Brottslighet och vänsterextremism

Del 8 av 10 i serien Brottslighet

Ofta när jag skriver om högerextremismen och dess koppling till brott får jag diverse invändningar om att vänsterextremister minsann är värre. Nu är dessa invändningar felaktiga, eftersom det är välbelagt att högerextremisters brottslighet är långt större än vänsterextremister.

Låt oss titta på den statistik som finns för att ser hur det ligger till i verkligheten (jag har skrivit om detta tidigare). Det som anges i tabellen är antalet anmälda brott kopplade till politisk miljö.

Politisk_miljö 2001 2002 2003 2004 2005 2006
Nazism 1201 1161 1278 1266 304
Autonoma 118 136 312 206
Övrig_vänster 366 357

Som synes är brottsligheten i högerextrema, nazistiska miljöer mer än dubbelt så stor som i vänsterextrema miljöer. Studeras statistiken närmare, hos SÄPO för åren 2001, 2002, 2003 och 2004 och hos BRÅ därefter (det förs inte längre nån statistik över vänsterextrema brott, det kändes antagligen ganska meningslöst) så ser man att de högerextremas brott dessutom är mycket grövre än vänsterns brott.

De vanligaste brotten utförda av vänsterextremister handlar om skadegörelse. Låt oss ta 2004 som exempel. Det året blev ”383 personer misshandlade av nazister eller främlingsfientliga personer och 794 blev utsatta för hot av nazistisk eller främlingsfientlig karaktär. Dessutom greps en grupp nazister som bildat en terrorcell, där de agerade utifrån en plan om hur Sverige skulle försättas i ett krigsliknande tillstånd. Samma år anmäldes vänsteraktivister under perioden för 40 fall av misshandel, och 21 fall av olaga hot.” som Malin Beeck skriver i tidningen Internationalen. Över tusen personer blev alltså misshandlade eller hotade av högerextremister. Men samma siffra för vänstern var mindre än en tiondel av detta, 61 personer. Våldsbrottsligheten hos högerextremister är alltså 10 gånger så stor som hos vänsterextremister.

Och som avslutning en liten uppräkning av mord begångna av högerextremister åren 1983-1999 (listan är hämtad från artikeln i Internationalen):

Fakta/Mord begågna av högerextremister

1983
8 november, Stockholm:Två medlemmar i Nordiska Rikspartiet, (NRP) misshandlar en 37-årig man till döds och skär in ett hakkors i hans bröstkorg.

1984
29 oktober, Göteborg: Två medlemmar i Nordiska Rikspartiet (NRP) torterar en 67-årig man till döds.

1986
20 juni, Nynäshamn: Ronny Landin ingriper när fem skinnskallar misshandlar invandrare och blir själv misshandlad till döds.

1990
20 januari, Lund: En 23-årig turist från Marocko misshandlas till döds av ett rasistgäng.
12 augusti, Göteborg: En 35-årig man knivmördas av två skinnskallar. Efter avtjänat straff ansluter sig mördarna till den nynazistiska organisationen Svarta orden.

1991
15 juni, Uddevalla: En assyrisk flykting misshandlas till döds av tre rasister.
Mellan hösten 1991 och våren 1992 begår dessutom Lasermannen John Ausonius tio mordförsök och ett mord med rasistiska motiv.

1992
14 augusti, Linköping: En man misshandlas till döds av en skinnskalle och dennes vän.

1993
30 april, Nödinge: En 28-årig man misshandlas till döds av tre skinnskallar.

1995
11 mars, Västerås: Ishockeyspelaren Peter Karlsson knivmördas av en medlem i nazistorganisationen Westra Aros SA 80.
13 april, Avesta: 17-årige Lars Hellberg knivmördas av en 15-åring som umgås i främlingsfientliga kretsar.
29 april, Borlänge: Tony Touhea Boija skjuts till döds av rasister.
3 juni, Malmö: 19-årige Sven-Peter Petterson knivmördas av en 24-åring i kretsen kring nazisttidningen Storm.
17 augusti, Kode: 14-årige John Hron misshandlas till döds av fyra nynazister, bl.a. Daniel Hansson och John Billing.
9 september, Klippan: Patrick Nadji (Gerhard Gbejo) från Elfenbenskusten knivhuggs av två unga nynazister och förblöder.

1999
12 oktober, Sätra: Mordet på fackföreningsmannen Björn Söderberg, som avslöjat Robert Vesterlunds nazistsympatier.
31 december, Skogås: 19-årige turkiske idrottsledaren Salih Uzel knivmördas av tre skinnskallar och nazister.

Totalt 17 mord.

Hur många mord begick då vänsterextremister under samma period? Svar: noll. Faktum är att det senaste mordet som en svensk vänsterextrem person begått skedde 1908.

Inte heller är det med den aktuella statistiken i åtanke underligt att BRÅ inte längre finner det mödan värt att föra speciell statistik över brott begångna av vänsterextremister. Vänsterextremister begår helt enkelt väldigt få brott och de brott som begås är i huvudsak av mycket lindrig art.

Läs också:
Vad är en extremist?
Liten lektion om vänsterextremism
Extremister
Om en dålig bok om extremism
Undermåligt om autonoma och nazister
Anna-Lena Lodenius – vad vet hon egentligen?

Intressant?
Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

PS. Ledsen över att jag skrivit så mycket om högerextremism när meningen var att skriva om vänsterextremism. Men ett inlägg bara om de senares brottslighet skulle bli för tråkigt helt enkelt. Därför blev det som det blev. DS.

Series Navigation<< Brottslighet och polisenBrottslighet och etnicitet >>
Advertisements
 1. En tragisk verklighetesförfalskning och ett indirekt hyllande av vänsterns antidemokratiska brottslighet.

 2. Antal anmälda brott säger du… De autonoma mesarna är nog mycket mer benägna att anmäla såväl brott som småbrott och icke-brott än vad nationella är. Finns det för övrigt någon statistik på hur många grova våldsbrott folk som röstat på Socialdemokraterna begått? Misstänker att de är bra mycket fler.

  Inte för att jag uppmuntrar till grova våldsbrott men det gör ju faktiskt de autonoma både här och där, att de sedan är för veka för att genomföra dem är väl orsaken till att det inte syns i statistiken. De ger sig hellre på sådant som inte kan slå tillbaka, som skyltfönster, hamburgerrestauranger mm.

 3. den där listan är inte bra – källan i intis anges vara wikipedia…

  det fattas åtminstone 4 mord – det andra ”bögmordet” på konstnären per skoglund 7 juni -95 av samma göteborgsnazist som var med augusti -90, malexandermorden -99 och ett mord -94 som nordlandaktivisten som höll föredrag på umeå universitet erkände -03.

  å andra sidan är listan utan källhänvisningar och ger väldigt lite information om de mindre kända morden; nödinge, borlänge, pettersson i malmö.
  dessutom har ju åtminstone två till dött efter 99 – den handikappade mannen i upplands väsby 19 juni i somras som slogs ihjäl av två-tre 15 och 16åringar, medlemmar i nsf
  http://www.qx.se/nyheter/artikel.php?artikelid=4694
  och en 15 årig möjligen homosexuell kille som slogs ihjäl på muslimska kyrkogården i stockholm 15/1 2005 av en 13- och en 15åring, som var medlemmar i nationaldemokraterna.
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article974533.ab

  vore angeläget att se över och aktualisera dom här listorna som cirkulerar – nåt för intis eller expo kanske?

 4. Pingback: De brottsliga högerextremisterna | Svensson

 5. Pingback: Pinsamt, Niklas Svensson! « Slutstadium

 6. Pingback: De autonomas kontraproduktiva handlande | Svensson

 7. Pingback: Var finns de liberala fördömandena? | Svensson

 8. Pingback: Nyamko Sabuni är inte klok | Svensson

 9. Pingback: Högerextremt våld mångdubbelt värre än vänsterextremt | Svensson

 10. Pingback: Säpo ljuger och Brå snackar skit | Svensson

 11. Pingback: Maria Abrahamsson sprider SD:s åsikter | Svensson

 12. Pingback: Skottlossning lite överallt | Svensson

 13. Pingback: Invandrare och brottslighet | Svensson

 14. Pingback: Brottslighetens orsaker | Svensson

 15. Pingback: Medlemmar i Revolutionära Fronten gripna | Svensson