Organiserad brottslighet och svartjobb

En mängd personer i och kring Bandidos greps i för ett antal dagar sen i omfattande razzior i både Skåne och Västsverige. Anledning var misstankar om en betydande ekonomisk brottslighet av allvarligare art inom främst byggbranschen. Det handlar om förmedling av svart arbetskraft, bedrägeri, bokföringsbrott och skattebrott. Kanske inte helt olikt den typ av verksamhet som kan ha funnits på restaurangen Lilla Karachi.

Nu har åtta personer begärts häktade för bedrägeri mot Swedbank och för en svartjobbshärva. De två brotten har i sig inget med varandra att gör, men det rör sig om personer i samma kretsar. Om en av de åtalade, en 53-årig man skriver SVD så här:

Den 53-årige mannen är begärd häktad på sannolika skäl misstänkt för grovt bokföringsbrott, grovt försvårande av skattekontroll och grovt skattebrott i en omfattande svartjobbshärva. Enligt åklagaren har 53-åringen även överträtt det näringsförbud som utdömdes i april förra året då han fick ett och ett halvt års fängelse för inblandning i en svartjobbshärva inom bygg- och städbranschen.

Nu är detta inget nytt eller ovanligt. Det är vanligt att gangstergäng sysslar med ekonomisk brottslighet. Exempelvis är denna typ av brott det som Hells Angels-medlemmar främst har dömts för. Att man är verksamma i städbranschen är sen tidigare känt liksom att man samarbetar med folk anställda i bankväsendet för att genomföra bedrägerier.

Det är sånt här fusk inom restaurangbranschen, städbranschen och byggbranschen handlar om. Att få revisorer och andra att ljuga är i det läget en lätt sak. Men uppnebarligen finns det en del borgerliga företrädare som exempelvis Federley, PLC och Ingerö som tycker att man ska gynna eller blunda för företag som sysslar med skattefusk, svartjobb och fiffelverksamhet.

Intressant?
Borgarmedia: SDS1, SDS2, SDS3, SDS4, SDS5, HD1, HD2, HD3, GP
Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Advertisements