Osannolikt på Lärarhögskolan i Stockholm

I alla fall om vi ska tro Maciej Zaremba i DN:

Samma månad anmälde studenten Granberg högskolan till Handikappombudsmannen. Han var diskriminerad på grund av funktionshinder, klagade han. Högskolan har visserligen utrustat honom med diverse hjälpmedel och beviljat längre tid vid tentamen. Men när han skulle praktisera på en förskola blev det stopp. Personalen vägrade, de uppfattade honom som ytterligare ett barn i gruppen. Granberg klandrar dem inte, han lider av både Aspergers syndrom och uppmärksamhetsstörning (adhd), har svårt att ”tolka krav och åsikter som inte sägs eller skrivs på ett tydligt sätt” och även problem med koncentrationen i ”röriga och stressande miljöer”. Men han menar att högskolan skulle ha försett honom med en assistent under praktiken. Och när det inte fanns resurser till det och skolan meddelade att han måste bedömas som alla andra, anmälde han diskriminering.

Personligen tycker jag nog att Granberg borde fundera på om han är lämplig som lärare. Alla är faktiskt inte det. Kanske borde han inte ens gå på lärarutbildningen därför. Att han anmäler skolan för att han är olämplig som förskollärare är ju helt sanslöst. Han borde ju istället tacka högskolan och förskolan för att de visat honom att han är olämplig som lärare.

Och självklart ska man ha rätt att kräva av en lärare att han kan svenska ordentligt. Att anmäla en högskola för att man inte klarar språket verkar ju hur knäppt som helst:

Trakasserierna består i att Lärarhögskolan har avrått Darabi från att fortsätta utbildningen till svensklärare. Det är skolan skyldig att göra, när ”ansvariga lärare … bedömer att studenten är olämplig att utöva det yrke som utbildningen syftar till. Beslutet att avbryta utbildningen ligger hos studenten”, står det i Studentens rättigheter och skyldigheter.

När Darabi skulle praktisera på en grundskola upptäckte lärarna att hon hade svårt att uppfatta vad barnen sade. Och när bokstaven ”V” skulle läras ut till första­klassarna förstod inte lärarkandidaten orden ”vik” samt ”virka” i läroboken. Där någonstans gick gränsen för lärarna på denna förortskola. Det blir svårt för Darabi att lära barnen ett språk som de redan behärskar bättre än hon, antydde de. Då fick de höra från Darabi att de var rasister.

Darabi borde ju också ha tackat skolan för att de uppmärksammade henne på att hon var olämplig som lärare.

Ja alltihop verkar taget ur en surrealistisk roman. Det blir inte mindre vridet i nästa artikel av Zaremba, om Queerteori och Lärarhögskolan i Stockholm. Och nog blir det jobbigt och förvirrat om man ska leva enligt queerteorier om det är detta som dessa innebär:

Lärarstudenten Johan Nilsson, som hävdar att ”det är queerteorin som gäller”, beklagar att han inte kan tipsa mig om dess urkunder. Han hänvisar till en poppig debattskrift och en tidningsartikel. Desto ivrigare berättar han hur man skall bekämpa heteronormen. ”Om du till exempel i fikarummet säger ‘I går åkte vi ut till landet’ så bekräftar du heteronormen”, säger han. Begriper jag inte? ”Eftersom du är man tar alla för givet att du åkte med en kvinna.” Men om det råkade vara en kvinna? ”Då skall du säga: ‘I går åkte vi ut på landet, jag och min partner – som är en kvinna.’ ”

Johan Nilsson är helt puckad faktiskt. Det spelar väl ingen roll om man åker med en kvinna eller en man, en tiger eller en åsna. Eller vad andra tror om vem du åker med. Det är humor på hög nivå det här. Om det inte vore för att det får konsekvenser. Vi får ut en massa dåliga lärare. Något vi definitivt inte behöver.

Alla är inte lämpliga som lärare. Alla ska inte kunna bli lärare. Och ja, det är bra om lärarna kan svenska. Och de fall Zaremba beskriver verkar inte handla om diskriminering. Det kan finnas andra fall där det gör det. Men det skriver Zaremba inte om. I alla fall inte denna gång.

Intressant?
Bloggat: Badlands, RoyaMatilda, Utsikt från höjden, Björnbrum, Jonas Mosskin, Peter Karlberg, Kulturbloggen,
Borgarmedia: SVD1, SVD2,
Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Advertisements
 • Pingback: Sagor från livbåten » Bloggarkiv » Endast tårna har markkontakt i verkligheten, och de är alla ömma!()

 • Gunnar Karlsson

  Är det verkligen möjligt få tillräckligt bra gymnsiebetyg för komma in på Lärarhögskolan eller andra likvärdiga utbildningar utan att kunna svenska ordentligt?

 • Ja du, det går många kufiga typer på Lärarhögskolan..

 • Gunnar: Intagningspoängen på lärarhögskolan är låga. Jag skulle gissa att alla sökande kommer in, vilket skulle innebära att det räcker med godkänt betyg i de ämnen som krävs för att man ska vara behörig. Och att få godkända betyg på gymnasiet kräver inte särskilt stora kunskaper.

 • Pete

  Vem är förvånad… Om man kan anmäla hur som helst utan några konsekvenser för sanslöst dumma anmälningar så kommer det alltid finnas idioter som utnyttjar systemet.
  Mer makt åt lärarna så att de faktiskt får säga vad som är korrekt utan att anmälas och bli offer för ogrundade utredningar.

 • 1. Visst kan man bli antagen till Lärarhögskolan utan att behärska svenska. Ens i närheten, faktiskt. Det har jag sett många exempel på. Gymnasiebetyg sätts ju om inte annat av samma lärare som undervisat eleven. Inte sällan utövar föräldrar och rektor dessutom påtryckningar. Godtycket är på många håll massivt. Sedan har vi problemet med att en och samma ämneskurs på olika program inte alls är likvärdig i verkligheten.

  Utan studentexamen eller annan av den enskila skolan oberoende betygssättning, och utan tydliga samt objektiva betygskriterier (dagens är vansinnigt luddiga och därtill vanligtvis orealistiska) kommer detta ofantliga systemfel också att bestå. Sedan måste yrkesgymnasiet få slippa akademiska pretentioner.

  2. Till Svensson: du skrev helt nyligen en kommentar på bloggen Beska droppar (som jag förestår). Vi skulle ha missförstått ditt inlägg om Zaremba. Jag hade inte själv stått för det inlägg du kritiserade, men tog mig nu en titt på saken. Du hade rätt. Alldeles. Jag har därför plockat bort hela inlägget ifråga och skrivit ett eget, där du inte angrips.

 • Pingback: Tokhögern är kränkt | Svensson()

 • Pingback: Zaremba pekar på problemet | Svensson()

 • Pingback: Esbati och Linderborg gör det enkelt för sig | Svensson()

 • MarcoD

  Som ursprunglig invandrare från Italien måste jag säga att Zaremba BEHÖVS i Sverige

  likhetsfeministerna skulle annars få tala lite väl ostört

  bravo Zaremba !