Stoppa förtrycket i Tibet!

Uttalande om Tibet av franska LCR (Socialistiska Partiets systerorganisation)

Motståndet mot den kinesiska ockupationen av Tibet gör sig återigen gällande. Under flera dagar har tibetanska munkar och ungdomen modigt demonstrerat mot förtrycket. Trots den blackout som finns när det gäller information och som arrangeras av den kinesiska regeringen, visar de nyheter som kommer att det sker mycket brutala övergrepp. Många tiotals offer har krävts och detta visar att den officiella propagandan om återhållsamhet är falsk. LCR fördömer förtrycket, som för övrigt inte begränsar sig till Tibet. Demonstrationerna i Lhasa, liksom de som vänder sig mot frånvaron av demokratiska rättigheter. mot myndigheternas brutala politik på de ekonomiska domänerna, inom ekologin och mot de sociala rörelserna; visar på nödvändigheten av en social och demokratisk rörelse, som kan respektera arbetarnas och böndernas rättigheter, liksom självbestämmande för existerande minoriteter.

LCR 18 mars 2008
Översättning Göte Kildén

Intressant?
Bloggat: Björnbrum,
Borgarmedia: SVD1, SVD2, SVD3, DN1, DN2, PDK, DB, Dagen
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements
 • Gurka i Burka

  Ganska äckligt att skriva att ”ungdomen modigt demonstrerat”, när vad de gjort är brännt ner kinesiska butiker och dödat kineser.

  Det är ungefär som om LCR skulle ha skrivit att ”ungdomen modigt demonstrerat” när Nationell Ungdom eller VAM sprungit runt och haft ihjäl muslimer i Malmö och bränt muslimska butiker.

 • Daniel

  http://youtube.com/watch?v=x9QNKB34cJo

  Observera! Ty vad som än står i svenska medier har Tibet inte varit självständigt sedan mongolernas härjningar över Eurasien ‚Äì det har varit kinesiskt sedan 1200-talet. Sverige erkänner inte Tibet som en självständig nation, och har heller aldrig gjort. Ingen annan nation erkänner Tibet som en självständig nation, och har heller aldrig gjort. Ingen. Absolut ingen. Inte ens under perioden 1912‚Äì1950, under de kinesiska oroligheterna och den japanska aggressionen. Därför är det eviga tjafset om en ‚Äùockupation‚Äù felaktigt och naivt.

  Det är som om samerna i Sverige skulle vilja få ett självständigt Norrland. Det är knappast att världen skriker efter ”befria samer” eller ”Det svensk ockupation i norrland”. Det verkar som att är helt ok om landet är en del av väst, men INTE ok om det är Kina, en diktatur.(Även där håller jag inte med om dagens Kina är en diktatur, vad är definition av en diktatur? Kina i dag liknar mer en kapitalistisk/kommunistisk akturitärt samhälle. Kineserna idag har mycket mer frihet att välja sin livstil än för 10-20 år sen, och Hu JingTao’s makt att styra Kina är långt ifrån vad Mao hade eller vad Geroge Bush har idag. Så Nordkorea = diktatur kan jag gå med på men inte dagens Kina.) Att ständigt anklaga kineser/kinesisk-regeringens brott mot mänskligrättigheter utan har sett vad som har blivit bättre. Är inte DET är ett brott mot mänskligarättigheter?

  Till skillnad ifrån Israel-Palestina-konflikten så har kineser byggt upp en infrastruktur för tibetanerna sedan 1949. Det fanns inga skolor, sjukhus, järnvägar…munkarna levde under en urålderdomlig samhälle. Det är knappast nåt Israelerna har gjort för palestinarna, så en sådant jämförelse är naivt och är brutalt kränkande mot det kinesiska folket och dennes regeringen.

  Dagens sanning: Kineser byggde upp dagens Tibet till sammans med tibertanerna efter 2.e världskriget. Det extreamhöger tibertanerna/legisterna har gått ut på gatan och misshandlade/mördade/stenade/brände han-kineser och deras ägedom. Vad gör det svenska folket i stort? Jo! ”Berömmer legisterna och fördömer kineser….” Var är det för samhälle svenska lever i egentligen? Vad är skillnad mellan demokrati/diktatur, vad är goda/onda? Var finns rättvisan?

  Om jag tar upp mera fakta så har bruttoregionalprodukten närmare fyrtio gånger högre nu än under dalai lamans tid, liksom medellivslängden är nästan dubbelt så hög och livsbetingelserna i allmänhet så oerhört mycket bättre ‚Äì det är detta Kinas ‚Äùförtryck‚Äù handlar om, även om det inte riktigt står så i svenska medier. Under sådana premisser gör man inte uppror särskilt lättvindigt, och det finns inga egentliga skäl att tro att dessa kravaller har populasens majoritetsstöd. Längtan efter återgång till en fattig och isolerad teokrati är avsevärt mindre än vad som görs gällande i svenska medier. Inte ens Daila laman vill splitra Tibet ifrån Kina och att anser det är fördelaktiga för tibertanerna om kineser finns till hands.

  Observera! Alla munkarna är inte heliga heller. En del munkar utförde grymt våld mot kvinnor och brutalt sexuelt utnyttjade barn i shangri-la. Vilket även Daila laman kände till problemet och uttalade sig vagt mot dessa brott. Men så klart, dessa munk brott syns förstås inte i det svenska media.

 • Sedan Dalai Lama tog avstånd från de våldsamma demonstranterna och varje butik i de muslimska områdna förstördes är jag skeptisk till ”modet”. Snarare feghet att ge sig på andra minoriteter.

  Därmed inte sagt att tibetanerna har förtryckts och blivit ekonomiskt eftersatta. Utan tvekan krävs en politik och ett regelverk som garanterar dem inflytande och en större del av den ekonomiska kakan. För det ska vi inte hylla de och attacker mot ensamma kineser som nu pågår.

 • daniel

  Jag håller med dig Hampus!

 • Georg Adolphi

  Det är hög tid att Kina lämnar Tibet. Detta för att landet blir en egen demokratisk demokrati och suveränitet!
  Jag tycker att både EU och FN ska göra påtryckningar om detta. Ju flera länder som protesterar ju större chans att den kinesiska regeringens tjurskallar fattar hur illa de bär sig åt! Nu får det vara nog!

  Georg

 • There is no Shangri-La

  ”Frihetskampen” i Tibet liknar ju mer Kristallnatten än något annat! Jag tänker aldrig ställa mig upp försvara en rasistisk lynchmobb. DN toppar idag med rubriken ”Så kan du hjälpa folket i Tibet”. Jaha, hur då? Genom att skicka en dunk bensin så de kan bränna ihjäl lite fler tonårsflickor? Eller lite mer svärd så de kan skära av öronen på kineser?

 • Susz

  Vi människor som vill ha fred och en mänskliga rättigheter bryr oss! Kolla petitionen-och stöd de
  förtrycka medmänniskorna…
  http://www.avaaz.org/en/tibet_end_the_violence/21.php/?cl=65269630V

 • daniel

  Susz: Jag tycker definitivt att vi ska stödja Daila Lama! Enligt honom så bör inte Tibet vara självständigt och tibetanerna ska leva fredligt sida vid sida med han-kineser/muslimer‚Ķosv.

  Så det eviga tjafset ‚Äúfria Tibet‚Äù kan väl läggas ner!

  Enligt Daila Lama:
  -China deserved the olympic game. China/chinese really deserve it.

 • Rania

  Jag tycker inte det spelar så stor roll om Tibet är självständigt eller inte. Huvudsaken är att det blir en fredlig lösning på konflikten mella Kina och Tibet.

  Och Daniel, du säger att det är tibetanerna som borde kritiseras. Men Du har inte nämnt alla de övergrepp som kineserna har utövat på tibetanerna. T.ex: tvångssteriliceringar, försvinnanden, tortyroffer, för att inte nämna att inte tillåtas att utöva en mycket fredlig religion. Att äga ett fotografi på Dalai Lama leder till arrestering i dagens Tibet. Kina har skövlat Tibets skogar, dumpat industriellt avfall, uppmuntrat troféjakt d.v.s jaga fridlysta djur. Sedan försvarar inte det tibetanernas handlingar. Men det måste kännas ganska hopplöst att vara tibetan i dagens läge. Sakta men säkert försvinner den tibetanksa kuluren i ett Tibet där det idag finns fler kineser än tibetaner.
  Det ända som kan sägas med säkerhet är att något måste göras åt situationen, det här håller inte! Dalai Lama har redan uttryckt sin önskan att få ett fredligare förhållande med Kina så nu är det ända som behövs att Kina möter dem på halvvägs på vägen.

 • Pingback: Massaker i Kina | Svensson()