Mer konsumentmakt är bra

Roger Wallis, professor i medieteknik skriver i SVD en del sanningar om fildelning som slår hål på Liza Marklund och andra upprörda kulturpersoners argumentation i frågan om fildelning, upphovsrätt, försäljning och äganderätt:

Flera skribenter återupplivar ett påstående som var vanligt för tre år sedan – men som visade sig vara felaktigt – nämligen att nedladdning innebär minskad ”legal” försäljning av bland annat cd-skivor och biobiljetter. Samtidigt pågår en kampanj från den internationella skivindustrins intresseorganisation (Ifpi) vars budskap är att allt blir bra om allmänheten respekterar upphovsrätten. Ifpi kräver dessutom att bredbands­leverantörer ska ta bort internettillgången för dem som begår upprepade brott.

Forskningen visar på en mycket annorlunda verklighet.

Hur är då denna verklighet som forskningen visar på: Jo, det finns inga vetenskapliga belägg för att illegal fildelning innebär minskad försäljning. Vidare är den miljon människor som fildelar illegalt i Sverige ingen homogen kriminell grupp som Antipiratbyrån gör gällande. Inte heller finns det någon kris i musikindustrin som helhet, även om de stora skivbolagen har problem. Det finns också gott om belägg för att man för att kunna stopppa illegal fildelning behöver göra så stora ingrepp att demokratin och integriteten faktiskt hotas. Det låter sig i praktiken alltså inte göras.

Kontentan enligt Wallis är att det behövs andra lösningar:

Legalisering av fildelning genom någon form av månadsavgift – omöjligt just nu – verkar ofrånkomlig. Detta skulle värna om den kulturella diversiteten och samtidigt göra att konsumenterna fick mera makt över marknadsföringen av kulturprodukter.

Bloggat: Intisbloggen, Opassande, Claeskrantz,
Borgarmedia: IDG, AB1, AB2, AB3, AB4
Andra bloggar om: , , , , , ,

Advertisements
 • Michael Lundahl Karnerfors

  Whoa… hold the phone! Månadsavgift? Det vill säga kassettavgift nu igen?! Aldrig i livet!!

  Jag försvarar gärna mina rättigheter som upphovsman. Men kassettavgiften är något så otroligt puckat att jag inte vill höra talas om något sådant. En månadsavgift – det vill säga bredbandsavgift som sedan fördelas som något slags allmänt kulturstöd… nej, nej nej och åter NEJ! Som konsument (ja, jag innehar ju faktiskt båda rollerna) säger jag tvär-nej till det. Speciellt som jag själv inte brukar min koppling för upp/nedladdning av upphovsrättskyddat materiel så vill jag f-n inte betala för andras övertramp.

  Bort med kassettavgiften… jag vill inte betala skatt bara för att få ta DVD-backup på mina familjebilder. Och piratkopieringsavgift… *aldrig*.

 • Jag har en känsla av att om nöjesbranschen hade haft samma inriktning för hundra år sen som idag hade folkbiblioteken förbjudits som stridande mot copyright. Nu har de tack och lov hundraårig hävd och det är svårt att rucka på dem.

  Den rimligaste lösningen, anser jag, är att biblioteken – kanske KB, kanske något internationellt samarbete – får uppgiften att lagra allt digitalt material och sen låna ut det på samma sätt som man idag lånar ut böcker. Upphovsmännen skulle få betalt på samma sätt som de får betalt idag när någon lånar deras verk, via skatt. På så sätt kanske t.o.m. förlagen skulle kunna onödiggöras – eller åtminstone få helt andra och mindre uppgifter än idag.

  Folkbiblioteken introducerades på förslag av en högerpolitiker, Valfrid Palmgren. Idag skulle inte ens en vänsterpolitiker våga föreslå att alla digitala verk fanns för utlåning, av rädsla för att råka ut för revirpinkare som ovanstående kommentator.

 • Pingback: Kulturarbetarnas dumheter | Svensson()