USA ut ur Irak

Demonstrera 15 mars

Den 20 mars är det fem år sedan den USA-ledda invasionen av Irak inleddes. Kriget och ockupationen har skapat kaos och en humanitär katastrof för det irakiska folket.

Alla propagandalögner som spreds för att rättfärdiga kriget har avslöjats. Syftet var att erövra oljekällorna och att behålla och stärka USA:s dominans i regionen. Inget annat.

USA ut ur Irak!

Men USA och deras allierade har inte lyckats. Ett allt mer omfattande och bättre organiserat motstånd står i vägen för Vita Husets planer.

Det irakiska folkets motståndskamp har också tvingat USA att skjuta upp sina planer på att angripa fler länder.

Stöd det Irakiska folkets kamp!

I Sverige gav svenska medier eko åt George W Bush´s propaganda för krig mot Irak. Sveriges förra liksom den nuvarande regeringen sluter upp bakom USA:s sk krig mot terrorismen. Men kriget mot terrorismen är bara en förevändning för USA:s vilja att behärska jordens resurser. Därför fördömer vi Sveriges utvecklade vapenexport till USA.

Vi demonstrerar mot att nästan 400 svenska soldater står under NATO-befäl och ingår i USA:s ockupationsstyrka i Afghanistan. Den borgerliga regeringen planerar dessutom att öka antalet soldater.

Inget Svenskt stöd till USA:s krig
Ta hem trupperna från Afghanistan!

Vi uppmärksammar också det Palestinska folkets rättfärdiga kamp. Israels försöker genom den USA- och EU-stödda blockaden av Gaza svälta ut befolkningen där. På så vis hoppas Israel kunna tvinga fram underkastelse. Palestinierna skall ge upp allt motstånd och acceptera ockupationen och de villkor som Israel dikterar.

Det Palestinska folket har rätt att göra motstånd, att kämpa för sitt land och en rättvis fred!

Stoppa belägringen av Gaza!
Bojkotta Israel – Leve Palestina!

Nätverket Stoppa USA:s krig, Göteborg

Demonstrera:

Göteborg
Samling Götaplatsen 13.00
Avmarsch 13.30 mot Gustav Adolfs torg

Stockholm
Samling Norra Bantorget 12.00
Avmarsch till Sergels Torg 13.00

Malmö
Tid:Den 15 mars kl. 14.00
Plats: Gustav Adolfs torg i Malmö
Talare: Henrik Skrak, Per Gahrton, Marianne Berg, Chetin Jamil, Chaimaa Hannon Abdad och ytterligare någon.

Helsingborg
Lördagen den 15 mars kl. 12.00 hålls en manifestation.
På Kungstorget i Helsingborg.

Luleå
Manifestation kl. 12-14
Plats: Gågatan

Sundsvall
Torgmöte Stora Torget
Samling kl. 13.

Uppsala
Samling Slottsbacken 12:30
Avmarsch till Stora Torget 13:00

Borgarmedia: SVD, DN1, DN2, SDS1, SDS2, HD1, HD2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Jag var inte för invasionen av Irak, men denna tomma plakatretorik blir bara fånig. Hur förbättras säkerheten för alla irakier om de soldater som i dag garanterar säkerheten försvinner? Hur resonerar du när du kräver att soldaterna ska lämna Irak (här och nu, för jag förmoda och inte stegvis över ett antal år)? Samma gäller Afghanistan, där säkerhetsläget tvärtom har förvärrats på senare tid och därför skulle kräva FLER soldater för att hålla tillbaka talibanerna, inte färre.

 • Anders_S

  Hans, det kanske inte framstår så klart, men det är Nätverket Stoppa USA:s krig och deras plattform för demonstrationen som står i inlägget.
  Jag skulle nog personligen inte formulerat mig likadant.

  Fler soldater förbättrar inte säkerhetsläget. Det innebär motsatsen. Säkerhetsläget i Irak har förbättrats med bortdragande av trupper från exempelvis Basra. Det finns andra problem med det styre som uppstår efetr att västst trupepr dras bort. Det är ofta inte demokratiskt och ofta fundamentalistiskt muslimskt. Men säkerheten blir bättre. Tyepexmpelt är Somalia under de Islamiska domstolarna. Dte var betydligt lugnare och säkarare då än nu, under etiopisk ockupation

  Precis som i Vietnam kommer förmodligen säkerheten att bli bättre för de flesta även i Irak om USA:s soldater lämnar. Däremot är det förmodligen så att det kanpapst blir vad jag skulle kalla en demokratisk regim (men det är ju inte nu heller). Att dra bort trupperna från iark är säkerligen inte problemfritt och ksull epå kort sikt kanske kunna innebära större säkerhetsproblem för vanligt folk. Men över tid innebär det ganska säkert en förbättring.

 • Anders! På min hemsida har jag skrivit lite om lösningar för Irak om du eller någon annan är nyfiken. Den är inte uppdaterad sedan i fjol men trots de så ger den en tydlig inblick att det finns enormt mycket annat att göra än att bara välja militära attacker.

  Tack för mig.
  Nadia

 • Argumentet att truppminskningar skulle STÄRKA säkerheten vederläggs av ”the surge”, den truppförstärkning som faktiskt har minskat våldet avsevärt i Irak (därav de alltmer sällan förekommande nyhetssändningarna i svensk TV). Det gäller säkerhetsläget i stort, men framför allt i de områden som varit värst drabbade (inte minst Bagdad) av självmordsattentat. Angreppen riktas ju inte bara mot amerikanska soldater och deras närvaro, du vet förstås lika väl som jag att många attentat riktas mot civila irakier. Hur skulle deras säkerhet öka om de amerikanska trupperna åkte hem? Jag är ledsen att behöva säga det ännu en gång till en vänsterperson, men detta handlar inte om irakiernas väl och ve för dig, det handlar om USA. Alltid USA.

  Sedan kan man förstås definiera ”fred” på olika sätt. /*Off-topic borttaget, det riskerar att skapa en debatt om nåt helt annat än vad detta inlägg handlar om*/ #AS

 • Våldet har inte minskat, nu på sistone i Februari har en uppgång skett igen.

  Dessutom är det värt att nämna att de flesta av attackerna riktar sig just mot USA:s ockupationsstyrka. Det kanske inte alltid framgår i media, men USA är väl medvetna om detta.

 • Nadia

  Hans kan lägga till att mina bekanta i Irak berättar att samma grupper som ställde till problem förr är de som nu får betalt från USA för att hålla saker under kontroll. Till saken hör att de fortfarande är samma problem de är bara de att de INTE rapporteras om det. Kan inte vara en slump i min uppfattning, det är mera ett medvetet val från gröna zonen och USA att hålla tyst så gott det går på nyheter för att lura människor som till exempel du.

 • Snarast så att USA:s medier och nyhetsbyråerna börjat skriva mindre om Irak inför det amerikanska valet. Annars skulle en president som är emot kriget kunna bli vald.

 • Missa inte vår heldag om Irak den 3 maj på Zita. Då uppmärksammar vi situationen i landet med flera filmer och samtal.Vi kommer bla visa REDACTED av Brian De Palma och flera dokumentärer gjorde av irakier. Urban Hamid och Folke Rydén kommer att vara på plats för ett samtal. För program, biljetter och tider se vår hemsida http://www.zita.se. Biljetterna släpps den 14 april.

 • Amer Al-bayya

  Västvärldenpolitik skapar brott, krig och orättvisor i Mellanöstern….Denna politik är för Israels brott, krig och politik mot araber och palestinier….Denna politik ger stöd och hjälp till Israels kärnvapen och förbjudna vapen.. och vill inte stoppa Israel…….

  Arabvärlden kräver ersättningar för Israels, USAs och UKs brott mot Palestina, Irak och Libanon
  Alla deras brott och krig måste ersättas..

  Skicka och skriv och vi måste kräva allt om detta..Politikerna måste veta att Israels brott måste stoppas och straffas..Vi har skickat redan berv och e-mail om det till FN och EU och politiker i EU och USA,UK och Israel….Vi hoppas på medias hjälp och stöd..Tack..Amer Al-bayya….