Brottslighet i arbetarområden

När jag var ung kastades det sten på bussarna i vissa arbetarområden i Göteborg. Det kunde också hända att man gav sig på brandkåren nån gång. Exempelvis hände det en gång när vi, ett gäng från Stenungsund, var uppe i Smögen på fest (Räkans dag eller Midsommar, minnet är lite oklart på den punkten). Då vet jag att en del av gänget gav sig på brandkåren när de ville släcka en brand som några andra lyckats åstadkomma i Kungshamn.

Att arbetarklassungdomar gör såna saker som nu skett i Ronna och Hovsjö i Södertälje är alltså inget nytt. Det har alltid hänt. Sånt har alltid funnits. Det handlar om att ungdomar som känner stort utanförskap och liten delaktighet i samhället på såna sätt ändå kan synas lite. Det har inget med invandrare i sig att göra. Det har med fattigdom , utanförskap och klasstillhörighet att göra. Det handlar om det utanförskap som klassamhället skapar. Det är klassamhället som är problemet, inte invandringen. Det är den ekonomiska och sociala ojämlikheten som är problemet.

Borgarmedia: DN
Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Advertisements

25 Svar på “Brottslighet i arbetarområden”

 1. Tyvärr tror jag inte att det går att kategorisera ungdjävlarna som arbetarbarn. Buset finns överallt i alla kategorier.

  btw. så kommer min man från Stenungsund.

 2. Hur Räddningstjänsten utgör en representant för klassamhället övergår mitt förstånd. Deras uppgift är att begränsa skada och att rädda liv. Om man genom ett aktivt beslut hindrar dom från att rädda människoliv och folks egendom så påstår jag att man måste lida av någon form av störning och bör omedelbart söka vård för detta. Det finns INGA, jag upprepar INGA ursäkter för att hindra Räddningstjänstens arbete. Några sekunder kan utgöra skillnaden mellan ett fortsatt rikt liv och permanenta hjärnskador till följd av syrebrist. Några extrasekunder innan brandmannen hinner rikta den nedkylande vattenstrålen kan räcka för att den där trycksatta behållaren når kritisk temperatur och blåser ut en verkstadslokal. Om dessa extrasekunder det tog för Räddningstjänsten för att komma fram beror på en kastad sten eller annat medvetet störningsmoment så är det en motbjudande gärning som ska bestraffas, inte försöka analyseras och förklaras bort i något allmänt flumtänkande

  Sluta upp med din ursäktande ”tycka synd om”-attityd. Jag är övertygad om att mina åsikter delas av en förkrossande majoritet av Räddningstjänstens personal.

  P.S Om det nu är som du hävdar handlar om utanförskap och att vilja synas. Var är de stenkastande slöddrets pressmeddelanden, var är deras kravlistor och debattinlägg där dom förklarar bakgrunden till sitt handlande? Stragegin bör väl rimligtvis vara att vinna sympati för sin sak?

 3. Kanske inte som arbetarbarn, men de flesta som kastar sten på bussar och brandkår kommer knappast från hem där alla hemförhållanden har varit perfekta och där de kunnat känna sig älskade och uppmärksammade. Många invandrargrupper är den nya arbetarklassen. Bus finns säkert hos överklasskids också, men då ger man sig vanligtvis inte på polisen på samma sätt, eller brandkåren.

 4. Stefan: Nej det finns inga ursäkter, sånt beteende är inget jag accepterar. Jag bara konstaterar att det inte är en ny företeelse.

  Krav? Det handlar ju inte om politiskt medvetna handlingar. När vi i Kungshamn skar av brandslangar etc var det ju inget annat än ligistdåd och jävelskap. Det är inget jag rekommenderar.

  Z och Mary: Brostligheten är högre i arbetarklassen. Det betyder inte att andra klasser saknar ungdomar med problem. Men historiskt finns egentligen bara två faktorer som kan knytas till ökning och minskning av kriminalitet. Fattigdom och arbetslöshet.

 5. Anders har förstås rätt, men det är också en förklaring, ingen ursäkt. Det som karaktäriserar just denna typ av manifestation av det upplevda utanförskapet är ju att frustrationen artikuleras genom angrepp på representanter för staten, kommunen som ses som överhet/fiende. Därför, Stefan, är det förstås inga pressmeddelanden Dessa ungdomar har ingen agenda, inga preciserbara krav – bara upplevd frustration.

  Med detta sagt så kan man börja fundera över hur man angriper problemet. Som jag ser det måste man på kort sikt vara lite brutal dvs t.ex. se till att det alltid finns polisiär närvaro, att man skyddar såväl räddningstjänst som kollektivtrafik. Detta för att manifestera att det inte går att störa sådana funktioner. I övrigt måste förstås en hel massa göras för att utveckla ett inkluderande samhälle där få (och idealt inga) upplever detta utanförskap. Det kräver emellertid lång tid och stor målmedvetenhet.

 6. Kort sikt:

  Inte bara närvarande poliser utan också närvarande vuxna behövs. Ökad satsning på fritidsgårdar med sådan verksamhet som Mixgården i Göteborg (har jag skrivit flera gånger om). Mer pengar till skola och barnomsorg för att kunna skapa mindre grupper.

  Är i stort sett överens med Peter.

 7. Vad som behövs är en reaktion från samhället på ”buset” Inte bara några engagerade bloggare som kastar lite paj på varandra då-och-då (inte på denna blogg, men på andra). Reaktion i form av fritidsgårdar tror jag inte på – framförallt när det gäller signalerna man skickar till de som INTE är engagerade i ”buset”.

  Får man en fritidsgård efter stenkastande efter bussar och nedstängning av tunnelbanestationerna känns det ju som fritt fram att få vad man vill, bara man ställer till det lite. Nä, låt polisen jaga stenkastare istället för fildelare och fortkörare.

 8. Precis – mer poliser på gator och torg, det är min melodi… Alternativt läs vuxna.

  Där jag bor i ett skapligt välbärgat område med villor så springer ungar omkring i gäng u på nätterna och brölar, de sparkar sönder brevlådor, tågstationer, kastar sten på poliser och är alltså allmänt ohyfsade. Så de stämmer inte med vare sig teorin invandrar- eller arbetarbarn. De är snarare vilsna ungar som har fått för lite insyn i vad som är vett och sans vad gäller uppförande. Min teori är att barn som får uppfostra sig själva tillsammans utan tillräckligt med vuxna förebilder blir förvildade…

  De vet helt enkelt inte var gränserna går. Det tycker jag är etts tort misslyckande, inte att samhället inte tagit hand om dem utan att föräldrarna abdikerat från föräldraskapet.

 9. Vad har orter som Ronna, Rosengård och Rinkeby för en gemensam nämnare ? Det är där vi har problemet.Skyll inte på barn till arbetare !

 10. Allt som ni kallar bus är barn som inte har nån trygghet i sin uppväxt. Jag tror inte att fler poliser på gator och torg löser frågan. Det är bara en borgelig föreställning om att hålla slöddret i fållan!

 11. Det löser frågan kortsiktigt, om polisen inte är där för att krossa buset utan snarare för att kommunicera och vara närvarande. Långsiktigt är det bara ett tryggare samhälle på gräsrotsnivå som kan hjälpa, bort från det nyliberala egoistiska samhället vi är på väg mot.

 12. Anders S:
  De är områden för arbetslösa invandrare.
  Varför ( om du har rätt)förekommer inte Sandviken, Surahammar, Kiruna eller Oxelösund i detta nyhetsflöde ?

 13. Inte ens 60% av invånarna i de nämnda områden är invandrare. (Jag har redovisat statistiken i ett annat inlägg). Inget av områden har en majoritet arbetslösa. Varken bland invandrare eller de som är födda i Sverige. Brottsligheten i arbetarförortsområden är lika hög oavsett om de har svensk arbetarklass eller invandrad arbetarklass som majoritet. Dvs brottsligheten är lika hög i Högsbo som i Hjällbo. Lika hög i Rannebergen som i Lövgärdet. (för att ta några exempel från Göteborg som jag kollat statistiken för)

  Skolbränder är som företeelse (om vi ska ta ett exempel på brott), något förvånande även för mig, dessutom vanligare i medelklassförorter än i arbetarklassförorter. Skadegörelse på busshållplatser osv är betydligt vanligare i områden med sverigefödda som majoritet. Det beror på att man där dricker mer alkohol. Och vem kommer inte ihåg stenkastningen mot tåg på Nynäsbanan. I områden med i stort sett bara svenskfödd befolkning.

  Det finns ingen skillnad i statistiken i brottslighet mellan invandrad arbetarklass och svensk arbetarklass. Men det finns ett annat samband som faktiskt är bevisat. Det är högre brottslighet i områden där det bor många som röstar på Sverigedemokraterna.

 14. Anders.

  Arbetslösa och utslagna hör inte till arbetarklassen, det är något du fått för dig.Annars är väl analysen hygglig, dvs. utanförskap mm. leder till kriminalitet av större eller mindre allvar. Den statistik du bygger upp ditt resonemang på får du redovisa på något vis, ex. vem har sagt eller gjort eller insamlat och tolkat ? ! Om du har läst på om vad BRÅ (statistikansvarig myndighet inom kriminalitet)säger, är det inte minsta tveksamhet om invandrarnas oerhörda överrepresentation inom brott (2-3 ggr).
  slutligen, om det är större brottslighet i ex. Landskrona än i övrigt beror det säkert inte på sverigedemokaterna utan på den stora invandrargrupp som finns där. Det var ju därför SD kom fram, dvs. som en reaktion på detta.

  Man måste: 1 inse problemen 2 diskutera 3 tolka o åtgärda.
  man kan inte göra som strutsen, sticka huvet i sanden.

Kommentarer är stängda.