SF-Bio får väl göra som de vill

Det är väl klart att SF-bio kan stänga av Biotiders.se:s möjligheter att hämta information på SF:s egen sajt. Det är SF som bestämmer över sin egen sajt och den information som finns där. Ur den synpunkten tycker jag inte det hela är speciellt upprörande. Det är normalt kapitalistiskt, monopolistiskt uppförande.

Så himla smart är det nog däremot inte. Utan det är som Martin Jönsson i SVD skriver: SF:s reaktion är typisk för stela gammelmedier som tror att allting handlar om kontroll. I själva verket handlar det ju om samma reaktion från ett gammalt mediaföretag som när underhållningsindustrin med alla till buds stående medel försöker stänga The Pirate Bay (TPB). Det handlar om en industri som blivit frånkörd av utvecklingen och som om de inte ändrar sig kommer att bli lämnade på efterkälken och dö en långsam sotdöd.

Bloggat: Opassande, TDH, Vassa Eggen
Borgarmedia: SVD1, SVD2, DN
Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Mårten

  (Från en som undrar om detta inlägg tas med…)

  Visst SF får inte göra som de vill.

  Men du kan väl inte på allvar mena att det är normalt kapitalisktiskt uppförande att missköta relationen med de som hjälper en? SF kommer att sålla bort sig själva på detta sätt just tack vare fri konkurrens – från hemmabio, uthyrare och nedladdare…

  Och monopolism borde väl vem som helst som kommer från vänster gilla – hela ideologin bygger ju på centralism utan konkurrens. Så var är problemet?

  I fri konkurrens kommer den som skaffar sig monopol och missbrukar detta snabbt att straffa ut sig till förmån för alternativen. Vilket SF nu gör för öppen ridå.

  Utan fri konkurrens tillåts inga alternativ och monopolisten (i socialistens dröm: staten) kan vara precis hur usel som helst och ingen kan göra något åt det…

 • Mårten, jag vet inte vilket vänsterfolk du brukar prata med men jag minns inte ”centralism utan konkurrens” någonstans, inte ens i Marx skrifter.

  Problemet med att marknadsekonomin ska straffa ut såna här klåpare är ju att det går så förbaskat långsamt, om det ens sker alls. SF kan missköta sig ganska grovt och ändå upprätthålla monopolet.

  Skivbolagen, till exempel, har ju gjort det till en konst att konstant göra bort sig fullständigt. De till och med infekterar folks datorer med virus utan att blinka. Nu har det snart gått tio år utan att de visat några tendenser att försvinna.

  Jag röstar sällan vänster själv eftersom jag inte riktigt tror på de lösningar som presenteras, men att välja att blunda för problemet är ännu dummare.

 • Thomas Runfors

  Kommentarer från SF Bio:

  Det har funnits och finns ett antal sajter som vill publicera bioprogrammet på våra och andra biografer. Vi får ofta frågor om olika samarbeten och till alla har vi svarat: Vi ser positivt på att länka till vår hemsida men inte att s.k. djuplänka förbi startsidan. Det har varit så många som intresserat sig för detta att vi har lagt ut en länkningspolicy: http://www.sf.se/foretag/omsfbio/lankningspolicy

  Vår hemsida sf.se är en av Sveriges största nöjessajter och innehållet är attraktivt. Vi har liksom de flesta andra större sajter en försäljning av reklamplatser som ger oss ett bidrag till verksamheten. Sajten fungerar alltså både som en indragare till våra biografer och som en intäktskälla. Detta innebär att vår sajt är en integrerad del av vår affärsverksamhet. Vi anser att det inte är tillfredställande att andra väljer ut delar av vårt attraktiva innehåll och gör kommersiella vinster på det. Denna uppfattning är vi knappast ensamma om bland Sveriges större sajter.

  Vi har inget emot att man bygger upp en sajt och visar vilka filmer som visas och föreställningstider. Tvärtom, vi tycker naturligtvis det är roligt att det finns ett stort intresse för film och bio. Men vi måste dra en gräns vid djuplänkning där man inte tar hänsyn till hur vår sajt är uppbyggd utan endast plockar russinen ur kakan.

  Biotider.se har sedan starten djuplänkat in i vår sajt och vi har från början meddelat dem att vi är emot detta. De har inte hörsammat vår önskan. Vi har velat undvika juridiska processer och istället försökt att möte dem på deras egen spelplan och förhindra djuplänkning rent tekniskt. Sedan några månader har vi därför en teknisk lösning som hindrar djuplänkning till vår sajt.

  Vi anser att Biotider ger en felaktig beskrivning när de lägger skulden på oss för att de valt att släcka sin sajt. Biotider har bedrivet en egen affärsverksamhet på det innehåll som vi och andra har skapat och beslutet att avsluta den verksamheten är helt deras eget.

  Vi har som sagt inte krävt att de skall stänga sajten – däremot har vi försökt att skydda vårt innehåll enligt vår länkningspolicy. Vi har slagit vakt om vårt unika innehåll och vidtagit åtgärder för att förhindra att andra kapitaliserar på detta. På detta sätt är vi inte unika eller bakåtsträvande. Debatten om bioinformationen på nätet triggar oss att göra Sveriges största filmsajt sf.se ännu bättre.

  Thomas Runfors
  Informationschef
  SF Bio AB

 • Elvine

  Oj, Thomas, du jobbar verkligen hårt idag. Bra, det lär behövas. För du inser väl var filmälskarna tar vägen om de blir förbannade på det enda företaget som erbjuder film på bio?