Israel och Colombia

Tre regimkritiska kubaner, Celia Hart, Ydalberto Ferrera och Juan León Ferrera har tagit ett uttalande där de protesterar mot Colombias agerande gentemot Ecuador. I uttalandet står bland annat:

1. Our Revolutionary Government (here in Cuba) should be put at the service of the Ecuadorian people to support the armies of the Republic of Ecuador and the Bolivarian Republic of Venezuela.
2. Our Revolutionary Armed Forces, the most experienced in the Continent, led by Army General Raúl Castro, should be publicly mobilized to assist the insulted people of Ecuador, in permanent solidarity with the Armed Forces of the Bolivarian Republic of Venezuela.

och:

4. Colombia must be prevented from becoming an imitator of the Zionist state of Israel even if we must shed our own blood to that end, and we should be the first to face the consequences… because we were the first to suffer their effects.

Jämförelsen med Israel är intressant och viktig ur flera aspekter. I mellanöstern fungerar Israel som USA-imperialaismens förlängda arm och landet utövar sitt förtryck mot palestinierna och utför sina attacker mot Gaza med USA:s stöd och godkännande. isarel hjälper USA att genomföra USA:s imperialistiska politik i området genom sin närvarao och sin förhållandevis starka militär.

Samma funktioner börjar Colombai få i norra Sydamerika där landet ligger omgivet av länder som inte är så förtjusta i USA. Colombias anfall på Ecuador och utvecklingen därefter i Venezuela och Ecuador måste ses i detta ljus. Länderna inser att Colombais agerande fått klartecken från USA och agerar kraftfullt för att inte Colombia ska få för sig att agera på samma sätt som USA-imperialismens ombud agerat på andra ställen, som Israel i Palestina och Etiopien i Somalia.

Men detta är inte den enda koppling som finns mellan Israel och Colombia. Israel har sen länge varit den största leverantören av vapen till Colombia och man har också utbildat delar av den colombianska armén i konsten att bekämpa ett motsträvigt folk och gerillatrupper. Allt med USA:s stöd förstås.

Så den jämförelse som de tre kubanerna gör mellan Colombia och Israel är inte tagen ur tomma luften utan har verkliga och reella orsaker.

Det är samma US-amerikanska politik vi ser i Mellanöstern och i norra Sydamerika. Samma USA-imperialism, bara olika lakejer.

Intressant?
Läs vad som är bloggat om Palestina och Gaza: Rawia Morra, Motbilder, Esbati,
Och om Colombia: BiologyandPolitics, Frasse1, Frasse2,
I borgarmedia om Palestina: SVD1, Dagen, SDS1, DN, PDK,
Och om Colombia: SVD2, SVD3, SDS2
Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Advertisements

3 Replies to “Israel och Colombia”

  1. Celia Hart has opened doors for Trotskyism in Cuba.

    Nicaragua has broken ties with Colombia today.

    I posted on this subject.

    Comradely Regards

  2. En liten kommentar på kvällskvisten…du har nog gjort en korrekt analys över det som sker i sydamerika. Men observera att det vanliga religionstramset inte är aktuellt när det gäller sydamerika. Så den gemensamma nämnaren vad är den..import av olja till USA? Export av vapen från USA som betalning för oljan? Kanske räcker den enkla analysen över USA:s utrikespolitik. Så lösningen för en fredligare värld är nog den gröna vägen som bl.a. Gore försöker visa amerikanerna.
    Jag har en svag aning om att även religionsmotsättningar försvinner när inte vapenindustrin ligger och eldar på konflikter. Kanske naivt skrivet. Men beroende typ oljeberoende skapar märkliga beteenden hos människan….

Kommentarer inaktiverade.