Varför klarar inte Göteborgspolisen sitt jobb?

Vi har sett det förut. Att Göteborgspolisen haft svårt att klara sitt jobb. Exempelvis under händelserna i Göteborg 2001. Både de händelser och kravaller som ägde rum kring Eu-toppmötet och de händelser som ägde rum kring gangstergängen den sommaren. Nu verkar det vara samma sak igen. Polisen klarar inte av att hantera gangstergängen.

Sommaren 2001 var full av händelser som exempelvis skottlossning med automatvapen på en badplats, Näsets badplats, med hundratals civila i skottlinjerna. Ett under att ingen blev skadad. Ytterligare en mängd intermezzon och skottlossningar inträffade den sommaren mellan Naserligan (också kallad Albanligan) och Original Gangsters. Stridigheterna gällde både en del privata affärer liksom konkurrens, bl.a om en illegal spelklubb på Friggagatan som drevs av intressen kopplade till Naserligan.

Detta är intressant ur en annan aspekt. På Friggagatan ligger en av Göteborgs porrklubbar. En verksamhet som på 1970-talet var i utkanten av det lagliga. Där det förmodligen förekom prostitution på den tiden. Delar av den verksamheten var olaglig.

Men det intressanta är att denna fastighet under många år ägdes av en hög polis i Göteborg. Taget tillsammans med det faktum att Göteborg alltid haft många porr- och sexklubbar i förhållande till stadens storlek och det rykte om korruption inom Göteborgspolisen som florerade flitigt i Göteborgs undre värld på den tiden. Rykten som menade att den tidens gangstrar hade fritt fram för att langa amfetamin och bedriva organiserad prostitutionsverksamhet, bara man höll heroinet borta från staden. Ett faktum är att heroin kom långt senare till Göteborg än till andra delar av Sverige.

Underligt är ju också det uppenbara vänskapsförhållande som verkar finnas eller ha funnits mellan ledaren i Naserligan, Naser Dzeljilji och polisen Ronald Bagge som framgick av en artikel i GP häromåret.

Om ryktena om korruption inom polisen i Göteborg är sanna och att detta är fallet fortfarande, är detta en del av förklaringen till att det är så svårt att göra något åt gängens verksamhet.

En annan delförklaring kan vara det faktum att Göteborgspolisen är väldigt dåligt organiserad och icke-fungerande. Något som vi ju såg prov på under år 2001 och som jag redan nämnt. Det kan också vara så att polisen i efterdyningarna av de uppmärksammade kravallerna år 2001 ägnat allt för mycket uppmärksamhet och arbete åt de små vänstergrupper, som då ställde till med problem. Vänstergrupper som i jämförelse med gangstergänga står för en försumbar och petitess-artad brottslighet. Att polisen kanske ägnat mycket tid åt fel saker kan ha gett gangstergängen ett försprång.

Då menar jag inte det arbete som polisen lagt ner för att förbättra sitt arbete i samband med demonstrationer och sånt. För det har varit framgångsrikt och riktigt. Utan jag menar all den kraft man ägnade åt att försöka sätta dit och/eller övervaka vänstermänniskor åren efter.

En tredje förklaring är att polisen saknar tillräckliga resurser. Men det tror jag inte på. Man kunde avsätta tillräckligt med folk för att följa och övervaka ett tjugotal vänsteraktivister i över ett år i samband med EU-toppmötet i Göteborg 2001. Samma resurser borde kunna användas mot gängen. Därför tror jag inte heller att det handlar om att tillsätta en central specialstyrka à la FBI för att komma åt gangstergängen. Min uppfattning är att det finns tillräckligt med resurser.

Det största problemet är emellertid att den här typen av problem med maffiagäng inte kan lösas effektivt med enbart polisiära metoder. Det behövs sociala insatser också. Avsaknaden av sådant är förmodligen den största anledningen till polisens misslyckande med bekämpandet av gängbrottsligheten.

Intressant?

Borgarmedia: SVD1, SVD2, SDS, HD, GP1, GP2, AB1, AB2, AB3
Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Advertisements

8 Replies to “Varför klarar inte Göteborgspolisen sitt jobb?”

  1. Märkligt att du länkar detta inlägg till händelserna idag. Vad vet du om hur de klarat sitt jobb under dagens händelser? Utredningen har knappt börjat och du var först att skrika om polisens inkompetens. Fler brukar följa för det är lätt att klaga på sådant man inte vet speciellt mycket om. För din del tror jag dock mest det handlade om ett tillfälle till gratisreklam för din blogg

  2. Anna: Jag vet nog betydligt mer om polisen än vad du tror. Jag behöver nog ingen speciell reklam då min blogg är en av Sverige absolut mest lästa politiska bloggar. Ett av mina specialämnen är polisen och brottslighet. Därför länkar jag till dagens händelser. Jag delar i detta dessutom uppfattning med flera andra bedömare, exempelvis Maria Abrahamsson i SVD. Och det var hennes blogginlägg på SVD som fick mig att skriva detta inlägg.

  3. Du kan ha en poäng här, S. Tänk på följande i fortsättningen: När det hänt något spektakulärt kriminellt i exempelvis Storbritannien ser man på tv hur brittiska poliser i skärmmössor springer omkring som terriers och GÖR en massa saker. Motsvarade tv-bilder från Sverige: en skock poliser (på tv-bilderna från Göteborg i dag var det sju – åttta personer) står som vanligt som hösäckar och bara GLOR. Jag vet inte vad de väntar på…

  4. De här killarna, för det är alltid killar det är frågan om är väl kända av polisen. Även om man inte vet rånarnas exakta identitet så kan de och vi vara säkra på en sak. De är kartlagda av polisen och en av de gemensamma nämnare är är brist på empati, fullständig respektlöshet och hänsynlöshet.

    Detta betyder att om polisen skulle ingripa med full kraft i tid vilket de många gånger skulle hinna göra så är en sak säker. De kriminella skulle inte tveka ett ögonblick att skjuta med döda/ sårade poliser och civila som följd. Med Malexander färskt i minnet så är detta scenario inte särskilt lockande. Taktiken som tillämpar är därför att låta dem ”komma undan” och sedan via spaning ta in dem en och en.

    Ibland går polisen iland med detta men i de flesta fall står de tomhänta. De goda nyheterna är ialla fall att inga poliser eller civila har skadats eller dödats.

  5. Kan bara säga att Göteborgspolisen är under all kritik.Dom tar inte anmälningar på allvar förrän människan är ordentligt skadad eller död.Göteborg styrs helt av kriminella.Och tyvärr så växer det upp än fler p.g.a. polisen inte gör något i tid.Dom där yngre är ju dom värsta som gör allt för att hävda sig

Kommentarer inaktiverade.