Det är inte alltid läkaren vet bäst

Med tanke på debatten om att läkare ibland sjukskriver mot sin vilja så kan jag konstatera att läkare väldigt ofta inte vet vad som är fel. Istället kan man själv ofta ställa en bättre eller i alla fall lika bra diagnos. Det händer gång på gång bland folk som står mig nära (själv är jag i stort sett aldrig sjuk så jag kan inte tala av egen erfarenhet). Men mig närstående har åtskilliga gånger ställt en egendiagnos och sen tvingats gå til läkare av lite olika orsaker. Och efter en stunds undersökning har läkare konstaterat samma sak som personerna ifråga redan kommit fram till.

Min slutsats av detta är att även om läkarna kommer fram till att man inte behöver sjukskrivas kan det faktiskt vara så att man är sjuk oh behöver bli sjukskriven. Eller om man inte blir sjukskriven kommer man att bli mycket allvarligare sjuk, vilket åtminstone jag er som en anledning till att bli sjukskriven. Pengar sparar det senare ju också. Att läkare uppenbarligen kan ha fel har vi ju precis sett i en artikelserie i Aftonbladet.

Så att en läkare inte vill sjukskriva är inte på något sätt ett bevis för att man inte är sjuk. Det kan bara handla om att läkaren inte riktigt vet. Man kan faktiskt vara sjuk utan att en läkare förstår det. Det är faktiskt en möjlighet. Läkare har inte alltid rätt.

Intressant?
Bloggat: Badlands, Ett hjärta rött1, Ett hjärta rött2, Psykbryt,
Borgarmedia: DN, SVD, AB1, AB2, AB3, AB4, AB5, AB6, SDS
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Advertisements
 • Nadia

  ”Läkare har inte alltid rätt.”

  Sex månader kvar att leva fick min kära make höra våren 99 av en läkare. I dag är det våren 08 och han lever! Så visst kan läkare ha fel – enormt fel.

 • Nadia

  Och de är ju väldigt bra ibland!

 • Pingback: Bojkott rätt väg att gå? « Trottens Betraktelser()

 • Visst kan läkare ha fel, men jag tror att min husläkare kan ha mer rätt än vad Försäkringskassans pappersläkare har.
  Ofta också mer rätt än vad jag har med mina internetdiagnoser… Men visst kan de ha fel också.

 • Björn E

  Det är oftast läkaren som är medicinskt utbildad och kan bedöma arbetsförmåga. Många som är rädda för sin sjukdom behöver ofta det stödet, kalla det gärna spark i baken, för att våga och orka jobba.

  Det är nästan aldrig så att en sjuk person kan bedöma sin sjukdom eller sin arbetsförmåga själv.

 • Patienten själv känner hur kroppen fungerar men det kan vara svårt att uttrycka sig på sådant sätt så att läkaren förstår hur sjuk man är för patienten befinner sig alltid i underläge och visar osäkerhet som gör att kanske läkaren missförstår situationen

 • Pingback: Trottens Betraktelser » Bojkott rätt väg att gå?()