USA, Pakistan och tre diktaturer står för dödsstraffen

Fem länder i världen står för över 90 % av dödsstraffen i världen. Det är Kina, Iran, Saudi-Arabien, Pakistan och USA. Kina ensamt står för cirka 80 % av dödsstraffen i världen. Ändå är Kina det enda land som Per Ahlin i DN inte nämner när han kritiserar dödsstraffet i DN:

Det har märkts en positiv trend när det gäller dödsstraffet i USA. Inte så att detta inhumana straff som placerar världens mäktigaste demokrati i sällskap med länder som Iran och Saudiarabien skulle vara på väg bort ur straffskalan i alla de delstater som avrättar fångar, men tydliga tecken har funnits på ökad återhållsamhet. En stat, New Jersey, har rent av avskaffat dödsstraffet.

Men kanske har Ahlin fel på en punkt. USA kanske inte borde betraktas som en demokrati utan kanske ett land som styrs av en slags självutnämnd elit. En slags elitokrati. Visserligen med en sorts val för att utse vissa av de mäktiga posterna. Val med vissa begränsningar i demokratiskt hänseende dessutom. Det är kanske just för att USA är en ofullständig demokrati som landet återfinns bland de länder som avrättar flest människor. För det är ju så att dödsstraff huvudsakligen finns i odemokratiska länder, diktaturer.

Dessutom är det ju så att Saudi-Arabien, som är en världen hårdaste diktaturer, är ett land som är nära allierat med USA. Man undrar ju varför inte USA försöker sprida sin version av ”demokrati” dit istället för att backa upp den ruttna monarkin. Så det dåliga sällskapet som Per Ahlin nämner är ju delvis USA:s eget val om man får säga så.

Det verkar nu också som om antalet avrättningar ska öka i USA. Avrättningar som garanterat komerm att drabba en del helt oskyldiga. Vilket kanske är det största problemet med dödsstraff. Det finns dock även andra problem och nackdelar och när det gäller påverkan på antalet brott i ett land så är dödsstraff helt försumbart. Faktiskt helt utan effekt.

Sen funderar man ju på vad Per Ahlin har för bevekelsegrunder för att inte nämna det värsta landet när det gäller dödsstraff, Kina. Kanske vill han inte att fler krav ska ställas på regeringen om agerande kring OS i Kina. Förmodligen är det väl så. Han vill skydda den regering han stöder. Den regering som leds av ett parti, moderaterna, som anser att USA är en stor förebild. Med ett ungdomsförbund, MUF, som anser att den amerikanska kriminalpolitiken är vettig.

Intressant?
Bloggat om brott: Utsikt från ett tak,
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Du glömde Pakistan som också har fler dödsstraff än USA. Amnestys senaste rapport finns annars här:

  http://www.amnesty.org/en/library/asset/ACT50/001/2008/en/b43a1e5a-ffea-11dc-b092-bdb020617d3d/act500012008eng.html

  I frågan om andel av befolkningen är USA också betydligt längre ned på listan än de andra länderna. Mer intressant är att USA och Japan i princip är de enda länderna i den industrialiserade världen som använder sig av dödsstraff (naturligtvis beroende på var man sätter gränsen för ett ”industraliserat” land).

 • daniel

  Kineserna vill ha kvar dödstraffet! Det är ett faktum!

 • Anders_S

  Ja du har rätt, Hampus, det ska vara USA, Pakistan och tre diktaturer.

  Dvs ytterligare ett med USA allierat land alltså. Med en mycket tvivelaktig ”demokrati”. Som alldeles nyss var en diktatur.
  Har nu ändrat postens namn och den första meningen. Lagt dit Pakistan också.

 • olle

  den har bloggen har fatt usas dodsstraff helt om bakfoten. man kan tycka vad man vill om det, men anledningen ar inte att usa skulle vara en elitokrati och ofullstandig demokrati, utan tvart om att vi grasrotter har i usa har sa mycket mer inflytande an ni i europa.

  i en tjanstemanadiktatur som sverige ar en aklagare, polischefer, domare mfl anstallda karriarister. som sadan kan de unna sig lyxen att ga pa kriminologernas linje, som ar att straff i allmanhet och dodsstraff i synnerhet inte alls avskracker, eller av andra skal ar onskansvarda.

  har i usa a andra sidan ar dessa poster tillsatta i direka val, liksom de flesta politiska nyckelposter ar direkt tillsatta. vi medborgare valjer alltsa sjalva vilka som skall uppratthalla lag och ordning, och den polisshef/domare/aklagare/guvernor som sager att han inte tror pa dodsstraff utan tvart om menar att varstingresor till vastindien har en bevisat rehabiliterande effekt, han blir helt enkelt inte vald. det spelar ingen roll att han all forskning visar att han har ratt – folket vet inte det och tycker hur som helst att brottslingar i allmanhet borde straffas hardare. precis som ni svenskar gor, aven om era politiker valjer att inte lyssna pa er.

 • Anders_S

  Majoriteten av folket i USA deltar inte i det poltiska livet. Majoriteten röstar inte ens i valen.

  Polischefer i många stora amerikanska städer tillsätts inte genom direkta val.

  Värstingresor har bevisad effekt. Men det får vi återkomam till en annan gång.

  Att USA:s system inte fungerar vet vi ju. USA har fler människor i fängelse än något annat land i förhållande till befolkningen. Ändå har man högre brottslighet än de flesta länder.