Mördare är ovanliga

I Svenska Dagbladet står det att återfallsmördare är ovanliga i Sverige. Det stämmer säkerligen. Speciellt om man tar hänsyn till att mördare är ovanligt i Sverige. Mord är mycket ovanligt och antalet mord har dessutom legat i stort sett still sen 1700-talet enligt tidskriften Forskning och Framsteg. Detta om man tittar på siffran över antalet mord per 100 000 invånare. Det totala antalet mord i Sverige på ett år är cirka 100 stycken och i den storleksordningen har antalet varit sen 1970-talet. Och antalet barnamord är mycket lågt.

Att en person har mördat två personer som den man som erkänt mordet på Engla och en kvinna till är alltså mycket ovanligt. Men när det inträffar i Sverige rör det sig i stort sett alltid om män som mördat kvinnor. Men även om mord relaterade till gangstergäng, som exempelvis när det gäller gangstermördaren Goran Kotaran.

Inte desto mindre är det uppskakande att människor överhuvudtaget blir mördade och speciellt upprörande är det förstås när barn mördas. Det spelar ingen roll att sådant är ovanligt. Det berör ändå ända in i själen och känns mycket obehagligt för de flesta människor.

Intressant?
Bloggat: Feministisk vänstertjej, RoyaMatilda
Borgarmedia: SVD, DN1, DN2, DN3, DN4, SDS1, SDS2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements
 • Claes T

  En detalj i sammanhanget: Såvitt jag har kunnat få fram (från BRÅ) begicks i Sverige under 2005 79 fall av dödligt våld (mord/dråp/misshandel med dödlig utgång). Sedan dess har anmälningarna av sådana brott ökat med 9%.

  Det begås alltså med största sannolikhet betydligt mindre än 100 mord per år i Sverige. (Proportionerna mellan mord och dråp – om man tittar på domar – är ungefär en tredjedel dråp, två tredjedelar mord. Går man på det skulle antalet mord i Sverige under ett år kunna ligga under 50.)

  Vilket förstärker uppfattningen att mördare är ovanliga.

  http://www.bra.se/extra/measurepoint/?module_instance=4&name=Anm%E4lda%20brott&url=/dynamaster/file_archive/060824/948babcd6679f37b400e83cf98744644/2anmalda%2520brott.pdf sid 9

 • Anders_S

  Ja, det du skriver stämmer med vad jag kommit fram till också. Utifrån läsning av BRÅ:s statistik. Det totala antalet har legat lägre de senaste åren än för 10 år sen. I dagligt tal använder man dock siffran 100 mord/dråp per år.

 • Mikael

  Tänk om den här 42-åringen har en liknande bakgrund i barndomen som Ulf Olsson som är dömd för mordet av Helén Nilsson i Hörby (som skedde i Maj 1989) och Jannica Eklund
  (26 år vid mordtillfället, hon var prostituerad i Malmö)mordet hade skett något år tidigare än mordet av 10-åriga Helén.
  Men att det var Ulf Olsson som var mördaren tog det åtskilliga år för Polisen att få nys om.Det var en kvinnlig poliskommissarie som hade hört av en bekant till bekant om en underlig fd.granne som blev grogrunden i att börja kartlägga Ulf Olsson som nu är livstidsdömd för de två morden.
  Ulf Olsson barndom hade enligt hans syskon varit i evig turné av förnedring från fadern.
  Ulf Olsson hade ständigt fått mycket stryk under hela uppväxten.Våld i barndomen vet forskningen numer har en koppling till sexuella perveteter i vuxen ålder.
  Förr trodde ju den psykologiska forskningen att det alltid var egna upplevelser av övergrepp av sexuell natur som resulterade i sexuella övergrepp på barn.
  Men numer vet man att det snarare finns en koppling mellan grovt upplevt våld i barndomen och sexuella perveteter i vuxen ålder.

 • Stenhårde Kalle

  Angående vård och släpphänthet mot mördare!

  Här är ytterligare en seriemördare som trots klar psykisk och empatisk störning släppts ut gång på gång så att han kunnat fortsätta mörda oskyldiga.

  /* Borttagen mening som kan uppfattas som ett hot mot person*/ #AS

  http://www.dt.se/brottsplats/veckansfall/article296324.ece

 • ajk

  Om en person döms för mord borde han få livstid (reell livstid, inte mesig svensk ”livstid”); i och för sig säger artikeln att mindre än 10 percent gör återfall, men vore inte 0% vara bättre? varför ta risken? Vad har dessa människor gjort för att förtjäna en ny chans?

 • fanta

  Ett förslag:
  Förbrytare som samhälle tvingas släppa – pga av komplicerad eller oklar juridik – borde man kunna sätta elektronisk böja på för några (1-5) år framåt. Många tragedier skulle kunna undvikas.

 • Destrier

  Fantas förslag om fotboja skulle inte förhindra den här händelsen, men kanske kanske hjälpa polisen att hitta en misstänkt gärningsman tidigare.

  Men mordet på Engela hade kunnat undvikas av flera instanser, domstolen hade kunnat dömma ett mer incapaciterande straff (livstid, dödsstraff). mannen var ju straffad sen tidigare.

  Polisen kanske kunde hittat honom tidigare innan händelsen (om dessa utrett pernilla mordet bättre) men vi alla vet att polisen har ont om resurser och bör inte ha tillgång till för mycket känslig information.

  kriminalvården i ett tidigt skede, skulle kunnat betäkna honom som farlig i behov av mer vård, de hade honom ju
  -I min mening är det denna instans som är ansvarig, eftersom mannen bevisligen inte kan anses som rehabiliterad.

 • Pingback: Det är klart mördare ska ut på gatan igen | Svensson()

 • Humanisten

  Jaha, enligt BRÅs hemsida så anmäldes 2006 240 ”fullbordade mord och dråp samt misshandel med dödlig utgång”. (http://www.bra.se/extra/pod/?action=pod_show&module_instance=21&id=23&statsType=100&statsCounty=La&Year=2006&type=1.

  Så jag vet inte varifrån du eller kriminologen i FoF har fått dessa uppgifter.

  Dessutom så är siffrorna för 1988-1991 (de tidigaste tillgängliga på BRÅs hemsida) mellan ca 120-150 fall per år. Sedan dess syns en stadigtuppåtgående trend. Och att ett ökat antal anmälda mord inte avspeglar en faktisk ökning utan en ökad benägenhet att anmäla verkar mycket otroligt.

  Så nog är allt problemet värre än vad du vill erkänna.

  Och kom ihåg, även om det du skrivit gäller, så innebär det att 10 personer per år skulle räddas från en våldsam, kränkande och ofta ångestfylld död om alla mördare fick sitta inne hela livet eller tills de var så gamla att de inte längre kunde mörda. Jag tycker det visar på en beklaglig och obehaglig brist på medkänsla med de framtida offren att inte vilja spärra in mördare på livstid. Du offrar alltså hellre 10 oskyldiga personers liv, än att låta mördare, dvs de som begått det värsta tänkbara brottet av alla, sitta inne på livstid. Usch!

 • Anders_S

  Humanisten: Det anmäldes 240-250, men det utfördes 90. BRÅ har skrivit en rapport som jag hänvisar till i ett tidigare inlägg. Resten var naturliga dödsfall. Det gäller att var van vid att läsa kriminalstatistik för att hänga med. Det är väldigt få som klarar det (framförallt gör inte journalister det)
  http://www.zaramis.nu/blog/2007/07/24/valdet-okar-det-verkligen/

  Det finns dessutom mycket nyare statistik på BRÅ:s hemsida.

 • Humanisten

  Det verkar som du har rätt. Jag ber om ursäkt för att jag inte läst på bättre. Trodde inte att det skiljde så mkt mellan antalet anmälda och utförda mord.

  Men min andra kommentar blir inte mindre giltig för det. Du vill ändå offra tio oskyldiga människors liv varje år för att mördare ska slippa inne på livstid. Jag vidhåller fortfarande att det är ett hån mot de framtida offren!!!

 • Humanisten

  Om man dessutom väger återfallsfrekvensen för annan tung brottslighet, dvs risken att någon som mördat utsätter någon annan för icke-dödligt våld, så borde det tala ännu tydligare för livstids inspärrning. Och det är knappast som att en stor del av mördarna efter avtjänat straff kommer bli produktiva samhällsmedborgare som bidrar till att göra världen bättre. Jag vet inte vad arbetslösheten bland dömda mördare är men antagligen ganska hög, de kommer knappast gå ut i samhället och ”börja betala skatt” som du skriver.

  Jag kan också tillägga att det känns bra mycket obehagligare när någon mördas som står dig nära än när man bara läser om det i tidningen. För tredje gången: Bristande empati för de oskyldiga offren!!!

 • Pingback: Varför? | Svensson()

 • Pingback: Ingen ökning av antalet mord | Svensson()