Ljuset kommer inte längre från Norge

Mikael Nyberg recenserar Aron Etzlers bok Trondheimsmodellen i Aftonbladet under rubriken ”Så kan vänstern vinna”. Ett tema jag tidigare skrivit om Norge, Trondheimsmodellen och SV på. Men Mikael Nyberg nämner inte SV vid namn i sin artikel. Vilket jag tycker är konstigt, för SV:s valframgångar var det sätt som ljuset från Norge manifesterade sig.

Han beskriver däremot hur man delvis misslyckas i Norge med exempel från Etzlers bok, därför att man, trots att man driver krav med folkligt stöd, inte har nåt folk bakom sig:

Etzler beskriver hur norska LO efter valet 2005 bevakade den nya regeringen och stoppade förslag till sociala försämringar. Det utlöste en mediekampanj mot LO-ordföranden Gerd-Liv Valla. Efter en tvist med en anställd, upphöjd till skandal av Verdens Gang, kunde hennes motståndare göra sig kvitt henne.

Det räcker inte att apparaten rör på sig. Valla drev krav med folkligt stöd, men hon hade inte ett folk i rörelse bakom sig. Då var hon utlämnad åt palatsintriger och mediedrev. Sådana är villkoren i de översta samhällslagren. Stilla dig – och svik löften och förhoppningar – eller börja i en annan ände. Det är valet. Ett trettioårigt tålmodigt arbete i förorterna har större utsikter till framgång.

För även om idéerna i Norge är bra så räcker det inte . Det krävs ett tålmodigt massrörelsearbete. Det krävs att folk själva vill förändra.

Där kommer holländska SP in. Enligt Etzler och Nyberg har detta parti lyckats med just detta. Efter 30 år massrörelsearbete har man nått framgångar. Men enligt den insyn jag har i holländska SP så skönmålar Etzler delvis partiet. Visst är det så som han skriver, men det är inte problemfritt. Man har haft problem med en i praktiken korrumperad parlamentsledamot, med bristande interndemokrati (partiet var faktiskt en gång ett maoistiskt parti). Dessutom har partiet sakta men säkert gått åt höger när det gäller en praktiska politiken. Trots dessa problem måste man nog ändå se partiet som en framgång.

I Norge däremot har det fortsatt gå åt skogen. Efter att SV burits fram av vänstervindar i förra stortingsvalet i Norge så gick det dåligt i de lokala valen därefter och i opinionsundersökningarna ser det än värre ut. Problemen för SV har orsakats av att man satt sig i en regering tillsammans med Arbeiderpartiet där man inte uppfyllt de krav och löften som ställdes i den valkampanj som partiet till segern i stortingsvalet. Och i valet mellan ett litet och ett stort socialliberalt parti, så väljer naturligtvis väljarna det större.

Sammantaget är nog Nybergs recension och tankar lite sent påkomna. Tiden har gjort en del av det som står i Etzlers bok överspelat och felaktigt. Ljuste komerm inte längre från Norge på samma sätt som tidigare. Men nog kan vi lära en del av Norge. Grunderna är rätt i det Nyberg och Etzler skriver. Folkörelselinje och masslinje. Det är vänsterns väg framåt.

Intressant?
Bloggat: Aron Etzler,
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Lustigt sammanträffande att Nyberg recenserar Etzlers bok just nu, när jag tog upp den i Fria Tidningar i helgen. Självklart ett rent sammanträffande, men lustigt ändå.

  • Anders_S

    Greider skrev i Arbetaren i torsdags om den. Så det är många på en gång. Kolla på Arons blogg.

  • Missade det. Ska ta en titt.