Högerextremism och organiserad brottslighet

När jag i tidigare inlägg ibland nämnt att det finns en koppling mellan den grova brottsligheten, gängsbrottsligheten i Sverige och nazistiska grupper har detta ifrågasatts i en del kommentarer till mina inlägg. Men i själva verket är kopplingarna många och tydliga.

Låt oss börja med det mest kända grova brottet som utförts av högerextremister. Nämligen polismorden i Malexander. Morden utfördes av några kända högerextremister och grova brottslingar, Tony Olsson, Andreas Axelsson och Jackie Arklöv. Den senare hade också varit legosoldat i Bosnien innan polismorden inträffade. När det gäller deras deltagande i nazistiska organisationer skriver SVD i juli 2004 följande:

Tony Olsson värvades som ung till den nynazistiska Riksfronten, och blev senare ledare för organisationen i Örebro. I mitten av 1990-talet bildade han tillsammans med bland andra Jackie Arklöv och Andreas Axelsson den nynazistiska organisationen NRA.

NRA startades av nazister, däribland ovan nämnda tre personer, som deltog i pjäsen 7:3 och genomförde en mängd grova bankrån som skulle finansiera organisationens inköp av vapen. En annan person som deltog i planeringen av de bankrån som ”skådespelarna” genomförde var Mats Nilsson. Denne hade tidigare funnits i kretsarna kring Niklas Löfdahl och Patrik Huisman som var medlemmar i organisationen Ariska Brödraskapet (AB) som bildades 1996 av Löfdahl och flera av de som deltagit i mordet av John Hron i Kode utanför Göteborg. Även Tony Olsson rörde sig i dessa kretsar. Troligen var det också medlemmar i AB som genomförde ett bombdåd mot två journalister i Nacka.

Patrik Huisman, som också kan ha varit inblandad i bankrånen som genomfördes av Olsson och kompani, har å sin sida gått vidare från nazistgrupperingar till de kriminella gängen. Han började sin verksamhet i hat och brott i organisationen Vitt Ariskt Motstånd (VAM) som vi ska återkomma till. 1995 rånade han en bank tillsammans med en blivande medlem i Hells Angels och när han hamnade på Kumla för detta gick han med som medlem i Brödraskapet Wolfpack, vars president han blev 1998.

När han kom ut från fängelset flyttade han till Västerås och blev medlem i Bulldog MC där det ingick fler tidigare nazister, bl.a två bröder som tidigare varit medlemmar i den lokala nazigruppen Westra Aros Stormavdelning. Bulldog MC omvandlades till en lokalavdelning av Brödraskapet Wolfpack. 1999 greps Huisman för vapenbrott tillsammans med en annan nazist, David Emilsson, också medlem i Brödraskapet Wolfpack, i samband med att man träffade Växjö-nazisten Mats Nilsson, inblandad i Malexanderhärvan.

År 2000, efter frigivning från fängesle, lämnar Huisman Brödraskapet och bildar i Säffle tillsammans med lokala nynazister (tidigare medlemmar i VAM) en avdelning av X-team som några år senare blir en fullvärdig Bandidos-avdelning. Därefter drog han vidare till Dalarna och bildade där en ny Bandidosavdelning. Patrik Huisman har senare, som Bandidosmedlem, varit åtalad för flera brott, bland annat grov utpressning och misshandel i Stockholmstingsrätt år 2007.

I Bandidos förekommer det också i andra avdelningar människor med nazisympatier. Däribland Sverige-ledaren Clark liksom en av de första medlemmarna i Göteborg, en morddömd nazist.

VAM som jag nämnt ovan är känt för kopplingar til en mängd våldsbrott, bland annat via ledaren Klas Lund som genomfört och dömts för bankrån och annat. Klas Lund var också delaktig i mordet på Ronny Landin 1986 och medlemmar i VAM kan förmodligen kopplas till bilbomben mor journalisterna Peter Karlsson och Katarina Larsson.

VAM är ursprunget till organisationen Svensk Motståndsrörelsen som har kopplingar till mordet på syndikalisten och fackföreningsmannen Björn Söderberg, även om organisationen hävdar att de skyldiga lämnat SMR/NU innan mordet ägde rum. Av de tre som utförde mordet på Söderberg, Hampus Hellekant, Björn Hernlund och Jimmy Niklasson var den senare skriven på en postbox tillhörig Hells Angels.

Den person som mer än någon annan stått för uppbygget av Hells Angels i Sverige är Thomas Möller från Malmö, tidigare president i organisationen och numer boende i Sydafrika. Han har eventuellt också nazistiska sympatier och är ägare av en av de största samlingar av gamla nazistprylar som finns.

För mer läsning om kopplingen mellan de olika personerna och organisationerna som nämns i ovanstående inlägg kan ni läsa:
Den blågula nazismen
Så känner nazisterna varandra
Bomben mot journalistparet
Nazister och Brödraskapet Wolfpack
Den svenska nazirörelsen 1999
62 personer som hotade demokratin
Svensk maffia
Åtalade för naziregister

Intressant?
I media: DN2, DN3, DN4, DN5, SVD1, SVD2, SVD3, DN1, AB1, AB2, AB3, GT, Expo,
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements