Visst ger småaffärer liv åt gaturummet

Men inte om man stänger in dem i gallerior. Så fort man kapslar in, stänger in och gör utrymmen låsbara så begränsar man gatulivet. Privata gallerior inför egna regler, det blir ofta förbjudet med flygbladsutdelning, förbjudet att sälja tidningar, förbjudet att spela musik för gatumusikanter.

Genom själva utformningen av en galleria kan viss grupper utestängas. Privatägda gallerior skaffar ofta egna vakter som kör bort oönskade element. Och så utarmas staden. Innetorg stärker inte det offentliga rummet. Jo, man kan säga att det stärker de starkas närvaro i det offentliga rummet. De som har möjlighet att betala för att få använda det privata torget blir stärkta. Men de som inte har den möjligheten försvagas. Att kapsla in innebär att man stänger några ute, att privatisera innebär att man stänger några ute.

På det sättet blir själva skapandet av innetorg, gallerior och liknande en åtgärd som gynnar makthavarna, de redan rika opinionsbildarna och de som vill tjäna pengar på de som har mycket att spendera. Fattiga opinionsbildare och fattiga konsumenter stängs ute. Och de utrymmen där dessa kan vistas utarmas. Gaturummet blir alltså inte berikat utan socialt segregerat. Fattigare och mer utarmat är vad det i själva verket blir.

Så visst kan ”krämarna” ge liv åt staden. Men inte om man gör som ”krämarna” själva föreslår i SVD

Intressant?
Andra bloggar om: , , , , , , ,

Advertisements
 • Nu gäller visserligen lagarna om offentlig plats även i gallerior. Se http://www.alternativstad.nu/Dokument/torglag.html – men det är en lag som galleriornas vakter ofta sätter sig över.

  Bland annat har ju Boultbee, det engelska bolag som nyligen köpt ett antal gallerior i Stockholm, offentligt förklarat att de tänker slänga ut den som inte beter sig som kund. De har alltså offentlig förklarat att de skiter i lagen.

 • Dan

  Jag hinner inte agitera mot mer dumheter nu, men en sak:

  ”fattiga konsumenter stängs ute.”

  Från gallerior där i huvudsak lågprisaffärer som H&M, Dressman och Clas Ohlson huserar. Jaha tjena. Tur att de arma låginkomsttagarna fortfarande kan gå till små mysiga gatubutiker som Carin Wester, Götrichs och Acne då.

  Hört talas om nätverkseffekter?

 • Anders

  Ja visst är det synd om dessa fattiga opinionsbildare och gatumusikanter…….
  De kan möjligen inte stå utanför galleriorna och prångla på folk saker som de inte vill ha?

 • Frågan har varit uppe tidigare. Jag läste i Åke Kilanders ”Vietnam var nära” att FNL-gruppen i Täby fick kämpa för att få vara i därvarande köpcentrum. Och de vann. Med andra ord ett exempel att lära av.

 • Sempa

  Nu får vi tänka om.
  1. Opinion torde inte vara beroende av gallerior som plats för utövande av våra friheter
  2. Varför vissa butiker går bra, och andra inte är en enkel ekvation. Konsumenterna föredrar att handla billigt = i kedjor. Det är väl åtminstone konsumentdemokrati.

  Tycker att 1+1 borde bli 2, men ser inte den ekvationen i argumenten.

  Och, för övrigt, skulle det vara irritation mot ett privat bolag, skyll politikerna, inte bolaget. De spelar enbart efter de regler som har satts av våra folkvalda!