Överklassens arroganta beteenden

Jag har tidigare kommenterat överklassens arrogans och märkliga ageranden i samband med olika händelser, såsom Kungsholmsmordet, Vad är det för människor?, med anledning av märkliga uttalanden om Colombia, Camilo Goine i ett sammanhang och lite mer skämtsamt i inlägget, Det bratsbruna breder ut sig.

Det här handlar huvudsakligen om en vän och politisk frände till ovan nämnde Goine, nämligen Blondinbella (Isabella Löwengrip) och hennes pappa Per Rydberg, som tycks lida av extrem gnidenhet och ett extremt begär efter mer pengar. Blondinbellas blogg, som är ett aktiebolag kontrollerat av ett antal vuxna i och omkring Isabella Löwengrip, gör nämligen stora vinster. Något som uppenbarligen inte är nog, utan den som redan tjänar mycket vill uppenbalrigen ha mer. Därför har man (i all fall fadern Per Rydberg) försökt få skolan som Isabella går på att betala för att skolan nämns på bloggen Blondinbella.

Jag har i och för sig inget principiellt mot att man tjänar pengar på sin blogg. Dock är jag lite tevskam till den typa av textreklam som finns på Blondinbellas blogg. Där företaget bakom bloggen får betalt för att vissa varor, produkter och företag ska nämnas i löpande text. Något som alltså gör det omöjligt att veta om en text är reklam eller inte. Jag tycker alltså att reklam på bloggen ska vara synligt så att alla vet att det är reklam. En uppfattning som står i överensstämmelse med svensk lagstiftning om jag förstått det rätt.

Det är möjligt att Blondinbella är fullt medveten om att hon på nåt sätt utnyttjas av företagen, sin egen far och andra kommersiella intressenter eller att hon anser att det inte är fråga om nåt utnyttjande alls. I så fall kanske det inte gör nånting. Men det kan också vara så att hon som 17-åring korrumperas av det som sker. Sånt är svårt att veta och jag vill inte heller på något sätt hävda att hon är dum elle så. Men utnyttjande kan ske även om alla inblandade tror att så inte är fallet. Även om det kanske är utnyttjande är det i alla fall inte på långa vägar lika allvarligt som det är för en tjej i Vetlanda, från betydligt fattigare och påvrare omständigheter. Det kanske beror på att utnyttjande ibland ser lite olika ut i överklassen och trasproletariatet.

Andra ungdomar från överklassens Stockholm är just nu inblandade i en rättegång om dödsmisshandel vid Hovrätten i Stockholm. I samband med rättegångarna kring det målet har en rad märkliga ageranden från föräldrar och andra inblandade ägt rum, som jag tidigare skrivit om. Och underligheterna fortsätter. Det är nästan som om överklassen och deras barn inte tar vårt rättsväsende på allvar. De verkar tro att man kan göra som man vill när man är en del av eliten. Överklassen beter sig alltså arrogant och överlägset. Obehagligt.

Intressant?
Bloggat: Robert Zackrisson, MinaModerataKarameller
Borgarmedia: Metro,
Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Advertisements

9 Replies to “Överklassens arroganta beteenden”

 1. Du vill så gärna klassa in allting Svensson. Det är förstås enklast, men jag tycker att det är väldigt omodernt och bakåtsträvande på något sätt.

  Men att det är ”överklassens” barn det handlar om i Kungsholmsdådet vet jag inte om du har rätt i? Läs i Aftonbladet där finns en beskrivning av deras bakgrund det är ingen överklass som framträder i de beskrivningarna precis. Alla som befinenr sig på Östermalm är inte automatiskt vad du kallar ”överklass” liksom.

  Skitungar finns det dessvärre överallt, i alla områden.

 2. Jo, jag vet genom mina kontaktkällor i den östermalmska överklassen (i den gamla genuina adliga) att de nog kan anses som överklass, någon/några av dem förmodligen mer som övre medelklass. Samt att det finns en väldig diskussion om detta bland de ”fina” människorna. Det är ju också uppenbart varför DN skriver så mycket om det hela. En av de åtalade tillhör ju en sidogren av tidningsfamiljen.

  Klassamhället existerar, oavsett om vi nämner det eller inte. Jag föredar att nämna det. Det är varken ålderdomligt lelr modernt. I klassamhället finns även individer. Flertalet av dem är ordentliga, ansvarstagande och skötsamma. Det gäller i alla samhällsklasser.

  Våldsbrottsligheten är högre bland fattiga männsikor, det vet vi. Förmodligen är den ekonomiska brottligheten högre i överklassen. Inte för att överklassen skulle vaar sämre moraliskt. Utan för att de har möjligheten att begå ekonomiska brott.

 3. Det finns förstås klasstänkare i alla samhällsgrupper, och det finns människor som hellre vill se individerna som de är oavsett ursprung då.

  Hur som helst – jag tycker inte om begreppet…

 4. Mary:
  klass och individ är inte självständiga dikotomer som tar ut varandra. Det beror på vad man beskriver. Varför du inte tycker om begreppet klass verkar ju vara en uppfattning att begreppen klass och individ bekämpar varandra, men så är alltså inte fallet.

 5. Klart du inte gör Mary. Du är ju trots allt medlöpare, och arbetar- och underklassen är ju tydliga hot mot de du löper med.

  Inte ett dugg underligt.

 6. Textlänkar/reklam har funnits i ganska många år nu. Det här är verkligen inget nytt. Om fenomenet är etiskt eller oetiskt har inget med ”Blindinbella” eller överklassen på Östermalm att göra. Förutom att det är ett (trubbigt) vapen i vänsterns klasskamp och klasshets.

 7. Man kan ju fråga sig vad en blogg är? Egentligen. För mig är det ett lika vitt begrepp som ”klass”. Som Attila skriver annonsreklam men i annan form. Vi som skrev för ”riktiga” tidningar såg ner på annonsbladen, det var inte lika fint. Är det inte samma med bloggar. Annonsbladen tjänade pengar det gjorde inte alltid magasinen.

  Man kan ju välja olika mått på det man mäter, eller hur. Jag använder aldrig klasstillhörighet.

  Och Nicklas – medlöpare… haha…

 8. Ja, men om dom ingår i ett ekon system med demok partier och på så sätt balanseras. Det finns värre benfiskar.
  Social marknadsekonomi är ju det bästa i alla fall, lyckas få kompetenta och befrämja demokratin.

Kommentarer inaktiverade.