Hotande storkrig?

Enligt DN kan ett storkrig ligga på lur i den nordandinska regionen i Latinamerika. Detta beror på det bombanfall om Colombias regering utförde på anmodan från USA mot delar av FARC som befann sig i Ecuador.

Det cirkulerar uppgifter om att Chávez skulle finansiera FARC-gerillan. Uppgifter som kommer från USA och som jag ser knappast kan betraktas som trovärdig. USA är ju välkänt för att ljuga för att få igenom sin vilja (jmfr invasionen av Irak). Chávez förnekar att Venezuela på något sätt skulle finansiera FARC-gerillan.

Jag ser DN:s uppgifter och spekulationerna om ett storkrig som amerikanska försök att provocera fram krig och uppgifterna om Venezuelas stöd till FARC som ett sätt att försöka legitimera ett colombianskt angrepp på Venezuela. Ett colombianskt angrepp som representanter för USA-imperialismens intressen. Intressen som inbegriper att störta Chávez och desutom störta Ecuadors president Correa.

Det hela är mycket problematiskt och den tvivelaktiga organisationen FARC används som en bricka i spelet för att motivera angrepp på Venezuela och Ecuador. Det finns i sammanhanget ingen anledning att tro på US-amerikanska uppgifter som stöd till FARC från Ecuador och Venezuela. Dessa påståendet är bara en del i ett propagandakrig gentemot de radikala och demokratiskt valda regeringarna i dessa länder.

Intressant?
Borgarmedia: SVD, PDK,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements

8 Replies to “Hotande storkrig?”

 1. Jag har oxo funderingar i den riktningen. Men frågan är om USA har kapaciteten? Man är djupt inblandade i Irak och Afghanistan, länder som man redan ockuperar. Dessvärre det sistnämnda även med svensk hjälp.

  Man har ett antal örlogsfartyg utanför Iran/Irak och nu har man sänt delar av flottan till Libanon/Syrien för att avskräcka diverse för inblandning när Israel går in i Gaza för att döda Hamas och etniskt rensa området från palestinier.

  Mja, allt detta talar emot inblandning i Latinamerika, men osvuret är bäst eftersom vi vet vilka som har makten i Imperiet.

 2. Det blir inget storkrig. Inget av länderna har några direkta offensiva resurser – framför allt inte Venezuela efter det att Chavez rensade ut så många högre officerare.

  Samtliga länder är fr.a. svaga på flygvapensidan och vad gäller pansar.

  Däremot kan det säkert bli fler räder från Colombias sida. Man har alldeles excellent utbildade specialstridskrafter i sina Brigada de Fuerzas Especiales…

  /Erik

 3. Tveksamt resonemang att detta skulle vara en USA ledd konspiration mot Venezuela och Equador. Vad har amerikanerna att vinna på det? Amerikanerna ser nog gärna att FARC försvinner men är mest intresserade av att narkotikaflödet från sydamerika minskar. Chavez brukar vara större i ord än i handling tex så säljer han fortfarande olja till USA trots att han regelbundet fördömer USA i starka ordalag. Sedan vill jag bara påpeka att Uribe också har valts i demokratiska val.

 4. Chavez bör ha ett intresse av att samarbeta med FARC eftersom de delvis har gemensam ideologi, men framför allt gemensamma fiender. Samtidigt kan jag inte se USA:s intresse i att starta ett krig i sitt närområde. Visst, USA gillar inte Chavez (delvis av goda skäl), men de har värre problem och större fiender. Av det skälet verkar det troligare att uppgifterna är sanna än att de är medveten desinformation. Sen kan de såklart vara felaktiga också.

  Hälsar

  Magnus

 5. Jag måste bara kommentera…

  ”Jag ser DN:s uppgifter och spekulationerna om ett storkrig som amerikanska försök att provocera fram krig och uppgifterna om Venezuelas stöd till FARC som ett sätt att försöka legitimera ett colombianskt angrepp på Venezuela.”

  Jag kan bara inte hålla med om provoceringen från USA sida… Anders, lär dig lite spanska och håll dig ajour på de uttalanden som gjort och vad som har hänt, jag ska berätta kort…

  Chavez har de senaste dagarna varit i extas med personliga påhopp på både USA och Colombia… Både Ecuador och Venezuela har mobiliserat militärt mot Colombias gränser… Colombia har inte gjort truppförflyttningar mer än till de större städerna för att skydda sin egen befolkning mot FARC…

  Jag får inte riktigt ihop det med ”amerikansk provokaton”?
  Är väl snarare tvärtom så att Venezuela provocerar USA?

  Vidare får vi också sätta oss in i situationen. Allt utlöstes då Colombia äntligen lyckades döda en av de högsta ledarna för världens största terroristorganisation (farc övergav på 60-talet de seriösa tankarna på revolution och frihet)… Varför blir Venezuela så upprörda kring det om det inte beror på att man vill provocera? Eller beror det på att man faktiskt stöder terroristorganisationen FARC?

  Anledningen att Ecuador inte informerades och ombads genomföra aktionen berodde på att tidigare försök att göra detta misslyckat då FARC informerats i förtid om anfallen… Jag tycker en eloge ska ges till Colombia som tidigare haft problem med infiltration vid delikata anfall!

  Sen går det alltid att diskutera hur demokratiska staterna Ecuador och Venezuela är… men det är en annan diskussion…

 6. ”Är väl snarare tvärtom så att Venezuela provocerar USA?”

  Eh, va? Hur är det en provokation mot USA när dess allierade raidar ett land som är allierat med Venezuela?

  Det om något är konstig logik!

 7. ”Hur är det en provokation mot USA när dess allierade raidar ett land som är allierat med Venezuela?”

  Nei, mens Chavez har provoseret USA og Spanien og Colombia flere ganger

 8. Tar du med överlåtandet av landets naturtillgångar till landet själv eller vilka provokationer syftar du på? Undrar var gränsen går för att låta anfalla ett annat land under terrorismflaggan.

Kommentarer inaktiverade.