. det är upp till var och en att rannsaka sig själv.

 • Malva

  Vad fina saker du skriver Älva!
  Tack för att du är den du är. Du är bra! Kram Malva