Åtta döda israeler mer värda än 120 döda palestinier?

Medias nyhetsvärdering är verkligen smutsig och rasistisk vad det gäller konflikten i Palestina. När 8 israeler dödas hamnar det högt upp på första sidan och diskuteras i alla Tv-soffor. När mångdubbelt fler palestinska civila dödas så får bloggare kämpa för att det ska bli förstasidesstoff.

Det är bedrövligt att svenska media på ett så uppenbart sätt tar ställning för förtryckaren i konflikten Israel – Palestina. Så öppet värderar medborgarna i förtryckarlandet högre än de förtryckta människorna. Det är faktiskt vanhedrande för svenska media. Vandhedrande att man tar ställning för en förtryckar- och ockupationsmakten genom en rasistisk och islamofob nyhetsvärdering.

Det är Israel som är skurken i sammanhanget. Det är Israel som ockueprat land som inte är deras. Det är Israel som förtrycker, fängslar och mördar de flesta civila offer. Det finns lösningar och vägen till de lösningarna stavas förhandlingar med den palestinska regeringen.

Svensk media skämmer faktiskt ut sig när det gäller nyhetsvärderingen i Palestinakonflikten. För alla människor är lika mycket värda och alla civila som dödas är lika mycket offer. Så är det tvyärr inte i den nyhetsvärdering som de svenska tidningarna håller sig med. Tyvärr är inte heller dansk eller norsk media speciellt mycket bättre. (nåja norsk är väl något bättre)

Intressant?
Bloggat: Rawia Morra, Motbilder, Astudillo, Axel Sandin, Helle Klein,
Borgarmedia: SVD1, HD, PDK1, PDK2, Dagen1, Dagen2,
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Pingback: Skillnad på terrorister och terrorister « Rawia Morras Blog()

 • Herregud

  Du har ikkje skj??nt en dritt. Alle vet at israel har ansvaret men med Hamas på den ene siden blir det aldri fred. Israel ??nsker fred, Hamas vil aldri ha det. Take a pick, hva ville du ha gjort he? Fan ikke så lett å vere israeler heller.

 • Jag tycker du normalt brukar vara rätt sansad i din bedömning av saker och ting, men nu tycker jag du börjar yla med vargarna.
  Har du missat allt det som svenska media rapporterat om Israels attacker i Gaza den senaste tiden, ja då borde du vara både blind och döv.

  sydsvenskan.se/varlden/article306181.ece

  Och skulle man värdera nyheter om mord och död efter antalet personer som dödats, ja då skulle kanske Palmemordet inte varit så hett nyhetsstoff.

 • Herregud

  Norsk media er ekstremt venstre orientert. Ikke et ord om at tusenvis av kassam raketter har dundret ned over israelsk jord i mange måneder.

 • Att förhandla med terrorister /*tagit bort fördomsfull parentes*/ #AS är ju inte helt lätt har historien visat. Och så länge ingen av de två parterna vill kompromissa och förhandla (Israel är alltför tjurigt inställda) så kommer konflikten att fortsätta. Det är ingen av de två parterna som i nuläget är bättre än den andre och att tala om förtryckta och förtryckare i det här sammanhanget visar bara på en beslöjad och dimmig politisk hållning utan någon större insikt. Men å andra sidan ‚Äì sen när har kommunismen lyckats hålla sig med insikt!

 • anders

  Det var extremt mycket rapportering om det som skedde i Gaza, i flera dagar i varje ekotsändning, och mycket i tidningar och SVT också. Dessutom två ensidiga dokumentärer om livet i palestina. Vet inte vad mer du kan begära

 • Herrefan

  Till Herregud — svenska medier skriver väldigt lite om raketerna också, likaså om att det är krigsbrott att använda raketartilleri mot civila områden — samt att använda civila som sköldar vid strider.

  Däremot brukar svenska medierna ta upp när israel svarar på raketanfallen — och då nämns att det skjutits 50 raketer/dag sista veckorna strax innan slutet av artikeln, som nästan ingen läser…

  Som vidare exempel har svenska medier sista dygnet kliniskt undvikit att nämna firandet i Gaza av att en bunt barn sköts på nära håll. (I motsats till t.ex. BBC, NY Times AP m.fl.)

 • Jonatan

  Det har visat sig att båda sidor i denna konflikt tycker att media vinklar sin bevakning till andra sidans fördel. Jag har i alla fall varken missat av Gaza eller dödsskjutningen på den judiska skolan. Trist och paranoid inställning från din sida att reagera så på en tragedi.

 • iller

  Svensson har rätt: För ett par veckor sedan dödades en israelisk student av en raket. För det fick massor av palestinier plikta med sina liv. Lika oskyldiga de, som israelen.
  Herrefan: Sista påståendet stämmer inte. Cecilia Uddén berättade just detta i ekot i dag.
  De hemmagjorda Kazamraketer som skickas från Gaza har dessbättre oerhört dålig träffsäkerhet och det är sällan någon skadas eller dör i de Isrealiska byar som ligger inom dess räckhåll.
  Kobolt: Visst är det skillnad mellan staten Israel, som har en stark militärmakt uppbyggd av bland andra USA och det splittrade och fattiga palestinska samhället. De palestiner och andra araber som bor i Israel har inte mycket att säga till om där. Så visst kan man tala om förtryckare och förtryckta.

 • Anders_S

  Till flera som tycker att jag överdriver. Ni har missat en sak i mitt inlägg. Jag menar att bevakningen av Gaza-händelserna blev lika bra som bevakningen av skolbombningen i Israel på grund av att vi bloggare tvingade fram en bättre bevakning, vilket också SVD verkar hålla med om eftersom de tagit in en artikel på det temat.

  Dvs hade media bestämt själv hade bevakningen av Gaza-händelserna varit dålig.

  Specifikt till Jonatan, jag följer inte Expressen/GT på reguljär basis (jag har en gammal dator och sajten är grymt trög och dessutom har den ingen koppling till Twingly) och kan därför ha missat hur det ser ut i den tidningen. Det finn självklart undantag från mina generaliseringar.

  Det är dessutom olika från tidning till tidning. Exempelvis tycker jag DN: nyhetssidor är sämre än SVD:s och SVD:s ledarsidor är sämre än det mesta.

  Men vinklingen i mitt inlägg är klart en stark kritik mot islamofobisaka bedömningar från de svenska tidningarnas sida och jag förstår att ni missat passusen med bloggarnas påtryckningar.

 • Pingback: Palestina: Om detta må vi berätta « Roya och Matildas blogg()

 • Pingback: Chomsky på Youtube « Trottens Betraktelser()

 • Fredsvän

  Svensson skriver: ”lösningarna stavas förhandlingar med den palestinska regeringen.”

  Hamas har deklarerat att om Israel lämnar Västbanken och Gaza så kan de få en vapenvila. De är inte tal om en permanent fred och erkännande. Vad ska Israel förhandla med Hamas om samtidigt medan raketerna kommer farande, upphörandet av sin existens? För att knyta an till en annan konflikt, detta är förklaringen till varför Kosovoalbanerna har fått betydande stöd från väst medan palestinierna saknar det, Ksovoalbanerna erkänner den andra sidans (Serbiens) rätt att existera.

 • Fredsvän

  Jag kan förstå varför fördömandet mellan åtta döda israeler är annorlunda än 120 döda palestinier.

  Läs första tilläggsprotokollet till Genevekonventionerna.
  Artikel 48 – Grundregel (distinktionsprincipen)
  ”I syfte att tillse att civilbefolkningen och civil egendom respekteras och skyddas skall de stridande parterna alltid göra åtskillnad mellan civilbefolkning och kombattanter samt
  mellan civil egendom och militära mål samt följaktligen rikta sina operationer enbart mot militära mål.”

  Israel riktar sin angrepp mot militära mål, medan Hamas skickar missiler utan åtskillnad. Civila förluster är en tragisk konsekvens av alla våldskonflikter, men är inte brottsliga så längre proportionalitetsprincipen följs (artikel 51). Vid en rättslig bedömning är det möjligt att en del av Israels handlande skulle bedömas som brottsligt, medan Hamas våldsanvänding i dess helhet är brottsligt. Hamas skulle vara en lätt match för en åklagare, då organisationen uttryckligen har sagt att såväl civila som militärer i Israel är legitima mål för våldsattacker. En åklagare skulle ha det betydligt svårare med Israel. Vem vill stödja förbrytare?

  Den dagen Palestinska företrädare slutar attackera civilbefolkning, endast kräver Västbanken och Gaza och är beredda att erkänna Israels rätt att existera kommer de få fred och om det spelar någon roll – mitt fulla stöd. Fram till dess förblir de förbrytare och terrorister.

  Sanningen är likväl att förlusten av ett barn, familjemedlem eller vän är lika stor för en Israel som en Palestinier. De bryr sig mindre om juridiken och vad omvärlden tycker. För deras skull väntar jag på den dag där Hamas värderar intresset av fred och välstånd i Palestina högre än målet om Israels upphörande.

 • Anders_S

  När det gäller att attackera civila mål så gör Israel det betydligt mer än vad palestinierna gör. Ni som påstår något annat far helt enkelt med osanning, ja rena dumheter, och vad värre är, ni värderar israelers liv högre än palestiniers. Ni är alltså islamofober och rasister.

  Några siffror:
  http://motbilder.blogspot.com/2008/03/israel-och-palestina-i-siffror.html

  # Sedan 29:e september, 2000, har 119 israeliska barn dödats av palestinier och 982 palestinska barn dödats av israeler.

  # Sedan 29:e september, 2000, har 1031 israeler dödats och 4528 palestinier dödats.

  # Sedan 29:e september, 2000, har 6845 israeler skadats och 31815 palestinier.

  # Israel har varit det direkta målet för 65 FN-resolutioner, palestinierna för ingen.

  # 1 israel hålls idag som fånge av palestinierna, 10756 palestinier hålls som fångar av Israel.

  # 0 israeliska hus har raserats av palestinierna sedan 1967, 18147 palestinska hem har raserats av israelerna under samma tid.

 • anders

  Anders_S:
  Du ser verkligen ingen skillnad på dem som utför handlingar som syftar till att döda så många civila som möjligt (Hamas) och de som försöker undvika civila dödoffer (Israel)?

 • Anders_S

  anders: Ser du verkligen ingen skillnad på de som dödar många civila (Israel) och de som dödar väldigt få civila (Palestina). Ser du ingen skillnad på de som förtrycker (israel) och de som är förtryckta (palestinier). Ser du ingen skillnad på de som ockuperar och de som fått fly och bor i flyktingläger och utomhusfängselser? Ser du ingen skillnad på de som har USA:s enorma resurser bakom ryggen och de som inte har nåt alls?

  Om du inte se den skilladnen är du verkligen blind och föraktfull för människoliv. Ser du inte den skillnaden är du inhuman och rasistisk. Och ser du skillnaden men väljer att ge stöd till överheten lik förbannat är du verkligen en obehaglig människa. Du blir en sådn som skulle stått vid sidan och blundat när judarna mördades under nazismen. För du blundar när palestinierna mördas. Du blundar för den starkares förtryck av den svagare.

  Jag gråter för såna som dig för jag ser ingen möjlighet till att ni ska kunna leva ett fullvärdigt liv, för hur kan man göra det när man blundar för människor i nöd. När man föraktar de förtryckta och deras desperation.

 • Tjena, Svensson!

  Det är någon kuf som har kopierat ditt inlägg här rakt av och klistrat in det som en kommentar i mitt blogginlägg här <a href=”http://deninnreprocessen.blogspot.com/2008/03/beklagligt.html#comments” .

  Jag bara undrar med tanke på hur upphovsrätten fungerar om jag kan låta kommentaren stå kvar eller om du önskar att jag ska radera bort kommentaren från min blogg.

 • Konstigt jag lyckades inte att göra länken klickbar.

  För säkerhets skull lägger jag in adressen en gång till.

  http://deninnreprocessen.blogspot.com/2008/03/beklagligt.html#comments

 • Herrefan

  Till Anders_S: Anders påpekade att ena sidan bröt mot krigslagar. /*Provocerande och antisemitiskt såväl som islamofobt uttalande borttaget*/ #AS

  Det är en gräns man går över. Den kallas terrorism.

  Sen, förtryck.. Palestinierna följer traditionen i mellanöstern-regimerna i hanteringen av varandra. Sök efter ordet bottle här:
  http://www.nytimes.com/2006/09/19/world/middleeast/19gaza.html

  (Den biten tas inte direkt upp i svenska medier heller.)

  De araber i MÖ som har bäst mänskliga rättigheter ever i Israel och frågan är hur många som vill leva i en stat med PA….

  Jag vet inget om Anders f ö, så jag kan inte bedöma övriga löjliga förolämpningar du vräker ur dig.

  jonathan: Jag gav exempel .. du tog upp andra saker. Ifall du vill se mer, skumma sista månaderna på tt-kritik-bloggen. De sitter och läser Reuters/AP etc och jämför med hur de översatts. Om två sidor kommer med påståenden har inte automatiskt båd sidorna fel.

 • Andre

  Vi kan v?¶re enige om at det går raketter begge veier, og vi kan v?¶re enige om at folk på begge sider lider. Men faktum gjenstår at Israel er okkupanten, Israel er ansvarlig for at blodbadet får fortsette. Jeg tror sv?¶rt få på den skandinaviske venstresida st??tter angrep på israelske sivile, men det er helt vanvittig å tro at et palestinsk folk som har måttet tåle nedverdigelser og lidelse i flere tiår ikke t??rster etter hevn.

  Vi må ikke gå oss helt bort i liberalistisk menneskerettighetsretorikk. Dette handler dypest sett om imperialisme, at Israel opptrer som en rasistisk okkupant. All d??d og ??deleggelse f??lger av dette faktum. Den eneste varige l??sningen er at Israel opphever okkupasjonen, river den skammelige muren, fjerner bosetningene og behandler palestinerne som likeverdige mennesker.

 • Anders_S

  herrefan: Bägge sidor bryter mot krigslagar. Det viktiga är att en part är förtryckare och ockupant. En annan part är förtryckt. Jag tar ställning för den fötryckte mot förtryckaren. Sen kan jag kritisera den förtrycktes metoder. men först när jag tagit stäälning för den svage. Först då är min kritik värd något.

 • Herrefan

  Andre/Anders_s:
  Alla sidor i ett krig orsakar civila förluster. Israeliska armén också. Men de gör det inte konsekvent som krigsbrott — och inte med civila som mål.

  Era inlägg är motiveringar varför man ska döma två sidor väldigt olika — och godta krigsbrottslingar som skjuter raketartilleri mot civila områden.

  Jag finner sådana dubbla standarder obehagliga.

  När det dör palestisnaka barn firar inte folk i Israel som de gjorde på gatorna i Gaza nu när en grupp barn sköts i Jerusalem. (Det stod bl.a. hos Reuters, NY Times och BBC… inte i svenska medier.)

  Sen har vi den vidriga antisemitismen i MÖ, med t.ex. citat ur Sion vises protokoll i Hamas charter, Se memritv.org för översatta tv-program ur stats-(ägda/censurerade) medier.

  Allt det här (konsekventa krigsbrott, nazi-liknande antisemitism i stats-kontrollerade medier, etc, etc) skjuter ni under mattan med ett moraliskt argument.

  Sen, det här med ”ockupant”… Massor av områden byte ägare efter världskrigen, så bildandet är inte mer kontroversiellt än många andra förändringar. Israel kan inte ge bort Gaza och Västbanken längre. Jag har f.ö. heller inte så stort problem med att länder som startar.

  Mycket av att det är ett problem i MÖ är f.a. en bunt diktaturer behöver en yttre fiende (och en bra bit till kommer från ren rasism). Ifall grann-länderna var demokratier skulle det inte vara bråk. Demokratier startar inte krig med varandra (inte ens USA).

  Så vad är det ni stöder med ert triviala moralistiska argument, egentligen?

 • Herrefan

  Jag skrev förra för snabbt när jag skulle ner i tvättstugan. 🙂

  Låt mig förlänga den avhuggna meningen till:
  ”Jag har f.ö. heller inte så stort problem med att länder som startar anfallskrig i avsikt att ta över andra länder förlorar area. Det är bra spelteori eftersom det minskar tendensen för nästa diktator att göra ett liknande försök.”

  Några vidare ord om förtryck…

  Man skulle kunna tillägga att Israel lämnade Gaza, så det är inte ockuperat. Ifall det slutades med raket-artilleri mot civila från gazas sida skulle antagligen blockaderna upphöra efter ett tag och ekonomierna skulle börja integreras.

  Västbanken är ”bara” en fråga om förhandlingar.

  Jag har svårt att se att den palestinska befolkningen som inte är medborgare i Israel förtrycks mer av Israel än befolkningen i t.ex. Egypten eller Syrien förtrycks av sina respektive regeringar…

  Det blir inte folkliga resningar i de länderna av den enkla orsaken att de slås ner bra mycket hårdare än israeliska armén någonsin gjort. (Nå, det var en i Syrien, sen vågade de inte…)

  Så varför är Israel så mycket värre?

 • Jonatan

  Om man anser att Israel ensamt har ansvaret för den tragedi som pågår i mellanöstern så förstår jag att man ser medias bevakning som vinklad. Synd att bloggarna kan påverka så mycket då jag anser att många av dem speciellt Jinge, Rawia Morra och Motbilder är totalt partiska och fulla med antisemitiska tankegångar. Hos Jinge finns kommentarer på en av hans poster som lanserar tanken om att attacken mot den judiska skolan i själva verket var utfört av judarna för att få goodwill. De står emot sagda på en av de största politiska bloggarna i vårt land. Skrämmande att dessa ska ha ett sådant stort inflyttande på den svenska media bevakningen. Jag vet att objektivitet är en utopi men ska inte journalister i alla fall försöka sträva efter den.

 • Anders_S

  Jonatan: Jag anser inte att Israel är ensamt ansvarigt. Jag anser dock att Isarel bär ett större ansvar. Framförallt ett större ansvar än de förtryckta palestinierna. Naturligtvis bär även reaktionära arabstater ett ansvar liksom det land som backar upp Israel och dessutom de flesta av de reaktionära arabländerna, dvs USA.

  Men nyckeln till lösningen finns i att staten Israel måste förändras och dessutom förändras sin inställning til palestininerna. Om vi i omvärlden kan tvinga Israel till de förändringar som behövs genom bojkott (vilket jag tror) så anser jag att en bojkott av Israel är en vettig väg att gå.

  Jag försöker rensa bort de kommentarer som jag anser är antisemitiska och/eller islamofobiska (Det är inte helt ovanligt att en kommentar lyckas vara båda delarna). Andra bloggar kan bedöma sker annorlunda än vad jag gör och jag kan inte ta ansvar för dem.

  Jag tror att det kan vara bra om journalister föröker sträva efter objektiviet. Men de bör behandla sina produkter som subjektiva inlagor ändå. Trots allt bär vi på fördomar, förutfattade meningar och politiska uppfattningar.

  Herrefan: jag tror att friheten för palestinier som är israeliska medborgare är större än de är för invånare i exempelvis Syrien. Men att friheten och levnadsförhållandena för palestinier på Västbanken och i Gaza är många gånger värre än i Syrien, detta på grund av Israels uppstyckning, kontroller, vägspärrar, bosättningar, murar osv. Jag har kontakt med politiskt aktiva på vänsterkanten i Syrien, folk som ständigt trakasseras av polis etc, så jag har god kännedom hur dte kan vara där.

  Som en parentes: Motsvarende politiska aktivitet som i Libanon eller Syrien är inte möjligt i dagens Palestina, framträdde mina kamrater öppet där skulle de dödas. Inte av Israel, utan av Hamas. I Syrien eller Libanon dödas vi inte, inte just nu i alla fall. Men som sagt, jag anser att lösningen alltid måste sökas genom att förtryckaren måste backa.

 • Herrefan

  Jag kan inte se att du svarade på mina frågor, som:

  – En av grundorsakerna till Israel-hatet är att det är en bra yttre fiende för riktigt vidriga diktaturer. Det är en uppenbar stor del i att den här area-förlusten fortfarande bråkas om.

  – Det var öppna gränser till Gaza/Västbanken och ekonomisk integrering innan intifadornas attacker på israeliska civila… om de slutade skulle avstängningarna antagligen försvinna rätt snart och palestinska stater bildas. (Det skulle bli starkt tryck från EU.)

  – Du stöder i praktiken grupper som använder nazistisk antisemitisk propaganda mot en demokrati som försvarar sig mot angrepp. Som bifråga… varför stöder vänstern närmast uteslutande folk med åtminstone demokratiskt tveksamma åsikter?

  – Efter terror-angreppen kommer inte israelerna att släppa in palestinska återvändare. Det lär vara psykologiskt och politiskt omöjligt att få igenom i Israel. Det är naturligt. Ett parti som argumenterade det skulle begå politiskt självmord.

  – Sen har vi relativt små detaljer, som att du här jämställer barn skjutna på nära håll med militanta som dog i strid när de försökte skjuta soldater. (Som grädde på moset var soldaterna ditskickade för att försöka stoppa beskjutning av civila och de militanta slogs medvetet bland civila… vilket resulterade i döda där.) Knappast jämförbart. Sen är fördelningen civila/militanta information från Hamas-kontrollerade; Betänk Pallywood och ”liken” som klättrade upp på båren själva i Jenin…

  – Etc, etc.

  Jag kan inte se att du svarar på min fråga. Kallar du dig för demokrat? Anser du det vara rätt att döma alla lika? Jag kan inte se hur du följer några sådana principer här, helt enkelt.

 • Herrefan

  Misslyckades jag skicka det sista exemplet, på där jag frågade vad ni egentligen stöder?

  Som ytterligare exempel — Arab-staterna arbetar hårt i FN för att stoppa Sudan-kritik. Libyen destabiliserade aktivt Västafrika under lång tid. (T o m OAU är upprörda över Sudan!)

  Båda fallen resulterade i hundratusentals döda m m, m m.

  Under tiden skrev kilometer efter kilometer med vänster-kritik mot Israel och nästan ingen mot Libyen och betydligt mindre angående Sudan än om Israel.

  Om man tar en palestinsk beskrivning av Israel-konflikten och jämför antal döda etc, så är båda de fallen säkert en faktor tusen värre.

  Vad har vänstern och du för måttstock över vad som upprör er, egentligen?! Ni ställer er på samma sida som hemska diktaturer angående ett litet område mot en demokrati som hotas militärt av en bunt större diktatorer. Samtidigt närmast ignorerar ni vad just de diktaturerna håller på med som är tusentals gånger värre!

  Jag har svårt att inte finna det smått roligt, i all sin sorglighet. Man blir dock misantropisk om man betänker vänsterns ståndpunkter för mycket.

  Så jag undrar fortfarande — vad är det ni stödjer? Hur tusan väljer ni prioriteringar!?

 • varje normalt funtad person kan bara hålla med dig här, det är rakt av förjävligt vid varje sådan situation, och som sagt, detta är ett stadigvarande fenomen

 • adhd

  8 svenskar som dog i ett attentat skulle vara 1000 ggr mer värt än 1000 palestinier i båt eller bombolycka.
  det kan jag räkna ut med arslet i motvind

 • Pingback: Propagandaprodukter | Svensson()