OS-bojkott?

I själva verket borde diktaturen Kina överhuvudtaget aldrig ha fått OS. Kanske inte främst på grund av situationen i Tibet. Utan på grund av att landet inte nånstans eller på något sätt är demokratiskt eller uppfyller kraven för människors grundläggande rättigheter. Så felet gjordes för länge sen. Alltså stöder jag idag i princip en bojkott av OS i Kina.

Jag inser att det kan var svårt. Men det är inte första gången ett OS bojkottas om det mot förmodan skulle bli en bojkott. Delar av världens länder har bojkottat olika OS förut. Jag vill understryka att jag tycker det ska vara ett politiskt beslut från olika länders regeringar, inte i första hand ett beslut från enskilda idrottsmän. Detta även om jag också anser att enskilda idrottstjärnor bör kunna ta ställning mot att OS arrangeras i Kina och kräva att beslut om bojkott tas.

Bloggat: Claes Krantz,
Borgarmedia: SVD1, SVD2, SVD3, PDK,
Andra bloggar om: , , , , , , ,

Advertisements
 • Per

  ”I själva verket borde diktaturen Kina överhuvudtaget aldrig ha fått OS. Kanske inte främst på grund av situationen i Tibet. Utan på grund av att landet inte nånstans eller på något sätt är demokratiskt eller uppfyller kraven för människors grundläggande rättigheter.”

  Här blir man nyfiken på vilka dessa krav är och vilka dessa grundläggande rättigheter är. Och därmed vilka länder i världen som kan anses uppfylla dem.

  Kan du uppskatta på ett ungefär hur många länder det är i världen som är ”demokratiska” och ”uppfyller kraven för människors grundläggande rättigheter”, och därmed kvalificerar sig för rätten att arrangera stora idrottsliga/kulturella evenemang som OS, samt ge några exempel?

 • Anders_S

  Per, vad tror du om större delen av världen? Med undantag av majoriteten av de USA-stödda arabiska diktaturerna, såna länder som Pakistan, Kina, Nordkorea etc, ett antal olämpliga länder i Afrika som exempelvis Zimbabwe och en del centralasiatiska länder. Man kan nog räkna upp ett antal undantag till, men du förstår nog vad jag menar.

  USA kvalificerar sig som demokrati kanske, men genom sin krigföring och sitt användande av tortyr så är landet inte lämpligt. Israel diskvalificeras av samma anledningar.

  (Obervera att jag inte tänker öppna upp för en diskussion om USA eller Israel här. Ville bara svara på frågan, trots attd en kunde betraktats som off-topic)

 • Christina

  Tycker inte att man ska blanda ihop politiken och idrotten. Undrar också hur mycket du egentligen känner till Kina eller Tibet? Har du någonsin varit där? Vet du hur folk har det i Tibet förut eller idag? Tycker faktiskt att man ska lära sig mer om historian och bakgrunden oberoende av vad media säger (hur mycket kan man egentligen lita på media? Är alla som rapporterar kunniga om vad de pratar om? Hur mycket politiskt inflyttande ligger bakom reportagen?) innan man utalar sig alldeles för mycket om nåt som man egentligen inte känner till så bra.

  Håller faktiskt med vad Per säger. ”Grundläggande rättigheter”? Vill också höra några exempel på vad de egentligen innebär. Tror inte att du själv förstår vad du talar om.