Orsakerna är alls inte okända

För sjunde dagen har det varit kravaller i Köpenhamn. Borgartidningarna envisas med att säga att orsakerna är okända. Polisens upprepar samma sak. Men det är inte sant. Orsakerna är kända och uppenbara.

 1. Danmark har en regering som för en rasistisk politik.
 2. Polisen har under en längre tid trakasserat invandrarungdomar i vissa stadsdelar
 3. Behandlingen av de misstänkta för mordhoten mot Muhammedtecknarna underblåste en redan instabil situation

På Nörrebro, där oroligheterna varit värst, har det tidigare funnits en mängd konflikter mellan ungdomar och polis. Något som kunnat fungera som en slags ”inspiration” och som en delförklaring.

På sikt är den enda lösningen att den danska regeringen förändrar sin rasistiska politik. I det kortare perspektivet är det svårt att veta exakt vad som ska göras, men det troliga är att om man tar det relativt lugnt från myndighternas sida kommer kravallerna att ebba ut. Dock måste naturligtvis polisen ingripa när ungdomar tänder eld på saker eller ägnar sig åt skadegörelse.

Läs mer hos Modkraft.

Intressant?
Bloggat: Joakim Hörsing,
Borgarmedia: DN1, DN2, DN3, SDS, HD1, HD2, HD3,
Andra bloggar om: , , , , , , ,

Advertisements
 • Dansk i Sverige

  ”Danmark har en regering som för en rasistisk politik.”
  Vil du hjälpe mig definere vad rasisme är ? Och helt konkret peka på en lag i DK som är rasistist?

  Jag säger inte att där inte finns rasisme i DK. Det gör där (som det finns i Sverige…usch, där finns många äkla bloggor). Men lagen och även regeringens politik är faktisk lika för alla danska medborgere i DK. Lagen är så klart inte lika för dom som inte har fået medborgerskab (om du t. eks. gör hård kriminailtet kan du slängs tilbaks var du kom ifrån), men det gäller ju även för tysker, kinesere och…

  Jag stöder inte den aktuelle danske regeringen, men jag mener faktisk att Danmark (och Holland också) är bättre på väg än Sverige… Jag mener, slutta behandla alla invandrare som ofrer; som någon som inte kan, som ska ha mer hjälp än andre. Slutta bara ge samhället skulden. Det bara forstärker allas syn på invandrare och deres syn på sig själv, som ett problembarn.

  Om man tänker på hur många invandrare som har kommit til USA gennom tiden, vill jag påstå att dom ar en betydligt bättre integration än i Europa! Jag tror som i USA att vi ska ge mycket mer ansvar till invandrere och ställe mycket större krav.

 • Anders_S

  USA har faktiskt ingen integration alls i praktiken. Man har så att säga parallella samhällen istället. Frö at integrerar exempelvis italienare har det tagit nästan 100 år i USA (och det är fortfarande bara partiellt). I Sverige gick det på mindre än 50.

  http://www.zaramis.nu/blog/2007/11/24/en-del-kronikorer-gor-mig-trott/

  Rasistiskt (bara ett exempel): Man får i praktiken inte gifta sig med vem som helst. Folk flyttar till Sverige av den anledningen.

 • Dansk i Sverige

  Inte rasistisk ! Det är ju samma lag för mig också…jag kan inte heller gifte mig med någon under 24 från ett annat land.
  Forstår vad du mener med USA. Men känner mig ändå säker på att en gennomsnitlig muslim i USA är mer nöjd och känner sig mer integrared än en europäisk.

 • Sluta_Hymla

  Men sluta med ert vänsterflum. Illusionerna från 1968 är längt borta – öppna ögonen:

  http://jp.dk/indland/krimi/article1268662.ece

  ”Hvorfor s?¶tter unge indvandrere ild til biler og bygninger?”

  ”Heller ikke kultursociolog ved Syddansk Universitet Mehmet Necef er enig: ¬ªJeg er så tr?¶t af at h??re forskere og eksperter forklare, at unge indvandrere diskrimineres. Det er den samme plade, som de har spillet de seneste 30 år, og det er noget vås,¬´ siger han.”

  ¬ªFor?¶ldrene har også deres del af ansvaret…¬ª

 • Olbap

  Anders S tror att han kommer att få en most-prefered-treatment när muslimerna tar makten i Europa och Sverige – stackare… Fattar inte herr Svensson att muslimer HATAR vänstermänniskor? Fattar inte herr Svensson att han är en nyttig idiot i islams tjänst?