Vad ska ungdomarna egentligen lära sig?

En del människor anser att domarna mot de ungdomar som nu dömts för vållande till annans död och grov misshandel för att de dödat Riccardo Campogiani inte lär ungdomarna någonting. Det borde varit hårdare straff menar tyckarna.

Men vad skulle dessa 3 ungdomar som nu dömts ha lärt sig av att få hårdare straff. Att man kan döda folk genom att sparka dem i skallen, eller vad? Jag tror nog killarna redan har lärt sig det. Chansen att de blir återfallsförbrytare är som jag ser det ganska ringa, om ingen av dem har nån personlighetsstörning av nåt slag. Då kan läget bli annorlunda.

Överhuvudtaget har jag svårt att förstå vitsen med hårdare straff. Det har aldrig hjälp någon. Inte får det ner brottsligheten heller. På sikt kan bara sociala åtgärder hjälpa mot brott och våld. De som uttlara sig för hårdare straff snackar bara skit. När de dessutom representerar en så skum organisation som Lugna gatan finns det all anledning att inte ta deras åsikter på allvar.

Att målsägarbiträde och åklagare också tycker att det skulle varit strängare straff, eller rättare sgat att de borde dömts för mord, är dock inte speciellt uppseendeväckande. Det är en del av spelet kring rättegångar när de inte riktigt fått det som de ville från början.

Längre straff hade inte inneburit att de dömda lärt sig mer än de redan gjort. Därför är det helt meningslöst. Jo, förresten, de hade kanske lärt sig hur man gör för att bli yrkeskriminell. Det är nämligen sånt man brukar lära sig i fängelser och ungdomsfängelser (det heter nog inte så längre, men det spelar ingen roll i sammanhanget). Så längre straff kan lika gärna vara sämre för samhället än de straff som killarna fått nu.

Läs också: Lika inför lagen?

Intressant?
Bloggat: SlutstadiumMinaModerataKarameller
Borgarmedia: SVD1, SVD2, SVD3, DN1, DN2
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,
——————————————————————–
Annat det skrivs om i bloggosfären:
Vårdval Stockholm: Erik Laakso, Ett hjärta rött och Alliansfritt Sverige
Valet i USA: Jinge
Snabbmat och klimathot: Lasse
Telia: Alter Ego som passar på att också ge mig en känga.

Advertisements
 • Du förnekar dig inte Svensson! Svamla på i flumretoriken. Hur hade du resonerat om något av dina barn blivit ihjälsparkat av likgiltiga ungdomar? Om inte folk lär sig att handlingar får följdverkningar så har vi snart ett helt normlöst och laglöst samhälle. Vi har en historia av decennier av social åtgärder. Därför står vi nu med en generation som inte begriper vad rätt och fel är och personligt ansvar

 • Leif E

  Det är ingen idé att dömma till hårdare straff för förövarna blir inte bättre av hårdare straff.

  Det är ingen idé att dömma till straff för straff får inte brottslingen på bättre tankar.

  Det är ingen idé ta in våldsverkare till polisstationen för åklagaren kommer inte att åtala ändå för domstolen kommer inte att dömma till straff för det gör inte ogärningsmannen bättre.

  Det är ingen idé att låta polisen ta kontakt med socialen för socialen har inga möjligheter att använda tvång och utan tvång är det ingen idé för socialen att göra något.

  Det är ingen idé att ringa polisen för i det mest lyckosamma fallet tar de kontakt med socialen men det är ingen idé för socialen kan inget göra.

  Det är ingen idé att säga till en ung ogärningsman ens om man är lärare i skolan för ogärningsmannen vet att det inte är någon idé att åtala honom om han slår ner läraren eller ”vän av ordning”.

  Det är ingen idé att försöka göra något åt ogärningsmän.

  Men om man samlas några stycken till ett medborgargarde i grannskapet kan man alltid spöa upp ligisterna och skrämma dom från grannskapet.

  Då kan dom ju hållas kvar ute i förorten där de inte gör någon skada, åtminstone inte hos oss.

  Så lägg ner polis, domstolar och sociala myndigheter. Ni i vänstern håller just nu på och privatiserar samhällets mest centrala uppgift; Att skydda medborgarna.

 • Anders_S

  Kobolt (du läser ju här med jämna mellanrum) – du vet att det du skrev är att påstå att jag tycker saker som jag verkligen inte tycker. Du lägger åsikter i min mun som jag inte har.

  Kobolt och leif: Privatisering är nog kanske inte det som vänstern är kända för.

  Leif: Om du läst lite mer på min blog hde du sett att allt du påstår att mitt resonemang leder till är fel. Jag omfattar inga såna ståndpunkter. Världen är lite mer komplicerad och allt får inte plats i ett inlägg. Därför har jag lite olika vinklingar och aspekter i olika inlägg.

  Jag är mot hårda straff – Ja, därför det inte fungerar. Men för att vi ska ha polis, för att socialen ska kunna använda tvång. För att man kan avkräva ungdomar ansvar osv. Läs mina andra inlägg så förstår du det. Det är tröttsamt att argumentera mot folk som påstår att jag har åsikter jag inte har. Att argumentera mot folk som inte orkar ta reda på vad jag faktiskt tycker är rätt tröttsamt.

  Jag är mot medborgargarden. Mot privata vaktbolag. För jag tycker att polisen ska sköta såna uppgifter.

 • Olle

  Hårdare straff har aldrig hjälpt någon säger du.

  Nåväl så kanske det är, men ju längre dom är inlåsta dess längre är andra skyddade från deras gärningar.

  Vad tycker du om det?

 • Anders_S

  Olle – hade det påståendet stämt hade brottsligheten i USA varit mindre och minskande. Men så är inte fallet. Brottsligheten i det landet är mycket högre än i Sverige.

  I det aktuella fallet, med Kungsholmen är det helt meningslöst. Det är inte troligt att de killarna blir återfallsförbrytare.

  Överhuvdtaget är det sällsynt att just mördare/dråpare i Sverige är återfallsförbrytare. (undantag finns, ex.vis gangsters och seriemördare)

 • Leif E

  Det är ju ingen idé att ha polis om polisen inte har stöd av nästa instans, åklagarna. Och åklagarna har ju ett otacksamt jobb om inte domstolarna dömer slöddret. Så jag kan inte se vad vi skall ha polis till. Det enda dom verkar göra är att trakasera bilister som inte jagar hastighetsmätarnålen konstant eller trakasera svenska ungdomar som försöker avstyra bråk och försvara kompisar mot gängen.

  Vad skall vi med den polisen till när de aldrig får tag på rätt gärningsman och om de ändå får tag i rätt gärningsman ändå släpper denne eftersom det inte är idé att gå vidare?

  Har du hört talas om gängens taktik med motanmälningar när dom åker fast? Hört talas om hur man hotar vittnen?

  Sedan är det bara för sossigt att tro att straff skulle kunna göra de här ligisterna till bättre människor. Många av dom kan inte bli bättre människor. De är ligister och farliga för sin omgivning. Nej, straffen är för att ge offren upprättelse. De är för att avskräcka blivande ligister som ännu inte lärt sig allt. Dessutom är de till för att hålla det värsta slöddret borta från gatan. Inget av detta fungerar i den kriminal”vårds”modell som nu tillämpas.

 • Nejdå, det var inte ment som att ge dig en känga. Det du påstod är också minst lika viktigt, men till skillnad mot dig så säger jag inte att du kommer med falska påståenden. För det är dock bara olika tolkningar vi har.

  Men apropå det, du svarade om barnaga att den hade försvunnit. Då vill jag reflektera över kring det du skriver nu. Vilka barn/ungdomar är det som växer upp nu som blir kriminella och huliganer som gör att inte folk vågar sig ut?

  Jag påstår inte att det är rätt att misshandla barn, men föräldrarna har tappat greppet om ungarna, då de tidigt i åldern får lära sig att föräldrar får inte hota, slå,kränka eller straffa på något sätt, då kan man anmäla dem.

  Dessa ‘bråkstakar’ finns i alla klasser i samhället så det har inget att göra med fattiga och rika.
  I grund och botten föds inga barn elaka, det är yttre påverkan som gör att det bli som det blir.

  Vi har fått ett kallt och stressigt samhälle, där barnen får springa vind för våg tills det är för sent. När det sedan är för sent, så tycker jag föräldrarna förverkat sin rätt. Det är då samhället måste ta över och omforma dem. Hur långt straffet skall bli tycker jag då är relevant utifrån hur de förändra sitt sätt. Det kan ta ett år och det kan ta fem år, huvudsaken är att det inte bara blir en förvaringsplats.

  Du tror inte chansen är stor att de blir återfallsförbrytare. Men enligt ekot idag så är det ju bara 16% som inte återfaller i brottslighet, det talar väl för att de skulle fortsätta sin destruktiva bana isåfall om man ska tro på statistik.

 • Alter Ego – jag är inne på dina banor… Funderar hur samhället ser ut och hur det kan bli så här och vad kan vi göra för att undvika det i framtiden. Abdikerade föräldrar som lämnat över sin barn till samhällets specialister, det är för tragiskt.

  Som samhället ser ut nu är det inte bra. Man kan också fundera på hur kriminalvården fungerar och om det är bra som det är.

  Sen att dessa skitungar ska känna av vad de har gjort det tycker jag är helt självklart. Men det obehagliga i samhällsstrukturen är att de kanske inte ens klarar av att förstå att det hela är fel…

  Hur kan man vara så många på en person utan att åtminstone några sätter stopp.

  Jag fattar inte det här helt enkelt, det går utanpå mitt förstånd…

 • Anders_S

  Alter Ego:

  Eftersom ungdomsvåld och brottslighet överhuvudtaget legat still sen 1970-talet så är det utvecklingen under 60-talet och 70-talet som egentligen måste diskuteras.

  Min tes är att det som ledde till den ökande brottsligheten på 60-talelt och 70-talet är att den sociala kontrollen försvagdes genom diverse saker. Dels sönderbrytandet av det gamla industrisamhället med bruksorter, dels sönderbytandet av sociala sammanhang i städerna genom rivningar, saneringar och konstruktion av socialt icke-fungerande bostadsmiljöer (miljonprogramsförorterna). Även uppluckringen av klassamhället ledde till att den sociala kontrollen minskade. Liksom kyrkans och trons minskade makt och inflytande.

  Nej, bråkstakar finns inte i samma utsträckning i alla samhällsklasser. Det finns endast två faktorer som historiskt kan kopplas till brottslighet. Arbetslöshet chh fattigdom. Ökar arbetslösheten ökar brottsligheten. Ökar fattigdomen ökar brottsligheten. Och tvärtom, minskar fattigdomen, minskar brottsligheten).

  Att barn löper vind för våg är inte sant. Det är snarare motsatsen idag. Föräldrarna kör sina barn hit och dit. När jag var liten eller när min fru var liten (hon är uppvuxen i en arbetarstadsdel i Göteborg och jag i ett fiskeläge och i Stenungsund) var man ute och lekte hela tiden. Utan vuxna. Hemma var det för trångt. Däremot visste alla människor i området vilka barnen var och därför fanns det en viss social kontroll.

  De flesta föräldrar har bra koll på sina barn och uppfostran enligt svenska moderna metoder fungerar väl så bra. Förmodligen till och med bättre (våld och skräck är väl knappast bra). Däremot kan en del invandrade föräldrar ha problem. Det vet inte hur man uppfostrar på svensk sätt. Men de flesta lär sig snabbt, eller som iranier, så har de samma uppfostringsmetoder där som här.

  Jag har tre barn, de flesta av mina vänner har 2-4 barn. Ingen har nånsin använt sig av hot eller våld. Våra barn betraktade nog oss som både strängare och mjukare än andra. Vi var hårda på tider. Men samtidigt flexibla om de bara ringde och sa var de var nånstans. (nu snackar vi tonåren). Jag har aldrig sett eller hört min barn hota sina barn. Inte heller behöver jag eller min fru ta till såna metoder när vi har barnbarnen hos oss.

  Jag är överens om att samhället har stort ansvar för att utforma barnen. Därför ska det satsas på mer resurser tidigt i barnens liv. Mer resurser till daghem och skola alltså. Det är där barnen formas. När brotten redan hänt är det ofta försent. När polisen komemr i är det försent (det är detta jag menar när jag snackar om scoial åtgärder, vilket framgår av andra inlägg).

  Återfall för alla utom 16% gäller för alla brott sammantaget. För mördare/dråpare är det dock så att återfall är väldigt sällsynt. Det finns andra brottstyper där återfallsprocenten är 100% eller nästan 100%.

  Det du föreslår är inte hårdare straff, utan mera vård när man dömts för något. Det är jag också för. Då är tiden inte så viktig som du skriver utan resultatet.

  Med sociala åtgärder menar jag också att man måste återskapa bostadsmiljöer där social kontroll är möjlig. Jag har skrivit inlägg om det också.

 • Erik

  Det huvudsakliga och tillräckliga skälet för att döma dessa våldsverkare till, säg 10-20 år är INTE att de ska bli bättre. Det är INTE att avskräcka, för det är redan bevisat att det inte avskräcker.

  Det handlar INTE om att släcka blodtörsten hos de anhöriga. De anhöriga är alltför få för att deras behov och begär ska göra ngn riktigt samhällelig skillnad.

  Så varför ska man döma så hårt? För det ska man. Måste man. Annars skadar samhället sig självt genom laissez-faire.

  Det handlar helt enkelt om att vårda samhällsmoralen bland de som betraktar våldet och rättegången och straffen från sidan. Ett slappt och svagt samhälle, typ Sverige idag, öppnar för resonemang av typen ”Han slog mig och kom undan med det. Jag kan döda honom och bara betala 3-5 år.” De 3-5 åren kan upplevas som ett lågt pris för ett primitivt svin som kan tänka sig våld som lösning. Om jag vet att nästa idiot som får för sig att ge sig på mig kommer att få en kola i munnen och en klapp på huvudet, så litar jag inte längre på de rådande samhällsstrukturerna.

  Och det, kära läsare, är det osynliga kitt som skiljer oss i Sverige från, säg Kosovo eller Irak. (Inte mycket annat, även om vi har vissa fördelar nedärvda, som typ bildningsnivå och administrativ tradition.) Vårt förtroende för samhällsstrukturen. Jag har inget längre, och jag har följdriktigt lämnat landet.

  Alltså, hårda straff för grovt våld. Oproportionerligt höga straff för återfallsförbrytare. ”Three strikes and you are out” till exempel. Det hjälper absolut inte förbrytaren, offret, de anhöriga eller ngn annan individ. Men det håller samman samhället.

  I Sverige är vi extra vana vid att sätta kollektivet före individen, och jag är ärligt talat förvånad att vi inte har nått den här slutsatsen ännu. Vi, förresten, vad säger jag? NI, vill jag förstås säga.

  Jag är så glad att jag inte lever hos er längre.

  😀

 • Leif E

  Vi vet visst vilka barn som växer upp till ligister, eller åtminståne vilka som riskerar att bli det. Dessutom vet vi varför barn i förorterna oftare blir kriminella och begår svårare brott.

  Den sociala miljön är inte en orsak utan en verkan. Miljön kan vara mer eller mindre förlåtande mot beteendesvårigheter men den är inte orsaken i sig. Föräldrarnas föredöme och uppfostran handlar mer om verkan, hur det faktiskt ser ut, än om orsak. Drogerna i närsamhället eller familjen är också en verkan och inte orsaken.

  Vi har olika gåvor med oss från början och vissa egenskaper kräver mer av föräldrarna, miljön, skolan och rättsystemet. Det som krävs är tydlighet, gränser och konsekvenser. Hela tiden! Överallt!

  Det är här ”samhället” har brustit. Det är på detta område skolans personal har abdikerat, polisen, domstolarna, sociala myndigheter o.s.v.

  Istället har man närt ett ”godhetsideal”. -Om vi bara är snälla mot dom så förstår dom nog att vara snälla tillbaka. -Om vi visar dom hur illa det kan gå när dom busar så förstår dom att dom inte skall busa.

  Men dessa människor har inte den kapacitet som krävs att forma ett fungerande liv utan stöd. Dom kunde inte ”forska” som de andra barnen i småskolan. Och deras föräldrar kunde inte läsa med dom hemma när skolan svek eftersom föräldrarna antingen dubbelarbetade (sketter och dagis ni vet) eller var borta i spritångorna (för att slippa dubbelarbeta).

  Samhället har delats mellan ”starka” som kan kompensera för politiska misstag och bidragstagare som ”hjälpts” stanna i bidragsberoende.

  Människor måste ha utmaningar de klarar av och tydliga regler där överträdelser korrigeras av lokalsamhället.

 • Anders_S

  Erik: Som jag skrivit tidigare. Hade du haft rätt så hade USA haft mindre brottslighet än Sverige. Så är det inte. USA har mycket större brottslighet. Så hela argumentationen du för är ohållbar.

 • Leif E

  Har USA mycket större brottslighet än Sverige? Hur mycket större? Varför har vi inte hört det förut?

 • Olle

  Jag citerar dig:
  ”I det aktuella fallet, med Kungsholmen är det helt meningslöst. Det är inte troligt att de killarna blir återfallsförbrytare. ”

  En av de anklagade killarna var anmäld för misshandel tidigare så mycket talar för att han redan är återfallsförbrytare.

  Olle

 • Jag funderar i alla fall hur man ska försöka undvika att sånt här händer i fortsättningen. Hur jobba för ett trendbrott, det stod något om det i DN tror jag.

  De som har blivit dömda i dag tillhör inte arbetarklassen och det finns skitungar överallt så det håller inte med klassideologin. Det är respekten för andra människor vi måste åt. Och andra människors grejor också för den delen.

 • Leif E

  Förhållandet mellan USA och Sverige ifråga om mord är ca 2 till 1. Men i det här fallet rör det sig ju inte om mord utan om grov misshandel och vållande till annans död. Egendomsbrott, misshandel och skadegörelse har ökat i Sverige samtidigt som det har minskat i USA.

  Det vi ser är samma fenomen som har gällt arbetslösheten eller högre utbildning i Sverige. Man har frisserat siffrorna genom att definiera om företeelser för att dölja de verkliga förhållandena. Mord blir dråp som blir vållande till annans död. Arbetslösa går in i ”åtgärder” och yrkesskolor som polisskolan och sjuksköterskeskolorna blir ”högskoleutbildning”.

 • Jan F

  Självklart skall unga som begår mord dömas till långa straff.Detta behöver inte diskuteras.Det skulle vara intressant att veta varifrån Svensson hämtar sin statistik.
  Att unga inte döms till straff för grova brott beror ju inte på att brotten inte finns utan på att de inte lagförs.
  Har f.ö inte frekvensen grova brott såsom mord,rån och våldtäkt sjunkit till hälften under de sista 20 åren i USA?
  10-15 år i fängelse hade varit en lämplig påföljd i det nu aktuella fallet

 • Anders_S

  Jämförelser mellan amerikansk brottsstatistik och svensk är svår att göra. I Sverige berör statistiken antalet anmälda brott. I USA (all statistik jag tagit del av och det som amerikanska poliser som jag samtalat med sagt) handlar statistiken om uppklarade brott.

  Generellt klaras cirka 30% av alla brott upp (för vissa brott som mord är den procenten förstå mycket högre, för andra mycket lägre).

  Statistiken ger alltså en överskattning av antalet brott i Sverige och en underskattning av antalet i USA.

  Det finns en statistisk minskning av brottsligheten i USA under senare år. Det kan alltså bero på lägre uppklarandegrad och behöver inte alls betyde en reell minskning. Lika väl som det finns en statistisk ökning i Sverige. Detta utan att den verkliga brottlsigheten (visat genom jämförande undersökningar, exempelvis inom sjukvården och såna som BRÅ gjort)

  Det tydligaste exemplet på den felaktiga statistiken i Sverige är morden. Där det i statistiken finns över 200 mord per år i Sverige. men det verkliga antalet är under 100. Och har varit på den nivån sen 1970-talet. Se vidare BRÅ:s hemsida eller andra inlägg jag skrivit om detta.

  Mary: Killarna var överklass/övre medelklass. Detta har fått och har konsekvenser. De har förmodligen fått lindrigare straff (se mitt förra inlägg om detta). Risken för återfall i brottslighet blir mindre.

  Ja, det finns rötägg i alla samhällsklasser, men det finns fler människor med problem av olika slag i arbetarklassen. Det följer liksom med när man är en förtryckt och underpriviligierad grupp.

  Statistik kommer bland annat från följande instanser: BRÅ, SÄPO, FBI, Interpol, RPS.

  Jan F: Varför ska inte det negativa med långa och meningslösa straff diskuteras?

 • g

  Det dom ska lära sig är:

  1. Att inse att det dom gjorde var fel.
  2. Om dom har kriminella tankar, så är uppgiften att få dem på ett annat tänkande och spår.
  3. Om dem har ilskekontroll att gå i terapi som ART.
  4. Avtjäna sitt straff och ruttna där dom kommer att hamna och under tiden ska dem få tänka över det dom gjorde och man hoppas på att dom kommer lära sig något utav det.
  5. Att eventuellt försöka erkänna, för det är bevisat att det är dem samt att föräldrarna är värda en ursäkt.

 • Pingback: Har de verkligen klantat till det igen? | Svensson()

 • Ungdom

  Ja, själv är jag fortfarande i mina unga år och det jag har sett och läst från olika artiklar och bloggar är hur mycket folk klagar och klagar och klagar på alla dessa ungdomar som ställer till det på kvällarna.
  Men hittils har jag inte sett en enda åtgärd till detta problem! För just ”problemungarna” ligger i åldrarna 14-17.
  Jag fick ett flygblad på min skola med information om en organisation som hter ”United Generation” (www.unitedg.se) där dom försöker hjälpa dessa ungdomar genom att ha gratis aktiviteter som t ex. bowling, bio, idrottsturneringar osv.

  Jag och mina klasskamrater fastnade för det eftersom det är första gången vi ser någon som gör något åt saken, och inte sitter bakom sin skärm eller telefon och klagar på ungdomarna och att ”något” måste göras!

  Därför måste fler föräldrar informera sina barn om t ex. united generation för att låta dom ha kul och skoj på fritiden än att gå ut och dricka..

 • Som redan påpekats:

  Det var redan frågan om återfallsförbrytare.

  Och ditt resonemang om vad brottsstatistiken i USA skulle visa är felaktig i grunden.

  Arbetarklassen = Förtryckt och underprivligierad som förklaringsmodell!? Pyttsan!

  So

 • Pingback: Det är klart mördare ska ut på gatan igen | Svensson()