Hjörnes mediemonopol

Jag skrev tidigare om Bonniers och deras monopolliknande ställning på den svenska mediemarknaden. Något som Johan Ehrenberg skrivit bra om i Aftonbladet. Men här i Göteborg och Västsverige är det en annan mediefamilj som dominerar totalt. De dominerar faktiskt sitt område betydligt mer än vad Bonniers dominerar Sverige. Det handlar om familjen Hjörne och deras företag Stampen med huvudtidningen Göteborgs-Posten.

Göteborgs-Posten är den enda morgontidning som finns i Sveriges näst största stad. Malmö har i alla Skånska Dagbladet, vid sidan av Sydsvenskan. Och i Stockholm finns ju Svenska Dagbladet vid sidan av Dagens Nyheter. Visserligen är de två alternativa tidningarna i Malmö och Stockholm helt beroende av presstöd för att överleva, men de finns i alla fall.

Familjen Hjörne kontrollerar ett av Sveriges allra största mediekonglomerat via Stampen. Bland de tidningar som ingår finns bland annat Bohusläningen, Ttela, VLT, Nerikes Allehanda och många fler tidningar i väst- och mellansverige. Utöver tidningar äger man också flera radiostationer och ett av norra Europas största tryckeriföretag.

Med tanke på läget på den svenska mediemarknaden som helhet och läget för media i Västsverige är det på tiden att den svenska mediesituationen faktiskt utreds. Visserligen fattades det beslutet av misstag, eller var det några moderater som också är oroade över läget som lät bli att rösta?

Intressant?
Bloggat: Esbati, Stefan Lindborg, Monica Green, Eva-Lena Jansson, Opassande,
Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Advertisements