Efterkrigstidens värsta massmord

Av de fem värsta folkmorden/massmorden i världen efter andra världskriget har västvärldens kapitalistiska länder direkt ansvar för tre och indirekt ansvar för de andra två.

USA är direkt ansvarigt för att de amerikanska trupperna i samarbete med koreanska allierade avrättade omkring 750 000 människor i Korea under åren 1950-53. Storbritannien är direkt ansvarigt för massmordet på 300 000 människor i Kenya 1952. Det tredje folkmordet med direkt västerländskt ansvar är mördandet av mer än 1 miljon människor i Indonesien år 1965. Något som USA också är direkt ansvarigt för som regissörer av Suhartos kupp mot Sukarno.

Nu återstår två av de fem största massmorden/folkmorden efter andra världskriget. Nämligen Pol Pots skräckvälde i Kambodja/Kampuchea med miljontals dödade på det som kallas ”dödens fält” och folkmordet i Rwanda, också med några miljoner döda. Bägge folkmorden är västvärlden , främst USA respektive Frankrike indirekt ansvariga för. Utan USA:s Sydostasienpolitik, dominoteorier och bombningar av det neutrala Kambodja hade inte ladnet dragit in i Vietnamkriget och Pol Pot hade aldrig kommit till makten. Och utan Belgiens och Frankrikes politik i och mot den forna belgiska kolonin Rwanda hade inte folkmordet där varit möjligt.

Andar brutala massmrod/folkmord som USA varit direkt eller indirekt ansvariga för är kuppen i Guatemala 1954, med efterföljande 50 år av mördande av indianer. Något som förmodligen kostat några hundratusen liv. Eller ”violencian” i 50-talets Colombia som är det som lett fram till dagens situation där Colombias paramilitärer och armé fortfarande mördar och dödar tusentals civila varje år. Ansvaret för 50 års våld och mördande i Colombia vilar också tungt på USA.

Borgarmedia: DN,
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

28 Replies to “Efterkrigstidens värsta massmord”

 1. Att utmäta ansvar är inte så enkelt. Största ansvaret för folkmordet i Rwanda torde Världsbanken/IMF ha och därmed alla industriländer – det var dock dessa som först förbjöd alla fattiga länder att industrialisera på egen hand (s.k. frihandel) och sen beordrade Rwanda att odla kaffe för världsmarknadsbehov. Detta bidrog till att kaffepriserna sjönk och landet fick in mindre pengar än tidigare, samtidigt som det inte fanns jord kvar att odla mat på. Folk mördade för att inte svälta ihjäl helt enkelt.

  Kambodja har jag aldrig sett nån rimlig förklaring till. Det vill säga, jag läste en gång en tysk bok men jag minns varken författare eller titel och kan inte kontrollera dess trovärdighet.

  Den gick ut på att det var en bred allians som tog makten 1975 efter en avskydd kompradorregim, vari ingick en stark bonderörelse. Men precis som det var nödvändigt för Carranzas borgerskap i Mexiko att börja slakta de zapatister som de nyss hade tagit makten tillsammans med 1912, för att garantera plantagesystemets fortbestånd, så var det nödvändigt för Pol Pots aristokrati – ja, han tillhörde landets översta överklass och var gift med en kusin till kungen eller nåt sånt – att slakta bonderörelsen för att inte få en bonderevolution på halsen.

  Ett helt inländskt våld, alltså. Även om scenen hade skapats av USAs brutaliteter.

  Det skulle vara roligt om nån kunde bekräfta eller motbevisa den här versionen.

  1. Finns gott om bra förklaringar till Kambodja. Kom ihåg att den stora majoriteten av folk som dog där svalt ihjäl. Inte dödades. Offer för en galen tro på den nya politikens ökningar av skörden och rädsla för lokala chefer att säga mot. Och de kring 300 000 som dödades var främst de som sågs som ha anknytning till det kommunistiska Vietnam. De sågs alltså som potentiella folkmördare. En bra bok om det hittar du här:

   http://www.amazon.com/Cambodia-1975-1982-Michael-Vickery/dp/9747100819

  2. Finns gott om bra förklaringar till Kambodja. Kom ihåg att den stora majoriteten av folk som dog där svalt ihjäl. Inte dödades. Offer för en galen tro på den nya politikens ökningar av skörden och rädsla för lokala chefer att säga mot. Och de kring 300 000 som dödades var främst de som sågs som ha anknytning till det kommunistiska Vietnam. De sågs alltså som potentiella folkmördare. En bra bok om det hittar du här:

   http://www.amazon.com/Cambodia-1975-1982-Michael-Vickery/dp/9747100819

 2. Happ. Imperialism och kolonialism är inte några liberala eller kapitalistiska idéer, utan motsatsen. Det är stater som drar ut i krig, inte individer eller företag. Hoppla. Mindre statsmakt, tack.

 3. Angåene det stora språnget så gissar jag det är på grund av att det var svält och ekonomiska problem som gjorde att folk dog snarare än direkta vapenkonflikter.

  I det andra fallet så hade ju USA ett finger med också. Dock på Afghanistans. Vilket gör att man kan konstatera att ironi dödar.

 4. Glöm inte heller att Sovjets invasion av Afghanistan även den var en produkt av det kalla kriget. Alltså måste båda supermakterna hållas ansvariga, inte bara den ena. Tanken på att den ena sidan skulle vara ädlare än den andra är bara absurd, och fullständigt naiv. En korrigering av siffrorna kan dock vara på sin plats eftersom det mig veterligt dog 800 000 i Rwanda. Att försöka förringa andra folkmord genom att hänvisa till det stora språnget är bara löjligt. Folkmord är lika illa och fel oavsett hur många döda och vilken sida som utför det.

  1. Sanktioner och kriget mot Irak dödade tillsammans över två miljoner irakier. Placerar sig garanterat ovanför på listan. Och bombkriget enbart mot Vietnam sägs som mest ha dödat 3.5 miljoner människor. Också ovanför.

  2. Sanktioner och kriget mot Irak dödade tillsammans över två miljoner irakier. Placerar sig garanterat ovanför på listan. Och bombkriget enbart mot Vietnam sägs som mest ha dödat 3.5 miljoner människor. Också ovanför.

 5. Rättelse: De zapatistiska bönderna hjälpte Madero till seger 1911 och blev massakrerade som tack; sen hjälpte dom Carranza till seger 1915 och blev massakrerade som tack; till sist hjälpte dom Obreg??n till seger 1920 och fick tillsätta jordbruksministern som tack och fick sin jordreform legaliserad.

  Beklagar detta kronologiska misstag.

 6. Det finns två genomgångar av vad som hände i Guatemala. En av dem hittar man här. http://shr.aaas.org/guatemala/ceh/report/english/toc.html
  Där framgår rätt klart vem som dödade vem. Jag tror att den andra undersökningen (utförd av katolska kyrkan) kom till liknande resultat.

  Angående tider/områden där det inte finns ordentliga undersökningar bör man vara försiktig med med siffror. I Demokratiska Republiken Kongo, Darfur och Irak har man försökt uppskatta dödstal (eller överdödlighet) genom att intervjua folk om vad som hänt i deras familjer, och det är ju bättre än ingenting alls. Det går att komma fram till rätt hyggliga uppskattningar, även om siffrorna för just Kongo fick skrivas upp rejält nyligen.

  I Kambodja, för att ta ett annat exempel, är underlagen så usla och propagandan så uppenbar att det verkar svårt att säga något definitivt. Hur skiljer man ut offren för USA:s bombningar och svälten efter Vietnamns invasion 1979 från de som dödade under Pol Pots tid? Och hur skiljer man ut offer för icke officiellt sanktionerade uppgörelser på lägre nivå från offer för uttrycklig repression från den dåvarande regeringen? Det är svårt att förneka att det finns rejäla källkritiska svårigheter med de flesta fall av massdödande som skett i länder med dålig folkbokföring. En del personer tar detta som intäkt för anklagelser om ”förnekande”. Det är samma sak som att kräva att historieskrivning skall underkastas politisk kontroll i stället för källkritik. Är det godtagbart?

 7. Det känns som en ganska vinklad lista på folkmord.

  Du kan ju till exempel förutom de tidigare nämnda i kommentarerna, kan även till exempel Nordkoreas kommunistiska regim (0,7-3,5 miljoner), bangladeshkriget 1973 (cirka 1-3 miljoner) and mordet i Etiopien på cirka 500000 under röda terrorn 1977-78 av den marxistiska regimen.

  Min poäng är att varken högern eller vänstern är bättre. Den gemensamma nämnaren är snarare ett totalitärt styre…

 8. Förvånansvärt selektivt val bland mass/folkmorden.

  Som redan påpekats har såväl Det Stora Språnget som Kulturrevolutionen utelämnats. Fördrivningen av tyskar från Östeuropa, där uppskattningsvis 2 miljoner tyskar omkom (14 miljoner fördrevs, 12 miljoner nådde Tyskland) saknas också.

  I nutid saknas såväl Etiopien som Sudan, länder med massor av döda på sitt samvete. Nordkorea har redan tagits upp. Kina skulle kunna få en specialplats genom sin flitiga försäljning av extremt billiga automatvapen och trampminor i stor skala till skjutgalna gäng.

  Hur har Svensson kommit fram till att de folkmord han tar upp är värst? Totalt antal döda? Andel döda som procent av befolkningen? Om folkmordet var topp- eller bottenstyrt? Eller om något land utan röd stjärna i flaggan kunde knytas till folkmordet?

 9. Nu skrev jag inte om ett av historiens sämsta politisk beslut (stora språnget), inte heller om krig (Irak osv). Utan om folkmord i massformat.

  Inte om svältkatastrofer på grund av politisk belsut eller på grund av krig. Utan palenrat dödande av folk utifrån politisk åsikt och/eller etnicitet. Folkmord alltså.

  Fördrivning, dålig politik, krig etc är inte folkmord oavsett om det dör många miljoner av sånt. Så ni får nog ha definitionerna klara för er här. Vilket ni uppenbarligen inte har.

  1. Krig är folkmord i massformat. Och även om du inte räknar med krig borde du i så fall räkna med sanktionerna mot Irak med kring miljonen döda, merparten barn.

   Antar att du då får ta bort Kambodja från listan om du inte räknar med svält. Endast 300 000 dödades planerat. Men mördandet av tyskarna efter 2:a världskriget kan mycket väl matcha in.

 10. ”Nu skrev jag inte om ett av historiens sämsta politisk beslut (stora språnget), inte heller om krig (Irak osv). Utan om folkmord i massformat.”

  Varför ska de ledare som dödar människor genom svält behandlas olika än de ledare som dödar människor med machetes eller kalasjnikovs? Och hur klassificerar Anders medvetna svältkatastrofer i politiskt syfte, vilket tex. Ukraina 1931 var ett exempel på? Är det egentligen något som skiljer Holocaust från annan ”dålig politik”?

  Den etiopiska svältkatastrofen i början av 80-talet berodde på politiska beslut som alla var medvetna om vad de skulle resultera i, men som ändå fattades och följdes. Vad skiljer det från Anders övriga exempel på folkmord?

  Kulturrevolutionen var inte något politiskt beslut som gick fel, utan en medveten utrensning av kommunistpartiet och det kinesiska samhället administrerad och initierad av Mao himself. Varför platsar Suhratos massmördande men inte Maos på listan?

  Vad gäller definitioner brukar just begreppet ”Folkmord” innebära att någon försöker förinta en hel folkgrupp. Nazisterna idkade verkligen folkmord på judar, eftersom målet var att totalt eliminera alla judar i universum. Men menar Anders verkligen att den sydkoreanska regimen försökte döda alla sydkoreaner, att den indonesiska regimen försökte döda alla indonesier eller att den brittiska regeringen försökte döda alla kenyaner?

  Eller menar Anders med ”folkmord” snarare ”väldigt stora dödstal”? Defintioner är viktiga …

  Även bortsett från ovanstående invändningar borde såväl Nordkorea som Sudan platsa på topp fem-listan. Båda har ju gjort exakt samma sak som Sydkorea anklagas för att göra: dödat mängder av människor utifrån politisk/etnisk tillhörighet utanför krigstid.

 11. Det handlar om när man försöker döda enstaka grupper utrifrån politisk/etnisk eller religiös tillhörighet. Det är folkmord. Dvs om man försöker mörda alla kommunister eller alla medlemmar i kommunistpartiet ellr nåt annat parti eller oppositionsgrupp är det folkmord (Indonesien, Sydkorea, Stalin, Kenya, nazisterna), eller alla som tillhör en viss social grupp eller anses tillhöra en viss social grupp (Pol Pot), alla som tillhör en viss religion (Nazisterna) etc.

 12. Min kommentar föll visst bort… tror bestämt att jag läste den här förut! Gnällde jag för mycket om definitioner om kapitalism och kom off-topic? Eller har jag missat ngt annat? 🙂

 13. Ja, Gustav med flera. Jag ansåg att några inlägg var off-topic. Men diskussionerna är intressanta ändå (bara inte här, det blir liksom för många diskussioner på en gång). Får se om jag kan skriva nåt om statens roll för folkmord nån gång.

  Kanske måste jag också, med tanke på många kommentarer diskutera definitionen av folkmord/massmord samt gå igenom svältkatastrofer orsakade av usla politiska beslut (ex. Kina, Nordkorea) och krig (ex. Irak, Vietnam, Tjetjenien, Afghanistan). Sånt är ju också intressant. Men det här är inte rätta platsen.

  Kapitalism och definition av det får vi okså ta upp nån anna gång. Jag hr länge funderat på en serie inlägg på temat ”Vad är kapitalism”. Då är du välkommen med dina kommentarer, Gustav.

 14. Det måste väl vara dem som utför morden som är skyldiga till dem. Om jag blir taskigt behandlad av någon, har då mina släktingar eller min etniska folkgrupp rätt att begå massmord på alla som tillhör det folkslaget. Det måste väl ändå vara det mest långsökta jag t.o.m. läst på något vänstermedia. Den som organiserar eller utför mord är skyldig till mord och bör dömas till döden.

 15. Ja, de som utför morden är förstås de skyldiga. Jag har heller aldrig påstått nåt annat.

 16. Visst stödde USA ,om än inte villigt, militärregimen i Sydkorea, men att säga att USA avrättade kommunister i Korea i någon större skala torde vara direkt felaktigt. Frågan är mycket mer komplicerad än du vill göra den, men så blir det väl när man försöker utnyttja historien för sina egna politiska syften.

 17. Folkmordet i Kurdistan den förste I Turkiet, turkerna har dödat ca en miljon civil, enligt själva Turkiska Generaler. Den andra Saddam hussen i Irak har använd kemiska vapen mot staden halabja, och dödat ca 6000 civil. och i (anfal, attak) Saddam Hussens militär begravd levande exakt 280000 barn unga gammala kvinnoe och men, alla dessa hände framför ögon usa, england och EU. utan att protestera eller kritisera, alla dessa vapen kom fram Eu och U,s,a,s vapen.

  1. Det finns inge belägg för några av de siffror du presenterar, förutom Halabja där den vedertagna siffran dock är något lägre (cirka 5000 döda).

   1. …och CIA:s siffra från samma tid var på ca. 1000 döda. I praktiken vet ingen hur många som dog där, men den torde ligga någonstans däremellan.

Kommentarer inaktiverade.