Organiserad brottslighet och fildelning

Antipiratbyrån (APB) målar i SVD ut fildelningsbranschen som i händerna på organiserad brottslighet. Det får en att tänka på gangstergäng som RK eller Naserligan. Men jag tvivlar på att den typen av gäng är inblandade. I och för sig är illegalt spel som RK i stor utstäckning sysslat med inte så långt från IT-verksamhet och fildelning. Så möjligheten finns.

Även om Antipiratbyråns beskrivning verkar konspiratorisk och inte speciellt trovärdig. Rapporten verkar tagen ur en SF-bok snarare än från verkligheten om jag får säga mitt. Men Antipiratbyrån som färmsta bekämpare av fildelning är storbolagens chanser att vinan kampen noll. APB:s trovärdighet är nämligen nere på minussiffror.

Det är väl inte helt omöjligt att det finns pengar i det hela. Men som i all annan olaglig/halvlegal verksamhet så överdrivs säkerligen siffrorna på hur mycket pengar folk tjänar. Kriminell verksamhet är faktiskt endast i undantagsfall extremt lönsam. (om detta ska jag återkomma).

Å andra sidan spelar det kanske ingen roll. Om det är organiserad brottslighet som kontrollerar den olagliga fildelningen idag så är lösningen att släppa fildelningen fri. Som jag tidigare skrivit går det nämligen inte att bekämpa fildelningen. Utvecklingen inom kapitalismen har gjort det omöjligt. Fildelningen är här för att stanna. I motsats till fallet emd många andra saker som organsierad brottslighet (droger, utpressning och värdetransportrån ex.vis.) sysslar med är det inte heller hälsovådligt eller problematiskt attt släppa fildelningen fri.

Om det är så att fildelningen inte kontrolleras av organiserad brottslighet så är det hela heller inget problem. Det är bara att anpassa lagarna till verkligehten i detta fall och släppa fildelningen fri. Inte heller detta har några negativa konsekvenser som jag ser det.

Intressant?
Borgarmedia: SVD1, SVD2, DN1, DN2,
Bloggat: Jinge, TKJ, Badlands
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Anomie

  Har aldrig förstått hur den organiserade brottsligheten tjänar pengar på fildelning. Innan bredband blev allmän egendom så kunnde man sälja piratkopierat material någonting som är i princip omöjöigt idag.

  Det som återstår då är att sälja nya relaser av filmer till Asien. Men de som har störst möjlighet att göra detta är ju personal på bolagen. De som läcker filmer och muisk till scenen.

 • Pingback: Kampen om allmänningarna()

 • Pingback: Mer konsumentmakt är bra | Svensson()

 • Att det ligger organiserad brottslighet bakom fildelningen känns som en konspirationsteori lanserad av klåparna på Antipiratbyrån för att vinna allmänhetens acceptans för deras jakt på nedladdare och utdelare.

  Var ganska underhållande att se debatten i kvällsöppet med Bert Karlsson om detta ämne igår (eller förrgår). Då Bert enträget hävdade att nedladdning är stöld och att det är högerextremister som ligger bakom Piratbay. Inte helt oväntat framstod han som korkad och förlorad debatten i utklassningsstil.

 • Bah!

  De som verkligen tjänar på fildelning är internetleverantörer (man tecknar inte 24 mb-abonnemang för att hämta epost) och tillverkare / försäljare av tomma DVD-skivor, externa hårddiskar mm.

  Inte ens The Pirate Bay tjänade ju några pengar på själva fildelningen, utan på annonsering.

  Pyramid-bilden är rent absurd. Snacka om ta i så att man spricker.

 • Lars

  Fängelse för organiserade piratbrott. Allt annat är otänkbart. Dessa har kostat oändliga summor för samhället.

  Vi är många som tvingats till arbetslöshet eller alternativ försörjning till följd av piratkopiering och följderna av denna.

  Antalet upphovsrättskyddade verk, program mm som aldrig får nå användare och konsumenter är redan idag oändliga, det sorgliga är att detta främst drabbar de små nytänkarna och innovatörerna. De oberoende alternativa lösningarna som aldrig får förbättra vår framtid är de största tysta offrena.

  Tänk dig ett stort koloss-företag med en dålig produkt som de i praktiken har monopol på – om någon kommer på ett bättre sätt att lösa ”problemet” så kan de omöjligt konkurrera om användarna och nå ut.
  Koloss-företagen med sina dyra och dåliga lösningar lever vidare ett tag till – vår utveckling blir lidande.

  Men hur länge? Vad ska vi uppfinna imorgon? Vad ska vi leva av imorgon? Vem ska få ta betalt för sitt arbete så de kan föda sina barn? Det är ingen stor företagspamp detta drabbar, det är den människa som idag stjäl för att ”priset är för högt” som själv orsakar det höga priset. Jämför med film och musikbranscherna där detta står i direkt relation. Hur många Svenska skivbolag har vi kvar idag? Hur många Svenska skivstudios har vi kvar idag? Varför säljs de ut på exekutiv autkion om detta inte skadar branschen och därmed de personer som arbetar i den.

  Det måste vara upp till upphovsmannen att avgöra hur ett verk, program osv får spridas.

  Om jag drev ett kolossföretag som i exemplet ovan och tillverkade en dålig produkt, har jag ändå inte rätt att sätta mitt eget pris på min egen produkt? Det borde vara upp till köparen att avgöra om man vill köpa produkten eller ej men det är aldrig ok att stjäla.

  Min DVD-spelare har gått sönder, får jag ta din av dig? Om jag inte får ta den av dig så får jag istället ta motsvarande belopp pengar från dig så jag kan köpa en ny för det är precis det du gör när du stjäl min musik utan att betala.

  Ett verkligt exempel på ett av de sätt som detta har drabbat mig personligen:
  Jag har tillverkat konstmusik som vissa tycker om och vissa inte tycker om. Denna musik har stulits utan mitt medgivande och tillgängliggjorts utan tillstånd på diverse piratssidor. På vissa av dessa sidor kan man köpa musiken och på vissa kan man ladda ned musiken enligt GPL. Efterssom dessa sidor befinner sig i bla USA och Ungern trots att det uppenbart finns ett ursprung i Sverige så ligger bevisbördan på upphovsmannen och eftersom musiken är släppt under GPL så kan ingen någonsin ta betalt för musiken.
  Det rör sig om sammanlagt ca två års arbete och 7st fullängdsalbum.
  Samtidigt har pirate bay och andra som förmedlar länken till denna information tjänat mångmiljon belopp genom att visa annonser på sidorna där man kan köpa min musik.

  All form av stöld, snatteri och medhjälp till dessa brott måste stoppas. Hela vårt samhälle är på spel.

  Om vi sanktionerar stöld i vissa sammanhang, var ska gränsen dras? Ska jag betala på ICA? CDON? När ska vi få ta betalt i framtiden? Vad ska vi tillåtas arbeta med. Vilka program ska vi använda när alla de upphovsrättsskyddade programmen slutat utvecklas?

 • Pingback: Uppdaterad länksamling om fildelning/integritet/IP-nummer mm | Bloggtidningen()