Det här med hedersmord

Hedersmord är ett marginellt problem i Sverige som faktiskt bara marginellt har med islam att göra. Detta oavsett vad Mia Hinndal-Belander tror och tycker i Aftonbladet. På ett år mördas cirka 100 personer i Sverige. Cirka 40 av dessa är kvinnor. Flertalet kvinnor mördas av nån närstående och morden äger rum bland människor som har svåra sociala problem och/eller missbrukar. Ett litet antal kvinnor, faktiskt mimdre än 1 per år mördas av någon anledning som kan kallas hedersmord (11 stycken 1990-2005). Ett antal av dessa ”hedersmord” utfördes i kristna familjer.

Inte heller verkar Hinndal-Belander klart för sig var större delen av världens muslimer bor. De bor nämligen i Indonesien, Indien och Pakistan. Det USA-stödda Saudiarabien är visserligen en av de värsta förtryckarstaterna i världen. Men landet har ju en extrem variant av islam som statsreligion och är inte på något sätt representativt för islam i sin helhet.

Det är däremot rätt att den muslimska världen i stort är omodernare än den västerländskt kristna. Detta beror inte på islam så mycket som på att länderna inte moderniserats. Läs min tidigare artikel, Vendettakultur och hedersmord. Inte för att jag anser att islam är nåt radikalt och bra. Men det är ju inte kristendom heller.

Bloggat: Alliansfritt Sverige, Muhammed Omar, Cattis blogg, SEMUS,
Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Advertisements
 • Nej, hedersmord är inte särskilt vanligt. De flesta tjejer som lever i starkt patriarkala miljöer anpassar sig utan att blinka. Ändå stör det mig jävligt mycket att vänsterfolk förminskar det faktum att jävligt många tjejer lever som om det fortfarande vore medeltid.

 • Lars

  ”Det är däremot rätt att den muslimska världen i stort är omodernare än den västerländskt kristna. Detta beror inte på islam så mycket som på att länderna inte moderniserats.”

  Aah, sa det ar darfor den muslimska varlden ar omodernare an vastvarlden; den har inte moderniserats. 🙂

 • Hedersmord är knappast ett marginellt problem för dom som blir mördade. Och varje hedersmord är ett för mycket. Det går aldrig, aldrig att på något vis förklara bort.
  Och alltid när man nämner exempel på länder där det är islam som är den rådande religionen får man höra att ”det inte är representativt för islam”.
  Det är samma resonemang som kommunister förr hade om man frågade om Sovjetunionen var ett bra socialistiskt föredöme. Nej, det var inte representativt för socialismen. Och inte Kina heller för den delen.
  Vad, undrar jag, är representativt för islam?
  Är det Pakistan, ett av dom värsta terroristnästena i världen?

 • Men nu läser ni ju som ni vill. Ja, hedersmord är fördjävligt. Nej, vi struntar inte i att kvinnor tvingas leva i patriarkala miljöer ÖVERALLT. Det försöker vi inte bortförklara. Men vi drar inte parallellen islam = kvinnoförtryck.

  I olika kulturer förtrycks kvinnor mer eller mindre mycket. Det har med strukturer, EKONOMI och delvis kulturer att göra. I tex Pakistan har kvinnrona det inte särskilt lätt. Men de kristna kvinnorna har det på inget sätt lättare än de muslimska. I Indien har kvinnorna det inte lättare än i Pakistan, och de muslimska kvinnorna i Indien har det varken lättare eller svårare än de hinduiska. I Burma har de buddhistiska, de hinduiska, de kristna och de muslimska kvinnorna det lika svårt. Det handlar INTE om religion. Och om man inte inser det har man troligen aldrig läst historia (och med historia menar jag inte herman lindqvist) och man hamnar i någon slags kulturell rasism, eller islamofobi.

  Skärpning!

 • Jag antar att man måste vara partiellt blind för att inte se hur religionen påverkar människors sätt att leva. Jag fattar inte att annars vettiga människor in i döden kan försvara hokus pokus som religion och sedan komma med detta ständiga tjafs om islamofobi så fort man har något kritiskt att säga om den religionen.
  Skärpning själv!

 • Idéerna styr inte oss människor mer än delvis. Det är det annat som gör. Sättet vi tolkar idéerna förändras när samhällets strukturer förändras. Därför tolkas islam olika på olika platser i olika tider. Därför tolkas kristendomen olika på olika platser i olika tider. Fråga vilken historiker som helst…

 • Det egendomligaste i Anders artikel är väl formuleringen ”På ett år mördas cirka 10 personer i Sverige. Cirka 40 av dessa är kvinnor.” Något går inte ihop här.
  Annars kan man säga att det gamla jordbruksbältet – länderna från Medelhavet via Mellanöstern och Indien till Kina – är det mest kvinnoförtryckande området i världen, den region där de patriarkala mönstren rotade sig värst och längst. Hedersmord var ytterst vanliga i Italien in på 1900-talet, var och varannan bok handlade om detta på 1800-talet. Sen industrialiserades Italien och kvinnorna befriades (befriade sig).
  Ett av de mest kvinnoförtryckande länderna idag är Indien. Där är s.k. brudmord vanliga. Man gifter sig för att få del i hemgiften, varefter man mördar bruden och börjar om på nytt. Den starka hindufundamentalismen tar strid för rätten att bränna änkor, s.k. sati. Men sånt får vi av nån anledning sällan läsa om i Sverige.
  Så islam har det inte mycket att skaffa med. Det är en rest av ett samhällsmönster som har funnits mycket länge i den delen av världen. Kolla t.ex. den romerska rätten där familjefadern har uttrycklig rätt att döda vem som helst i sin familj.
  Att mellanöstern inte har ”moderniserats” torde bero på att dom har fastnat i oljefällan, dvs bundits till att förse oss med råvaror. Dvs samma skäl som att Bolivia inte har ”moderniserats”. Eller Afrika.

 • Anders_S

  Jan: Det saknades liksom en nolla där. 100 ska det vara.

 • catharina: jag nämnde inte med ett ord islam och jag skiter högaktiningsfullt i vilka sagoböcker man motiverar sitt förtryck med. Men om du inte ser skillnaden mellan hur tjejerna i miljongettona oftast har det och hur exempelvis min dotter har det, så har du en del att kolla upp.