Bergsjön goes fransk förort?

Bergsjön i Göteborg är Sverige absolut fattigaste område med högst arbetslöshet och lägst medelinkomst. Området har dessutom det lägsta valdeltagandet i landet och bland de högsta andelarna invandare, med finländare som en påtaglig och synlig grupp vid sidan av jugoslaver, somalier, irakier och människor från över hundra länder.

Jag är alltså inte ett dugg förvånad över att i det av OG (Original Gangsters) delvis ”kontrollerade” Bergsjön uppstår kravallartade händelser, där bland annat en fotograf som jag personligen känner blev nerslagen, efter att skottlossning utbrutit vid Komettorget. Ett torg som är en av de mest förfallna och öde platser jag sett i befolkade delar av Sverige. Ett ställe där livsmedalsaffären (om den fortfarande finns kvar alltså) ser mer ut som en tom fastighet med igenspikade fönster än en affär som faktiskt fungerar.

Såna här händelser, precis som kravallerna i Paris förorter häromåret skapas av misär, segregation, utanförskap och utsatthet. Gangstraran och gangstergängen är sig också en konsekvens av samma saker. Den situation som finns i Bergsjön har ju dessutom förvärrats av den förra regeringens politik såväl som av den nuvarande borgarregeringens politik som ju är inriktad på att göra livet ännu svårare än det redan är för de allra fattigaste och mest utsatta i samhället.

Är det i nån förort vi eventuellt kommer att få se kravaller som liknar de franska så är det i Bergsjön.

Intressant?
Borgarmedia: DN, SVD, AB1, AB2
Andra bloggar om: , , , , , , ,

Advertisements
 • TK

  Det finns väl inget annat land i världen som ger sådana förutsättningar för månniskor, oavsett bakgrund, att kunna lyckas. Sluta dalta!

 • Kalle

  ”Är det i nån förort vi eventuellt kommer att få se kravaller som liknar de franska så är det i Bergsjön.” Har du missat vad som hänt i Malmös förorter senaste året? Fast det kommer väl bli lika illa i Göteborg med snart.

 • nordmannen

  Ja, hva hendte med det personlige ansvaret? Bare for at man er fattig/segregert gir absolutt ingen rett til å sparke ned en uskyldig fotograf som ville dokumentere faenskapen. ”Gangstere” som dette er framfor alt et produkt av inkompetente foreldre.

 • Erik

  Det är ju inte så konstigt att journalister och fotografer åker på spö ibland så som de beter sig. Skönt att någon gör vad som behövs. Jag hade också gärna satt några sparkar där. Jag om ni undrar är varken invandrare, ligist eller något som normalt kopplas till stökigt beteende. Jag är en infödd svensk medelinkomsttagare boende i city i 35 års åldern. Min egen kontakt med journalister var i samband med en dödsolycka i släkten där en kvinna dog. Så som journalisterna betedde sig mot barnen och andra släktingar som förlorat en nära anhörig, som de vinklade historien och hängde ut redan skakade människors privatliv som inte hade något med tragedin att göra, det var direkt vidrigt. Jag hade respekt för svensk journalistkår innan jag själv hamnade i utkanten av ett reportage men den respekten har tagit slut nu. Det var kvällstidnings slum även i morgontidningar som GP.

 • Robban

  Så jävla schysst, är en misantrop. Det här med Bergsjön (och S-tälje, Rosengård m.fl.) kan verkligen starta nåt. Väntar bara på att snutar, ambulanspersonal eller brandmän ska bli dödade. Hoppas det sker snart, då lär vi få se på reaktioner. Behövs väl bara några småkillar som blir grillade i ett ställverk.

  Fler och fler papperslösa som utnyttjas av de lokala maffiorna, kan det bli annat än bra. Tror ni de har fått det extremt nödvändiga fostran i demokrati och lika rättigheter som är den svenska skolan främsta mål att lära ut?

 • lasse

  Det finns inget land i världen som har mångkulturism som fungerar homogent.

  Dessutom väljer ju flyktingar som kommer till Sverige att själva segrigera sig. De väljer att bo där deras landsmän bor.

  ”Vi måste arbeta mer för integrationen” — säger politikerna.
  Kanske att svenska folket också vill det.
  Men vill flyktingarna själva integreras? Varför väljer dom då att bo nära sina landsmän?

  Varför sätter varenda flykting upp en parabol för att se Al-Jazira istället för att kolla Rapport och Debatt och kanske förstå lite mer av sitt nya hemland???

 • Dine Malmsten

  Rinkeby räknas också till ett av Sveriges fattigaste bostadsområden med hög andel invandrare,ca:86 %, hög arbetslöshet, låg medelinkomst. Förr kallades Rinkeby Turkeby i dag kallas det lilla Mogadicho.
  7/3 var jag på ett möte på Rinkeby folkets hus.
  Mötet handlade om de somaliesvenskar som greps i vårt område för några veckor sedan.
  Stora salen,som rymmer ca:500 personer var knökfull,alla fick inte plats. Mötet var organiserat av en Somalisk organisation, några Svenska journalister och författare var inbjudna, bla Mikael Nyberg.
  Publiken var blandad även om majoriteten var somalier, män och kvinnor.Det var en otrolig uppslutning. Mikael Nybergs artikel,aftonbladet,är ett utdrag av hans tal, det var många intresanta taloch vittnesmål.Bland annat framförde Eretrianer och Etiopier sin solidaritet med somalierna som sitter häktade för att de förmedlat pengar till humanitär hjälp till krigets offer, samt de som kämpar mot den USA stödda Etiopiska okupationsmakten.
  På det här mötet fanns inga journalister från TV eller de stora tidningarna, något att fundera över.
  En av de gripna släpptes ur häktet, han berättade att tidigt på morgonen ringer det på dörren, man uppger att man är från Svenskabostäder,mannen öppnar,in rusar en be-
  väpnad insattsstyrka på ca: 10 man , han slängs omkull på golvet och förses med handfängsel framför sin gravida hustru och gåtande barn, släpas ut ifrån lägenheten. Det här är också en skildring av våld i dagens svenska demokratratiska sammhälle.
  Det fantastiskt välorganiserade mötet , får dagens svenska vänster att framstå som löjeväckande lam och mjekig.
  När man påståratt folk i förorten inte är intreserad av politik, måste gå på kurs för att lära sig hur demokrati ska fungera och hur man ordnar möten.

  Släpp de häktade Somaliesvenskarna!Skrota Terroristlagarna

  Varför agerar Säpo på uppdrag av CIA och Etiopiens polis?

 • Johan

  Byggdes inte Komettorget om helt för ett par år sedan? Jag kan hålla med om att det gamla torget passade in på din beskrivning men när jag var där senast var det snyggt, modernt och hade ett riktigt bra butiksutbud. Kanske en parantes i sammanhanget men rätt skall vara rätt.

 • essbeck

  Jag var uppe i Bergsjön i Torsdags jag kan säga i aspekten av kravaller typ det som de som hände i Frankrike är ganska långsökt. Det har varit milt de senaste veckorna och plötsligt det senaste har det blitt snö där och kallt och djävligt och det var rått och förbannat blåsigt. Man måste vara ganska ursinnig för att vara förbannad nog att dra ut i ett sådant väder gissar jag. När det gäller vad som hände i Frankrike så började det hela där med några småpojkar som sprang från polisen och gömde sig i någon kraftstation där de dog så hatet där var riktat mot polisen staten eller vad man nu kan säga. Det i Bergsjön verkar vara någon uppgörelse av något slag.

  Såg att du inte hade med GP som länk http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=113&a=409493

 • Anders_S

  Joahn. Du tänker nog på Rymdtorget. Det byggdes om och är betydligt större än Komettorget. För ett år sen såg Komettorget i alla fall ut som jag beskriver det.

 • Pingback: Oroande händelser i Bergsjön | Svensson()

 • Dino

  Beng eller mannen ja e uppväxt i Bergsjön allt e chill här.
  Det e bara knas för folk som inte e från här.

 • tonie

  man blir förbannad av alla kommentarer som saknar mening här.
  och att bergsjön håller på att bli som paris! aldrig.
  Jag är född i bergsjön 1987 och har sett en stor del av bersjöns utveckling inte hela men en väldigt stor del, och jag har sett hur bara rymdtorget har byggts om 3 gånger så vitt jag kan minnas, och även målats om, varför slösar man flera 100 tals miljoner på att bygga om hela tiden.

  hur tänker politikerna igentligen.
  man skyller ju hela tiden på den sköra kassan och att det inte fins resurser till saker och ting men bygga om ett torg 3 gånger på mindre än 14 år det har man allid råd till.

  det var bra som det var, man kunde lagt alla dom pengarna på något helt annat i stadsdelen, t,ex satsa på bra poliser , innan hade vi en kvarters polis som var omtyckt av nästan alla unga och barn även vuxna, jag va ett ut av barnen som tyckte om honom(kvarters polisen Eddie) , han kom till min klass när jag va mindre och pratade med oss och alla studsade runt omkrig honom och ville ställa massa frågor, han skapade en bra relation till ungdommar och barn
  vi tyckte om honom, det gör det lättare för han att komunisera med oss och att nå fram med det han vill, fanns fler sådana poliser skulle man kunna nå ännu längre, och få ännu bättre inflytande bland de unga i Bergsjön. för det är de unga som blir den nästa generationen, man säger ju hela tiden satsa på de unga för det är dom som kommer att värvas till det onda, men satsa då på bra poliser som kan vara bra förebilder och som kan hjälpa till och stoppa polis hat och våld och påverka de ungas utveckling, vi behöver en bättre samverkan bland polis och de boende i området, och det får man inte av att skicka upp sin pik?®t styrka då och då som kastar upp alla mot väggen och tullar dem och gör folk upprörda, hatiska och kränkta. ”småttingarna” ser detta och blir påverkade negativt,

  som sagt det har byggt om rymdtorger3 gånger som jag vet, men ändå så säger politikerna att man ska banta på kassan,

  Tillbaks med kvarters polis och även några till, det skulle vara ett stort steg för bergsjöns kriminella negativa utveckling.

 • till dig som skrev det här blog inlägget!!

  jag säger bara såhär.. bergsjön är absolut inte den fattigaste eller värsta stadsdelen i sverige.. brott och gäng finns överallt men i bergsjön finns det ngt som heter KÄRLEK..oavsett hur mycket man tjänar eller vilket ursprung man har så har bergsjön iallafall lärt oss att alla är olika men alla är lika.. hellre bo i bergsjön där man är accepterad för sin hudfärg eller jobb eller inkomst man har än att bo i en stadsdel där grannarna inte säger hej för att man pratar ett annat språk eller att ens barn blir mobbade i skolan för att deras föräldrar är arbetslösa!!

  BERGSJÖN 4 LIFE

 • Anders_S

  fyraettfem: Säkerligen är Bergsjön fyllt av kärlek. Men det är också det fattigaste området i Sverige. Det finns liksom ingen motsättning mellan dessa två.

 • Anders_S: har du varit i bergsjön?

 • Anders_S

  fyrafemett: Sådär en 60-70 gånger kanske. Jag har varit betydligt fler gånger i Hammarkullen dock. För morsan bodde där i ett antal år när jag var ung och jag känner fler där.

  De enda stadsdelar jag inte varit i är (förutom när jag jobbat på bussarna och spårvagnarna) överklasstadsdelarna i sydväst och de flesta delar av Torslanda samt Kärra.

 • Andreas

  Han har med all säkerhet varit i Bergsjön. Jag med. Jag har bott där i flera år. Bergsjön är ett av Sveriges fattigaste områden. Jag kanske måste omtolka lite:
  på miljonsvenska betyder ”fattig”: dåligt, värdelöst, inte bra. T ex: ”fan vilken fattig låt” standardsvenska: ”fan vilken dålig låt”. På standardsvenska betyder fattigt något med ekonomi att göra eller matriell standard t ex. Jag är fattig: Jag har inga/lite pengar. Alltså INTE i betydelsen Jag är dålig. När Anders_S säger att Bergsjön är fattigt menar han inte att Bergsjön är dåligt utan att människorna som bor där inte har/har lite pengar.

 • Anders_S

  Andreas: Det är samma typ av betydelsesförskjutning som kunde ses med ordet häftig när jag var ung. På den tidens förorts- och ungdomsjargong. Det är naturligtvis omöjligt för mig som medelålders att hänga med i dagens ungdomsjargong.

 • jag vet vad ordet fattig betyder hahahaha..ni är roliga…
  jag uppvuxen i bergsjön sen 84..ja då jag föddes..men jag har samtidigt vistas mycket i sveriges resterande ”ghetton”.. arbetslösheten i bergsjön är kanske den största i gbg. jag upprepar… KANSKE. men med tanke på att bergsjön inte ens är i närheten av stockholms förorter så går det inte att säga att bergsjön är sveriges fattigaste stadsdel.. iallafall vad jag ville komma fram till är att bergsjön är långt ifrån att bli som franska ghetton..Kommer aldrig att bli och det säger jag mina damer och herrar med handen på hjärtat.. Bergsjön kommer att bli bättre..kanske tar tid men kolla nu å jämnför med nåra år tillbaka, hur många hårt arbetande ungdomar som vid sidan om sin skola medverkar i organisationer och föreningar för bergsjöns resterande ungdomar inte ska trilla dit där vissa andra gjorde.. VAKNA UPP.. Sverige må vara påväg ner i diket MEN BERGSJÖN ÄR PÅVÄG UPP

 • Anders_S

  Bara en av Stockholms förorter finns med på listan över de 10 områden i Sverige där man tjänar sämst. Av de 10 fattigaste finns sex stycken i Göteborg.

  Din verklighetskoll är inte helt okej alltså. Men vart Bergsjön är på väg vet du förmodligen bättre än jag.

  De tio är (utan rangordning): Bergsjön, Biskopsgården, Gårdsten, Lövgärdet, Hjällbo, Hammarkullen, Fittja, Rosengård, ett område i Örebro och ett område i Södertälje. De två sista kommer jag inte ihåg namnen på. Det är i stort sett samma områden som har den största arbetslösheten. Genomsnittslönerna för arbetare är högre i Stockholm,d et är en ade viktigare aneldningarna. En annan rä att arbetslösheten generellt är lägre i Stockholm.

 • blatte4life

  han som har skrivit detta har bara skrivit om de dåliga sidorna men i bergsjön finns det nåt som heter KÄRLEK

 • Jack

  Jag flyttade in till Bergsjön när det var relativt nybyggt.
  Det var ett sjysst place där det mesta fanns och allt funkade. Sedan började det komma in snubbar som kickade sönder gatlyktor, taggade hållplatsen och robbade kärringar på gatan.
  Snart så sabbade dom hissarna och rulltrappan vid hållplatsen. Slog sönder fönstrena på fritidsgården och snittade upp tältet där idrottens hus står nu. Då drog Banker och butiker där ifrån. Sedan tröttna jag med. Så skyll fan inte på samhället. Allt fanns där, men ni sket i det.
  Som dom säger, Som man bäddar får man ligga.

 • Anders_S

  Jack: Jag tror inte du riktigt förstått sammanhangen. Banker har försvunnit överallt, även i de lugnaste, lugnaste överklasstadsdelar. Det förklaras med internet och teknisk utveckling. När det gäller affärer som försvinner så är det ofats bristande befolkningsunderlag och därmed kundunderlag som är orsaken.

 • arneh

  nu står det ”bögarnas avretnings tid” skrivet på komettorgets lokalaffär. jag ser fram emot att flytta här ifrån.

 • Raven

  Hej alla med inlägg. Jag har också bott i Bergsjön några år. Jag älskade det när jag väl lärde känna människorna där. Kände mig trygg. Visst fanns det problem, men det blir tydligare och tydligare att de flesta problemen har kommit från omvärldens bemötande. Sverige har mycket att stå till svars för. Jag återvände till Sverige från Nordamerika för några år sen. Hur detta land har blivit så intolerant förstår jag inte. Rent chockerande!! Dåligt bemötande från polis, sjukvård, socialtjänsten och arbetsgivare så fort de ser postnumret (Bergsjöns)….Poliser som vill klappa på en neger….poliser som gör rasistiska uttalanden…(Ostraffat)tidningar som lägger ut kränkande material….Det är INTE acceptabelt!! När denna information når ut till omvärlden, så kommer alla att veta att Sverige inte är ett civiliserat land.

  Bergsjön är hem åt många fina människor. De borde få en verklig chans. Frustrationen ökar…Som en bergsjöbo en gång sa till mig- Bergsjön är ett öppet fängelse, man får aldrig en chans att bli del av samhället-

 • Tom?°s

  Bergsjön är ok tycker jag. Alla förorter där det typ bara bor invandrare i blir problem iaf, svennarna blir rasister mot invandrarna och tvärtom, jag tror det enda som skulle funka är om invandrare och svenskar växt upp tillsammans. fördomar försvinner helt då, dessutom blir invandrare med svenska kompisar alltid bättre på svenska. många invandrare i förorten har mycket fördomar mot svenskar precis som svenskar i rikemansområden har fördomar mot invandrare, men blir det blandning så funkar allt mycket bättre.

 • GAISarn

  Gå och lägg dig ….
  Visst händer det saker här , Men var FAN gör inte det ?
  Vi har det bra HÄR i Bergsjön.

  • Anders_S

   GAISarn: Det är bra att du är gaisare. Men upplysningsvis kan jag meddela dig att min son bor just i Bergsjön. Du kanske inte ska dra förhastade slutsatser en annan gång.

 • Johan

  Bor i Bergsjön nu. I en väldigt fin, nyrenoverad tvåa. Både min sambo och jag är helt svenska, och kommer från en mindre stad längre in i landet. Jobb tog oss till Göteborg och vi fick denna lägenhet i Bergsjön. Vi tog den då det var alldeles för långt att pendla från vårat tidigare boende. I början började vi försvara Bergsjön, ”Det är bara fördomar”, ”Bergsjön är ett lugnt och trevlig område”, ”Jag känner mig trygg här” osv.. Nu har vi bott där i ett halvår, vi vågar inte gå ut själva på kvällarna. Knappt ens med hundarna. Då bara på gräset nedanför fönstret. Vi vågar inte ställa in bilen i garaget när mörkret kommit. Vi har råkat ut för att två stora killar försökte ta bilen ifrån oss med baseballträn, då när vi skulle ställa in bilen. Detta var en vanlig söndag vid 23-tiden. Det är poliser i området allt som oftast, då inte för att kolla så läget är lugnt, utan för att det hänt något. Vi letar nu desperat efter nytt boende. Och eftersom det inte går att hitta hyresrätter i Göteborg (förutom i Bergsjön, Hjällbo osv) så blir man nästan ”tvingad” att köpa en lägenhet. /*off topic, bortaget*/ #AS Bergsjöns område är fint, tråkigt att det blivit som det blivit!