Islamofobin och islamofobins överguru

Andreas Malm skriver fullkomligt lysande i DN om islamofobi och ger alla belackare svar på tal med råge. Han hävdar att islamofobin är på väg att bli den dominerande formen av rasism i västvärlden och jag anser att han har rätt:

Islamofobin är på väg att etableras som den dominerande formen av rasism i västvärlden, på fält efter fält: ideologiproduktion, lagstiftning, polisförföljelser, organiserad extremhöger, strukturell diskriminering, våldshandlingar från stater och enskilda.

Han visar att vi behöevr ett begrepp för den främslingfienltlighet som riktar sig mot muslimer, just för attd eär muslimer. Detta begrepp är islamofobi. Gentemot de som säger att begreppet är urvattnat, meningslöst osv skriver Malm:

Är ”islamofobi” dåligt? Det är ett oskarpt begrepp. Så är även fallet med ”antisemitism” (judar är inte de enda semiterna), med ”främlingsfientlighet” (föremålen för fientligheten är sällan främlingar i objektiv mening) och med ”rasism” (biologiska raser existerar inte). Det hör till denna tankevärld att den söker gränser där inga finns. Konturerna i de termer som ska avspegla den blir därför med nödvändighet luddiga, men det gör det – tyvärr – inte mindre påkallat att tala om saken.

Samtidigt härjar SVD:s Per Gudmundson som en slags överguru för islamofoberna på SVD:s ledarsidor och på sin egen blogg om vilket Jinge skriver:

Dagligen hör och läser jag om muslimer som protesterar mot Muhammedteckningar och demonstrerar mot Danmark, nu senast var det i Pakistan har jag för mig. Men hur skulle de muslimer, som känner sig kränkta av några teckningar, reagera om de kunde läsa Per Gudmundsons skriverier om islamister i SvD? Han gör dessutom inte alltid klart för läsarna om han menar islamister, militanta islamister eller jihadister. De två sistnämnda är ju egentligen två namn på samma företeelse och de är lika galna som Bush och hans agerande i Irak och annorstädes.

Det är ju dessutom så att just Gudmundsons härjande på SVD:s ledarsidor utgör ett påtagligt bevis på att det som Andreas Malms skriver äger sin riktighet. Islamofobin breder ut sig och förekommer till råga på allt också på ledarsidorna i en av Sveriges största dagstidningar.

Intressant?
Borgarmedia: PDK, DN1, DN2,
Andra bloggar om: , , , , , ,

Advertisements
 • anders

  Hoppades att han skulle kommentera sitt eget stöd till Hizbollah som en debattör tog upp, men det kom visst inte med.

  Som vanligt så bludnar Malm (och du) för problemen. Att polisen bevakar muslimska extremister är islamofobi, trots att vi vet att det finns svenska muslimer som både har finansierat och planerat terrordåd.

  Och finns fortfarande ingen vetenskaplig undersökning som har visat i vilken omfattning diskriminering på arbetsmarknaden förekommer, eller om muslimer diskriminerar mer än andra invandrare.

  Malm anser tydligen fortfarande att Johan Norberg och Dilsa Demirbag-Sten är islamofober, och därmed så bekräftar han själv att kritik mot islam enligt honom är islamofobi. För övrigt så är bristen på konkreta exempel på islamofobi tydligt som vanligt

 • Pingback: Hetsjakt pa sjukskrivna | Subversio()

 • Pingback: Skandalen och tragedin i Irak | Svensson()

 • Anders, vet vi att svenska muslimer både har finansierat och planerat terrordåd? Vad jag vet har ingen fällts för det i Sverige.

 • Anders_S

  Anders och Hampus: Det finns väl en svensk muslim som fällts i Tjeckien eller Slovakien. Det är väl det enda fallet. Men vad jag förstår är bevisen i fallet mycket svaga. I övrigt är det väl ganska tunnsått.

 • Nadia

  Jag tycker de är viktigt att gå tillbaka i propaganda historien som jag även skrev hos Hampus för att förstå hur dagens anti muslim fokus ska förstås med vad de ger för konsekvenser. Jag vet att många redan tar upp detta och jag önskar bara att fler gjorde det. Propaganda tekniken som fanns i Europa på 20 och 30 talet är i åkerbruk, det att man har bytt ut hotet till Muslimer och Islam.

  Horst Slesina
  (former member of the Nazi propaganda ministry, Germany)

  “It was a process which developed slowly but surely and took over whole sections of the population who had never thought about it before. A lot of them just talked about it, not necessarily believing it. But gradually their brains became fogged, and they started to say, ‘The Jews are our misfortune.’”

  There were several audiences for Nazi propaganda. Germans were reminded of the struggle against foreign enemies and Jewish subversion. During periods preceding legislation or executive measures against Jews, propaganda campaigns created an atmosphere tolerant of violence against Jews, particularly in 1935 (before the Nuremberg Race Laws of September) and in 1938 (prior to the barrage of antisemitic economic legislation following Kristallnacht). Propaganda also encouraged passivity and acceptance of the impending measures against Jews, as these appeared to depict the Nazi government as stepping in and “restoring order.”
  http://www.ushmm.org/wlc/article.php?lang=en&ModuleId=10005274

  Never again hör vi ofta, det gäller alla folkgruppet.

 • anders

  Hampus:
  Två muslimer (varav en imam från Stockholm) blev 2005 dömda för att ha samlat in pengar till ansar al-islam. Insamlingen kopplades till ett terrordåd som hade krävt över 100 civila dödsoffer i norra Irak. De fick 7 resp 8 års fängelse. Det var relativt stora summor de hade fått ihop (1 miljon) så många måste ha bidragit.

  En svensk sitter häktad i sarajeov, tror även att han blev dömd. Han i tjeckien vet jag inte statusen på just nu. Tre åtalades för en planerad attack mot Jehovas vittnen, men åtalet rubricerades som något annat

 • anders

  Nadia:
  Kan du ge något exempel? Visst kan man höra allt möjligt från högerextremister, men det malm hävdar är att denna hets mot muslimer genomsyrar hela samhället

 • Erik

  Räcker det inte med att muslimer ständigt framställs på ett negativt sätt i media. Enda gången det står något om muslimer så framställs de som kriminella, terrorister eller (primitiva) kvinnoförtryckare. Detta ger också ett tydligt resultat vad det gäller synen på muslimer här i Sverige. Det gjordes en undersökning för ett antal månader sedan, vars resultat bland annat presenterades i Metro, den vissade bland annat att en mycet hög procentsats (kommer inte ihåg siffrorna men de var skrämande höga) ansåg att den arabiska/muslimiska kulturen aldrig bidragit med något samt att en överväldigande majoritet trodde att islam inte var förenligt med demokrati.
  Men det finns även undersökningar som undersökt de mer praktiska resultaten av denna syn på muslimer. Bland annat har det konstaterats att muslimer men också andra minoriteter blir behandlade sämre i exempelvis kontakten med myndigheter än andra medborgare och det finns också många exempel på hur muslimer blir behandlade sämre av exempelvis polis och dörrvakter.

 • anders

  Erik

  ”Räcker det inte med att muslimer ständigt framställs på ett negativt sätt i media.”

  Då vet jag inte vilka tidningar du läser. Tycker ofta muslimer framställs som sympatiska och snälla och muslimska högtider uppmärksammas och belyses med en positiv vinkling

  ”…ansåg att den arabiska/muslimiska kulturen aldrig bidragit med något…”

  Känns som en knepig frågeställning men säkert beror det på hur det ser ut i muslimska länder idag.

  ”…samt att en överväldigande majoritet trodde att islam inte var förenligt med demokrati.”

  En ganska logisk slutsats med tanke på att demokrati har haft svårt att få fäste i den muslimska världen. Har knappast med medias vinklingar att göra

  ”Bland annat har det konstaterats att muslimer men också andra minoriteter blir behandlade sämre i exempelvis kontakten med myndigheter än andra medborgare och det finns också många exempel på hur muslimer blir behandlade sämre av exempelvis polis och dörrvakter.”

  Kan du ge något exempel på en vetenskaplig undersökning som har slagit fast i vilken omfattning detta förekommer? Finns invandrare (har träffat flera) som så fort de inte får ett jobb de har sökt skyller på diskriminering

 • anders

  Detta visar väl att talet om islamofobin bara är ett påhitt

 • Annika B

  En fråga som aldrig får svar är varför dessa västhatande muslimer överhuvudtaget befinner sig i västerlandet?

  Om man nu är så förtjust i att lyda och behålla sina ålderdomliga sedvänjor, varför stannar man då inte hemma hos sina despoter och präster?

  Är det en önskan om missionerande som driver dem till att utsätta sig för västerlandets hemska prövningar?

  Jag förstår ingenting.

 • Pingback: Liberala islamofoberna()

 • Pingback: De "liberala" islamofoberna | Svensson()

 • Pingback: Islamister? | Svensson()

 • Pingback: Rasisten Gunnar Lysén försvarar Israel på Newsmill | Svensson()

 • Pingback: Antisemitismanklagelser dyker upp som gubben i lådan | Svensson()

 • Pingback: Två islamofober i Debatt – Röda Göteborg()