Islamofobin banar väg

Islamofobin i media, hos liberaler och konservativa är några av de saker som banar väg för Sverigedemokraterna. Det är det senaste som Andreas Malm skrivit om i DN.

Men min uppfattning är att både Expo, som Malm hänvisar till, och Andreas Malm överdriver islamofobin i Sverige. Lite på samma sätt som Dilsa Demirbag-Sten överdriver samhällets flathet mot hedersmord och islam, fast med omvända tecken.

Men det är inte islamofobin i sig som är den stora faran. Det är inte islamofobin som eventuellt kan möjliggöra att Sverigedemokraterna hamnar i riksdagen. Det är istället den politik som orsskar en möjlighet för islamofobi att växa fram. Den politiken är den stora faran. Det handlar om borgarregeringens privatiseringar, nedskärningar och försämringar. Det är den politiken, som gör det sämre för vanligt folk, som är grogrunden för rasism och islamofobi.

Jag är inte speciellt förvånad över att Expo inte förstår det sambandet, men desto mer förvånad över att Andreas Malm inte fattat det. Eller i alla fall inte ger uttryck för att förstå sammanhangen.

Vi kan endast stoppa SD om det blir en politik som gynnar de fattiga i Sverige. En politik som återställer välfärdsstaten, som stoppar nedskärningar och privatiseringar. Endast så kan Sverigedemokraterna stoppas.

Men det är klart att islamofobin används av Sverigedemokraterna som ett medel att nå framgång. Folk som upplever sig klämda tar gärna till sig enkla lösningar. Och genom att gynna och föra fram islamofoba uppfattningar (utan att kanske ha dem själva) så går både liberaler och konservativa SD:s ärenden.

Intressant?
Bloggat: Jinge, Björnbrum,
Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Advertisements
Gilla Anders_S på Patreon!

3 Svar på “Islamofobin banar väg”

  1. Hej Jag har förståelse för att många är skeptiska/rädda för islam. I många länder med islamskt styre får man räkna med att bli mördad om man öppet bekänner att man är kristen. I t ex Gaza mördar Hamaz öppet kristna och misshandlar dem som vågar vara vän med dom. I Turkiet, Iran, Saudi och många fler länder kan kristna räkna med samma behandling. I detta sammanhang känns Muhammedteckningar mycket harmlösa.

Kommentarer är stängda.