Underbara människor med Downs syndrom

De som argumenterar mot att vi ska använda den senaste tekniken när det gäller fosterdiagnostik utgår antingen från sina personliga erfarenheter av att ha fått ett barn med Downs syndrom eller från religiösa föreställningar.Jag har tidigare skrivit om denna fråga och hävdat att ingen har rätt att födas.

När det gäller människor som argumenterar utifrån att barn som fötts med Downs syndrom så har dess helt rätt när de påpekar att alla som fötts har samma människovärde. De har naturligtvis också rätt när de beskriver hur underbara deras barn med Downs syndrom är.

Men det hör ju egentligen inte till saken. Det är upp till de som ska ha barn att bestämma om de vill ha barn, vilket barn de vill ha. När, var och hur samt vilket barn de vill ha alltså. För att kunna bestämma detta med så bra och fyllig information som möjligt är det självklart att använda bästa tänkbara teknik vid fosterdiagnostik som jag ser det.

Det är där som Svante Linusson hamnar fel som jag ser det. Även om det finns mycket tänkvärt i hans debattartikel i SVD. Men i slutändan hamnar jag ändå på samma slutsats som Hugo Lagercrantz, människovärdet skapas vid födseln. Att människor som lever med Downs syndrom är underbara förändrar inte detta.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Advertisements
 • Det finns ett problem med ståndpunkter som utgår från individuella rättigheter, som Anders’ i det här fallet.

  I blindvärlden, där jag jobbar, är man orolig över fosterdiagnostik utifrån perspektivet ”om man nu har haft möjlighet att veta men inte brytt sig – har man då nån rätt att få hjälp om ens barn har ett funktionshinder? Och har ett barn med ett funktionshinder någon rätt över huvud taget?”

  Man kan fortsätta att spinna på samma tema:

  Om det är möjligt att enkelt utesluta vissa människor redan från början – har de då nån rätt att existera? Varför ska vi andra behöva betala för folk med funktionshinder om man kan ‘ta bort dom’ redan innan dom föds?

  Om möjligheten att eliminera människor med vissa oönskade karaktäristika finns blir det så lätt att också kräva – av allmänna snålhets- och nedskärningsskäl – att man ska göra detta. Och så har möjligheten snabbt förvandlats till ett tvång. Som det så ofta brukar bli i ett odemokratiskt samhälle.

 • Anders_S

  Jan: Du har rätt. Men problemet är ju inte tekniken. Utan bristen på demokrati. Som du mycket riktigt skriver.

  Alla som är födda har samma rättigheter. Samma människovärde.

 • Problemet är inte tekniken utan när samhället väljer att marknadsföra en särskild teknik. Då säger samhället att Downs syndrom är något otäckt som vi vill skydda oss mot.Att testet finns och de som särskilt efterfrågar det får göra det är en helt annan sak.

  Vissa val ska man inte tvinga människor att göra.

 • Birgitta

  Tycker det är under all värdighet att huvudtaget disskutera i detta ämne och att uttrycka så plumpa åsikter som du har