USA:s krig – massakern i Song My

Förra gången USA var inblandat i ett större krig var det Vietnamkriget. Ett krig i vilket USA drog in såväl Laos som Kambodja. I det senare fallet med ödesdigert resultat för när USA jagades ur landet tog Pol Pots Röda Khmerer makten och ett av världens värsta folkmord genomfördes på befolkningen i Kambodja. Direkt ansvariga var förstås Röda Khmererna, men indirekt ansvariga var naturligtvis också USA då man genom att bomba Kambodjas landsbygd skapade grogrunden för stödet till Röda Khmererna. Ett stöd som gjorde det möjligt för dessa att besegra USA och ta makten.

Men USA begick också en mängd direkta övergrepp och massakrer under kriget i Vietnam, på samma sätt som man idag har gjort och gör i Irak. Kändast bland dessa övergrepp är massakern i Song My (eller My Lai som byn egentligen heter, Song My är kommunen). Idag är det 40 år sedan massakernägde rum. Motsvarigheten till Song My i Irak heter Falluja. Det är samma imperialism som är ansvarig för övergreppen i dagens Irak som var ansvarig för övergreppen under Vietnamkriget. Samma USA-imperialism. Samma vansinne.

Intressant?
Borgarmedia: DN, AB1, AB2, SVT,
Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Advertisements

4 Replies to “USA:s krig – massakern i Song My”

  1. Det var värre än så, Pol Pot hade direkt ekonomiskt stöd av USA, och även i det efterföljande kriget mot Vietnam – såvitt jag vet.

  2. Ja visst är de samma vansinne och samma propaganda att demokratier begår inte brott etc….

    Läst i går om global Phoenix Program som vissa inom USAs regime/militär vill införa. Som USA använde sig av egna attacker för att skylla på andra så tyder inget idag att de ska ha lagt den metoden av kriminella handlingar i soptunnan när det gäller Irak och andra länder.

    http://www.thenation.com/doc/20080331/hayden

  3. Nej, Kerstin!
    Pol Pot hade inte något direkt ekonomiskt stöd från USA – varken under åren vid makten eller under kriget mot Viet Nam. Däremot åtnjöt de s.k. Röda khmererna diplomatiskt stöd från såväl Jimmy Carters USA som Margaret Thatchers UK efter den vietnamesiska invasionen 1979. USA verkade aktivt för att Kina skulle bistå Pol Pot vid denna tid – eftersom de ansåg det politiska priset för att göra det själva kunde bli oacceptabelt högt.

Kommentarer inaktiverade.