SVD sprider gallimattias

Claes Arvidsson sällar sig till resten av gänget med bristande kunskaper, eller är de rent av förblindade av ideologi. Så förblindade att de försöker smutskasta Historieuppropet genom att peka på att två av undertecknarna är medlemmar i Socialistiska Partiet. Ett parti som tillhör Fjärde Internationalen, en organisation som skapats i opposition till Sovjet-systemet. Vars medlemmar spärrades in i Gulag och mördades i Moskvarättegångarna. Det känns inte som om det skulle var speciellt smart eller förnuftigt att just synliggöra de människor som under större delen av sina liv ägnat sig åt att kritisera Sovjetsystemet, stalinismen, maoismens och Pol Pots förtryck.

Men det är ju bra att Arvidsson i alla fall uttrycker att han är skeptisk till statlig historieskrivning.

Sen försöker Arvidsson sig pockså på att jämstaälla kommunism med nazism. I det sammanhanget är det ju också korkat att skjuta in sig på Socialistiska Partiet och Fjärde Internationalen (FI). FI och Trotskij var ju kända för sitt motstånd mot nazismen och sin kritik av stalinismen (kommunisterna) och dessa politik gentemot socialdemokratin och nazismen. En organisation vars medlemmar mördades i koncentrationsläger och vars mest kände ledare, Ernest Mandel, rymde flera gånger från desssa läger.

Arvidsson har skrivit en ledare som är full med okunskap, dumheter och gallimattias. Jag har sgat det förut. Kvaliteten på SVD:s ledarredaktion är undermålig.

Läs mer:
Marxistarkivet
Trotskijarkivet
International Viewpoint
Texter av Håkan Blomqvist

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Liza

  Jag håller med, men vill ändå lyfta fram en möjlighet som liberalernas argumentation skapar.

  Arvidsson antyder ju att det inte bara är möjligt, utan nödvändigt att ”relativisera” nazismens brott:

  ”hur vänstern mäter nazismens och kommunismens brott med olika måttstock”

  Därmed borde det även vara legitimt att jämföra kapitalismens slakt på (ett exempel i mängden) 10 miljoner kongoleser under det kapitalistiska Belgiens Kung Leopold, med nazisternas slakt på 6 miljoner judar under Hitler.

  Nazisterna utmärker sig genom att ha skapat en industriell avlivningsmaskin av judar, romer, socialister, funktionshindrade och andra, en maskin vars effektivitet saknar historiskt motstycke inom andra ideologier.

  Men när det gäller absoluta dödssiffror så hamnar nazisternas brott med god marginal i skuggan av kapitalisternas.

 • Z

  De ger sig väl på Socialistiska Partiet eftersom du är med i det, och du är en av de främsta kritikerna mot SVDs vanliga lögner? 🙂

 • iller

  Osökt kommer jag att tänka på en gammal skämtteckning av Lars Hillersberg, där en ung man utropar: ”Men snälla konstapeln, jag är antikommunist!”. En polis med batongen i högsta hugg svarar: ”Jag ger väl fan i vad för sorts kommunist du är. Jag ska slå ihjäl dig, din jävel!”

  Finns att beskåda på:
  http://www.satirarkivet.se/visa_geo.asp?Sid=151&e=e001&G=Sverige&Bild=7

  Debatten blir ganska låg ibland.

 • Tim

  Hope you don’t mind comments in English, while it may not make sense to equate Communism with Nazism you can certainly compare them especially the Soviet brand of Communism which was certainly not what Karl Marx had in mind, and it is why Communism has become a dirty word. Even true Marxists are in denial.
  And anyway what do you expect from a Liberal paper anyway?

 • Pingback: Det är något orwellskt över alliansregeringen | Subversio()