Lagändring orsak till ökning av anmälda våldtäkter

Ökningen av våldtäktsanmälningarna beror i huvudsak på en förändring av den svenska lagtiftningen för några år sen. Denna lagändring får också konsekvenser för de anmälda våldsbrotten i stort då våldtäkter räknas dit, men det gör inte sexuellt utnyttjande. För att citera ett tidigare inlägg av mig själv:

2004 anmäldes enligt BRÅ 2631 våldtäkter och 2009 fall av sexuellt utnyttjande eller sexuellt tvång. De preliminära siffrorna för 2007 är 4754 respektive 1154. Antalet anmäld våldtäkter har alltså sen 2004 ökat med 2123 stycken samtidigt som antalet anmälningar för sexuellt utnyttjande minskat med 855. Som ni ser har anmälningarna för våldtäkter ökat mer än minskningen av anmälningarna för sexuellt uttnytjande. En del av detta beror på att anmälningsbenägenheten har ökat.

Det finns därför ingen anledning att hetsa upp sig alltför mycket av de nya siffrorna från BRÅ. De är inte så alarmerande som de vid första anblicken kan verka.

Intressant?

Andra bloggar om: , , , , , ,

Advertisements
 • Eller så är det bedrövligt att det inte anmälts fler tidigare, att så många våldtäkter liksom bara nonchalerats – kanske?

 • Anders_S

  Att lag ändringen är den viktigaste orsken står helt klart. Ökad anmälningsbenägnehet har säkerligen också betydelse. Men det går inte att utesluta en viss verklig ökning också.

 • Jag skäms å dina vägar när du skriver att ”Det finns därför ingen anledning att hetsa upp sig alltför mycket av de nya siffrorna från BRÅ”. Oavsätt varför anmälningarna har ökat så är 4754 stycken anmälda våldtäkter definitivt något att hetsa upp sig över (när man dessutom vet att mörkertalet är högt)! Om folk tog våldtäkter på större allvar skulle inte lika många kvinnor (och de få män som utsätts) behöva bli våldtagna varje år.

 • Anders_S

  Felicia: Grejen är den att de inte ökar i förhållande till befolkningen.

  Att de alls förekommer är däremot ett stort problem. Men det var inte vad mitt inlägg handlade om.

  Det finns antagligen ett mörkertal, men det är också så att en del av anmälningarna inte motsvarar ett verkligt brott. När det gäller mord ligger överanmälningar på 130% ungefär. Om den sifran är lika stor för våldtäkter (vilket jag inte tror) så skulle det mer än halvera antalet våldtäktsbrott i förhållande till antalet anmälningar. Eventuellt kan dessa två fel (mörkertal och överanmälning) i statistiken ta ut varandra, men därom vet vi inget.

 • Pingback: Vettigt lagändringsförslag från mp om sexuellt utnyttjande | Svensson()

 • Pingback: Nej, våldtäkterna har inte ökat med 50% | Svensson()

 • Pingback: Våld mot kvinnor | Svensson()

 • Pingback: Nej, Sverige har inte flest våldtäkter | Svensson()

 • Pingback: Med såna åklagare är det inte konstigt att det blir få våldtäktsåtal | Svensson()

 • Pingback: Ingen ökning av antalet våldtäkter | Svensson()