Överklassen skyddar sig själva

Del 6 av 6 i serien Bordellhärvan

Det är ju ingen nyhet att det är så. Det ser man hela tiden. Men det är trots allt bra att Jan Myrdal påpekar detta faktum i en debattartikel om 1970-talets Geijer-affär. Affären var en skandal av stora mått med flera av den tidens mäktigaste personer inblndade i en härva där bland annat ett par minderåriga flickor utnyttjades sexuellt. Myrdal citerar flitigt ur polischefen Carl G Perssons promemoria som lämnades till Palme:

1. att vissa flickor tillhört även polska underrättelsetjänstens stall.
2. att utländska ambassadörer använt sig av samma flickor.
3. att flera av de namngivna kunderna ur säkerhetssynpunkt och utpressningssynpunkt måste anses som ytterst viktiga personer.

5. att det av säkerhetsskäl måste klarläggas vem inom rikspolisstyrelsens ledning som ingår bland kunderna.

6. att den åklagare som tidvis handlagt ärendet men därefter sjukskrivit sig synes ingå bland kunderna.
7. att den rättsliga handläggningen synes anmärkningsvärd bland annat genom att man inte särskilt utrett och prövat åtalsfrågan beträffande samlagen med 14-åringarna.

Myrdal menar vidare att journalisterna i samspel med makten ledde intresset ort från det verkligt brottsliga och på det mer smaskiga, men inte så brottsliga:

Det kom också i denna affär att tjäna till att leda bort publiken från det allvarliga – i detta fall ämbetsbrott och rättskränkning av minderåriga flickor – och styra allmänhetens intresse till det mer smaskiga.

Det för rättsstaten mer ofarliga belystes ingående; en justitieministers olämpliga, och kanske omoraliska men enligt då gällande lagstiftning helt ostraffliga, kontakt med en prostituerad.

Medielarmet och de olika riksdagsutspelen kunde göra det möjligt för överheten att trolla bort grava rättskränkningar av de unga flickorna.

Bloggat: Kamferdroppar
Andra bloggar om: , , , , , ,

Series Navigation<< Kan många fler berätta sanningen?
Advertisements
  • Jag vill bara säga att det är bra att du skriver. För mig handlar historien givetvis om att några barn blev sexuellt unyttjade och svikna av smhället. Det som är mest skrämmande är att ett fåtal lyckades sätta rättsväsendet ur spel. Media, Aftonbladet och DN som hade historien tystades och gör det fortfarande. Ett samhälle där ett fåtal kan kontroller rättsväsende och media brukar vi inte kalla en demokrati. Sverige blev oerhört mörkt då det begav sig på -70 talet. Att Aftonbladet och DN idag inte tar sitt ansvar är skrämmande….