Medborgarlön – javisst

Apropå Miljöpartiets förslag om statlig a-kassa och sammanslagning med socialbidrag och sjukkassa så skrev DN i en ledare:

Att förstatliga socialbidraget är däremot ingen bra idé. Det riskerar då att bli den medborgarlön som miljöpartisterna fram till nu har slagits för. Men socialbidrag är inte och skall aldrig bli något som ens liknar medborgarlön. Tvärtom bör samhället göra vad det kan för att få bort så många som möjligt ur detta passiviserande och destruktiva bidragsberoende.

Dvs, man vädrar sina fördomar mot människor som betraktas som slöa och slappa. Min erfarenhet är att de flesta människor är motsatsen till detta istället är man aktiva och positiva. Därför är Miljöpartiets förslag bättre än DN:s och det förslag som regeringen Reinfeldt tidigare hade. Därför att det utgår från en positiv syn på människor och då blir det naturligt med ett förslag som liknar medborgarlön.

Det ledaren i DN gör att visa förakt för människor. Sånt leder inte ett samhälle framåt.

Bloggat: Danne Nordling,
Andra bloggar om: , , , , ,

Advertisements
  • Gustav

    Det här med garanterad försörning och stöd av olika slag är ett intressant ämne och det finns inga lätta, problemfria lösningar eller Alexanderhugg att ta till. DN gör det enkelt för sig som vanligt, men faktum är att det finns gott om idéer och funderingar om detta även i en del liberala och konservativa läger.

    Ett exempel:
    http://www.nytimes.com/2006/11/23/business/23scene.html

  • Tyvärr är det det vanligaste argumentet mot medborgarlön -inget alls. Begreppet används hos motståndarna som något intrinsikalt dåligt, jag har fortfarande inte hört någon som kommit med något hållbart argument för varför det skulle vara dåligt. Utopi? Javisst. Men utan utopier har vi ingenting att sträva mot. Förutom, som idag, en så hög produktion som möjligt (vilket strider aningen mot idén att spara på jordens resurser)…