Ett hederligt arbete

Del 1 av 8 i serien Svenskt fiske

I går skrev jag ett inlägg om långfredag och jag nämnde en del saker kring delar av min uppväxt på en liten bohuslänsk ö vid namn Rörö. På kvällen ringde sen en av mina bröder och sa till mig att slå på TV:n och titta på programmet ”Ett hederligt arbete”. Jag slog på och det handlade delvis om fiskare och fiske. Med material filmat ombord på en Sveriges största fiskebåtar, GG 764 Astrid.

En båt (eller ska jag skriva båd som det heter på dialekt) som faktiskt är från min hemö och som ingår i ett sammanhang med ett fiskexportföretag. De flesta människor tror väl att Astrid är en trålare, men det är den faktiskt inte. Astrid är i första hand en vadbåt. Man fiskar med snörpvad (kallas ibland också ringnot) efter sill, skarpsill och makrill främst. Vid snörpvadsfisket används ofta ljus som lockar fisken till ljuset och man brukar ofta fiska i par med en annan båt. Tillsammans med Astrid eller Astrid Marie fiskar ofta GG 77 Falken från Fiskebäck i Göteborg och den båten syns också flera gånger i TV-programmet.

Astrid är en kolossalt stor fiskebåt som jag ser det och är inte ensam i den svenska fiskeflottan med att vara så stor. Men det är lite speciellt att den kommer från en så liten ö som Rörö ändå är. En ö där det förmodligen finns lika många fiskare idag som när jag var liten. Vilket är något mycket ovanligt i den svenska skärgården.

Ibland fiskar de stora snörpvadsbåtarna inomskärs, vilket innebär att det är innanför den s.k. trålfiskegränsen. Detta fiske väcker förstås uppmärksamhet och folk brukar ställa sig mycket undrande, vilket ju är en förståelig reaktion om man någon gång sett dessa stora båtar i verkligheten.

Om någon är intresserad av fiske finns det faktiskt en bloggande fiskare från båten Polar som är hemmahörande i Fiskebäck.

Intressant?
Media: DN1, DN2, DN3, DN4, SVD1,
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

Series NavigationDe största båtarna berörs inte av torskfiskestopp >>
Advertisements

14 Replies to “Ett hederligt arbete”

 1. Mycket intressant! Jag har alltid varit fascinerad av båtar och fiskebåtar utgör inget undantag. En av mina återkommande drömmar är att renovera en Storöka eller Mellanöka som var vanliga på ostkusten för 100 år sedan. Det var troligen en Mellanöka som Karlsson trodde sig kunna segla då han skulle färdas från Dalarö till Hemsö (Kymmendö/Haninge).

  Jag tror t.o.m. att det förekommer nytillverkning av dessa flytetyg numera. Båt och historieintresserade kan se bild på en Mellanöka här:

  http://www.lagerholm.com/fab/register/23opt.gif

  Antagligen användes de en del för inomskärs fiske, men i vart fall med säkerhet för transporter av folk och varor. Jag såg f.ö. ett hyfsat renoveringsobjekt på Blocket igår. En snipa med en liten förpik, en båt som skulle kräva en vinters arbete för att få i toppskick.

  Så varje gång det kommer något om skärgård och båtar så får jag något fuktigt i blicken‚Ķ 🙂

 2. Hej Anders.
  Om jag inte misstar mig helt måste du vara den Anders som bodde på ”Cafét”?
  Jag är Marie syster till Anders (Pajen) och Uno Karlsson.
  Ville bara skicka en hälsning från Rörö.
  Ha det gott!

 3. Visst bodde jag på cafét. Förresten bor min mor på Öckerö nuförtiden. Jag kommer dessutom att få en del bilder från min far från fisket i slutet av 50-talet när han fiskade med Althea.

Kommentarer inaktiverade.