Al Qaida förnekar mordet på Bhutto

En förment ledare för det eventuellt existerande nätverket Al-Qaida, Baitullah Mehsud, förnekar att de skulle varit inblandade i mordet enligt AFP. Men enligt pakistanska säkerhetskällor har man ett avlyssnat samtal som bekräftar terroristnätverkets ansvar för attentatet. I sån här sammanhang är dock allt som kommer från olika säkerhetskällor och olika talesmän som lika gärna kan vara självutnämnda, mycket osäkert.

Det går helt enkelt inte att lita på några uppgifter som sipprar ut eller sprids med flit. Men vi vet att militären sen länge inte gillar familjen Bhutto och partiet PPP. Vi vet att Benazir Bhuttos återvändande inte var populärt bland muslimska fundamentalister och militärer.

Det finns därför trots allt stor anledning att förmoda att mordet troligen utfördes av fundamentalister och att delar av militären såg till att det kunde genomföras. Detta genom att se till att möjlighet att genomföra attentatet fanns genom en dålig säkerhet kring Bhutto.

Oavsett vilka det är som gjort attentatet så har det emellertid negativa konsekvenser för utvecklingen i området. För Bhutto-familjen är det hela tragiskt, ytterligare ett sorgligt kapitel i familjens historia som är full med politiska mord och tragiska dödsfall.

Läs också: Tariq Ali, A tragedy born of military despotism and anarchy

Borgarmedia: SVD1, AB1, DN1, DN2
Andra bloggar om: , , , , , , ,

Advertisements
 • MF

  Al Qaida finns inte. Det är alltid någon person eller grupp med ”anknytning till” eller ”länkad till” Al Qaida.
  I det här fallet en taliban som förnekar inblandning.

  Dessutom säger Bhuttos pressekreterare, Sherry Rehman, vars bil användes till att transportera henne till sjukhuset där hon också själv deltog att hon så skotthålet i huvet på Bhutto och att regeringen försöker plantera felaktiga historier och mörklägga mordet.

  Och Bhuttos parti anklagar också Musharrafs regering.

  Men media säljer ju på sina Al Qaida rubriker så dom skiter väl vem som ligger bakom bara dom tjänar pengar.